reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudnióweczki u lekarza

reklama
Agucha ja się raczej trzymam terminu z owulacji, czyli 3 grudnia, bo synek też był zawsze większy w usg, a urodził się według terminu z owulacji. :happy: A tak w ogóle to z om, by mi wychodził 5 grudnia. Ja wiem kiedy była owulacja i tego się będę trzymać :happy:

Madzia to takie bardziej szczegółowe usg przeplywy itp pod katem wykrywania nieprawidłowości u dziecka. nieinwazyjne badanie zalecane kobietom po 35rz Ty chyba mlodziutka jestes

madzia badanie prenatalne, to takie bardzo dokładne usg, gdzie między innymi mierzą przezierność karkową i określają prawdopodobieństwo wystąpienia trisomni, np. zespół downa. Jeśli w tym dokładnym usg wyjdzie, że jest duże prawdopodobieństwo wady płodu można wykonać biopsję kosmówki, która potwierdzi to na 100%. Jednak jeśli wynik tego dokładnego usg wskazuje na małe prawdopodobieństwo wady, to odradza się biopsję z tego względu, że niesie ona za sobą stosunkowo duże ryzyko poronienia. Myślę, że warto wykonać takie badanie (mam na myśli to dokładne usg), natomiast nie każdego stać na to, żeby wydać na nie kilkaset złotych. Można na nie dostać skierowanie na nfz w kilku przypadkach, np. przypadku uzasadnionych wątpliwości lekarza prowadzącego co do prawidłowości rozwoju płodu (na podstawie zwykłego usg), a także przysługuje ono każdej kobiecie w ciąży, która w danym roku kalendarzowym kończy 35 lat. Ja w poprzedniej ciąży robiłam je odpłatnie.
kindzia a Ty masz skończone 35 lat, bo nie pamiętam? Na jakiej podstawie będziesz mieć skierowanie na nfz.
Ja zrobię tylko na nfz, bo i tak będę to robić w prywatnej przychodni, która ma umowę z kasą chorych. Pani doktor poleciła mi najlepszy gabinet i lekarkę u której mogę zrobić te badania na nfz, więc wydaje mi się, że nie ma co na siłę robić drugi raz tych samych badań. Gdyby nie ufała tej przychodni do której mnie wysłała, to sama zaproponowałaby mi, że mogą mi to zrobić u nich. W ciąży z synkiem robiłam w tej samej prywatnej przychodni, gdzie normalnie chodzę. Szkopuł jest tylko taki, że oni nie mają umowy na NFZ.

Antiope tak mam skończone 35. Jak masz dobra lekarke i sprzęt do usg na nfz to faktycznie raz wystarczy. U mnie będzie to po łebkach na szybcika jak to na "nfz" Dlatego pójdę tez tam gdzie zrobia badanie w 40 min a nie w 5. I zmierza dokladnie.

madzia nie można powiedzieć, że to badanie jest niepotrzebne w Twoim wieku, bo i kobietom w tym wieku zdarza się rodzić chore dzieci. Chodzi raczej o to, że prawdopodobieństwo wystąpienia wady u dziecka jest większe u kobiet, które później rodzą dziecko. W Wikipedii jest dokładnie napisane: U matek w wieku 20 lat ryzyko zespołu Downa u dziecka wynosi 1/1667; w wieku 30 lat 1/952; w wieku 35 lat 1/387; w wieku 40 lat 1/106; w wieku 45 lat 1/30; a u matek po 49 roku życia 1/11 urodzonych dzieci ma zespół Downa
I właśnie ze względu na to większe prawdopodobieństwo nfz refunduje badania kobiet po 35 rż Sama musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chcesz wydać pieniądze w momencie kiedy ryzyko wystąpienia u Twojego dziecka jest tak niewielkie.

Jestem szczęśliwa. Emotikon smile Maluszek na miejscu i nawet większy niż wynika z om, czyli nie tylko nadgonił braki z przed 2 tygodni, ale i przegonił swój czas. Według om to 7t1d, a z usg wychodzi 8 tydzień i termin na 29 listopada. Serduszko bije 165 uderzeń na minutę. Dostałam również skierowanie na badania prenatalne, które mi przysługują na NFZ z racji wieku (skończone 35 lat). Myślałam, że jak chodzę do gin prywatnie, to będę musiała za nie płacić, a tu taka pozytywna niespodzianka. Jak to pani doktor stwierdziła: "Przynajmniej zaoszczędzi pani 500 zł". Jutro będę dzwonić, żeby się umówić na te badania, bo mam je wykonać między 11 tygodniem, a 13tygodniem i 6 dniem, czyli muszę je mieć między 16 a 29 maja. Następną wizytę u mojej pani doktor mam 10 maja
ja tez na koniec maja lub poczatek czerwca robie prenatalne

Napisane na SM-G357FZ w aplikacji Forum BabyBoom

Mieszkam w UK i badania prenatalne oraz polowkowe to jedyne jakie robia plus oczywiscie badania krwi. Wg nich to sa najwazniejsze usg i jedyne, ktore trzeba robic w ciazy. Ja planuje jeszcze pare dodatkowych wizyt u w Polskiej przychodni bo bym chyba osiwiala[emoji14]

Napisane na SM-G925F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hej kochane. Ja wczoraj bylam po wizycie u gin jeszcze u mamy i tak mi zeszloba jak wrocilam to padlam [emoji4]

Oczywiście jest piekny pecherzyk, w pecherzyku mciupenki zarodek, tak malusi ze Pani doktor nie mogla zmierzyc ale bilo juz mu serduszko [emoji7] Bylam wzruszona jak to zobaczylam [emoji4] Na karcie ciazy mam napisane 5/6 tc, a na usg nawet nie popatrzylam ile jest dokladnie ale Pani doktor mowila ze wszystko w porzadku i prawidlowo [emoji3] Nastepna wizyta za miesiąc wiec teraz juz tylko cieszyc sie ciąża i nie stresowac [emoji6]
Kochane ja mialam w obu ciazach to prenatalne, z pierwsza córką robil mi to usg lekarz do ktorego chodzilam i nie wzial grosza więcej niz za normalna wizyte, a z druga corka chodzilam na nfz cala ciaze i dostalam skierowanie z racji toksoplazmozy ktora przechodzilam. Wtedy mialam 22 lata, tak wiec jak uzasadnione to tez daja skierowanie.
Pozdrawiam!

Napisane na HUAWEI GRA-L09 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry