reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

Mi poza kwasem foliowym kazano brać Wit D. Do tego mam metformine na cukrzyce i mam B12 i kw alfa liponowy l. Z uwagi na małą krwinke z niskimi poziomami żelaza od lat mam żelazo - bez znaczącej poprawy ale tym bardziej kazano utrzymać 🤣 no i z powodu tachykardii żeby nie brać leków magnez 🤣 więc jak widać i tak została garstka witamin hehe
A poza tym u Ciebie wszystko co bierzesz ma jakieś uzasadnienie, a ja trochę poleciałam według mojego widzimisię🙈

reklama
No ja wit D3 suplementowalam przez cała zimę bo w ramach badań w klinice przed inseminacja wyszedł mi spory niedobór. Potem przerzuciłam się na ten zbiorowy preparat ale to chyba jednak nie był taki najlepszy pomysł:(
Ja też normalnie suplementowalam - w klinice bez badania kazano każdej brać po prostu

A poza tym u Ciebie wszystko co bierzesz ma jakieś uzasadnienie, a ja trochę poleciałam według mojego widzimisię🙈
Niby tak - ja jestem dobra w usprawiedliwianiu swoich działań haha ale to moje widzi mi się że odstawiłam beta-bloker i powiedziałam jasno kardiolog że boje się hipotrofii bradykardii u dziecka a nawet poronienia i nie będę brała od transferu - były argumenty była zgoda haha

O takie, rossmanowe Mama plus czy jakoś tak. (Większość nie trzeba tłumaczyć ale ma kwas foliowy, ale tez żelazo i olej z ryb itp, czyli chyba rzeczywiście cos za dużo tych składników). Jedyne co, to nie biorę 2 kapsułek dziennie, tylko jedną.
To ja się wstrzymam i tak do piątku, a potem zamówię coś sensowniejszego.
Dziwie się tylko, ze sprzedają to na oficjalu dla ciężarnych.
Nie przerywaj brania kwasu foliowego. On jest kluczowy na tym etapie ciąży. Także lepiej łykaj to z kwasem, niż nie łykaj niczego. I pilnuj dawki kwasu foliowego :)
Możesz w aptece kupić kwas foliowy - lek, albo lepszy preparat dla kobiet w ciąży.
Sprzedają, bo rynek suplementów nie jest tak regulowany, jak leków. Ale nawet suple warto kupować w aptece, bo tam jest pewność, że są dobrze przechowywane.

Niby tak - ja jestem dobra w usprawiedliwianiu swoich działań haha ale to moje widzi mi się że odstawiłam beta-bloker i powiedziałam jasno kardiolog że boje się hipotrofii bradykardii u dziecka a nawet poronienia i nie będę brała od transferu - były argumenty była zgoda haha
No i tu tez miałaś sensowny argument:)

ja jak zapytałam o witaminy, to mi lekarz powiedział żeby tylko kwas foliowy brać i to w zupełności wystarczy. Ale co lekarz to opinia, wiadomo.
Wystarczy zobaczyć na zalecenia polskiego towarzystwa ginekologów i położników, ale tak - w sumie to tylko kwas foliowy ma potwierdzone działanie.
Ja biorę DHA, bo jem mało ryb. Mimo braku suplementacji, przy normalnej diecie, poziomy miałam bardzo dobre :)

Nie przerywaj brania kwasu foliowego. On jest kluczowy na tym etapie ciąży. Także lepiej łykaj to z kwasem, niż nie łykaj niczego. I pilnuj dawki kwasu foliowego :)
Możesz w aptece kupić kwas foliowy - lek, albo lepszy preparat dla kobiet w ciąży.
Sprzedają, bo rynek suplementów nie jest tak regulowany, jak leków. Ale nawet suple warto kupować w aptece, bo tam jest pewność, że są dobrze przechowywane.
Masz rację, ja to jak zwykle panikara;) Kupie normalny kwas foliowy, żrę go już właściwie od 1,5 roku czyli od początku starań i zaczynałam właśnie od zwykłego kwasu bez żadnych dodatkowych bajerow. Trzeba wrócić do korzeni:) Poza tym szewc bez butów chodzi, w pracy zawsze wiem który pacjent co dostaje i dlaczego, a sama witaminy z rossmana 🤷🏻‍♀️

Masz rację, ja to jak zwykle panikara;) Kupie normalny kwas foliowy, żrę go już właściwie od 1,5 roku czyli od początku starań i zaczynałam właśnie od zwykłego kwasu bez żadnych dodatkowych bajerow. Trzeba wrócić do korzeni:) Poza tym szewc bez butów chodzi, w pracy zawsze wiem który pacjent co dostaje i dlaczego, a sama witaminy z rossmana 🤷🏻‍♀️
Ciąża to stan umysłu 🤣

Jak mieszkałam w Hiszpanii i odwiedzałam lekarza w Polsce, to ciągle dostawałam reprymendę, że nie suplementuję D3. No miało to sens, jak kilka godzin dziennie przez większość część roku spędzałam na słońcu 🤣

Zobacz sobie te suple u pana tabletki. To zestawienie jest sensowne, chociaż moje koleżanki, które są położnikami brały tylko kwas foliowy 😝

reklama
Ciąża to stan umysłu 🤣

Jak mieszkałam w Hiszpanii i odwiedzałam lekarza w Polsce, to ciągle dostawałam reprymendę, że nie suplementuję D3. No miało to sens, jak kilka godzin dziennie przez większość część roku spędzałam na słońcu 🤣

Zobacz sobie te suple u pana tabletki. To zestawienie jest sensowne, chociaż moje koleżanki, które są położnikami brały tylko kwas foliowy 😝
Dziekuję, na pewno sprawdzę 👍🏻