reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2023 🎅

Mój lekarz nie przyjmuje w ramach luxmedu, wiec chyba musiałabym chodzić po skierowanie na badania jeszcze do lekarza mającego z nimi umowę? Jeżeli tak, to czasowo tego nie ogarnę przy pracy i dziecku.
Tak, musisz mieć skierowanie od lekarza luxmed

reklama
Hej dziewczyny staramy się już 3 lata. 14 kwietnia miałam robiona drożność wczoraj 2 kreski na teście co prawda 2 bardzo blada, ale różowa i widoczna. Dzisiaj z rana leciutki ból jak na @ i krwawienie jak na miesiączkę, ale dużo dużo mniejsze dzisiaj też 2 blada kreska na teście co myśleć? Brać duphaston ?

Hej dziewczyny staramy się już 3 lata. 14 kwietnia miałam robiona drożność wczoraj 2 kreski na teście co prawda 2 bardzo blada, ale różowa i widoczna. Dzisiaj z rana leciutki ból jak na @ i krwawienie jak na miesiączkę, ale dużo dużo mniejsze dzisiaj też 2 blada kreska na teście co myśleć? Brać duphaston ?
Jeżeli lekarz nie zaleci, to nie.
Duphaston nie ma udowodnionego działania i jest uznawany trochę za placebo (w badaniach daje tylko nieznacznie lepsze wyniki niż placebo). Jedynie zakłada się, że może polepszać rokowanie przy wielokrotnych poronieniach.
Do tego duphaston to progesteron syntetyczny, który jest wiązany z różnymi możliwymi powikłaniami u płodów. Jeżeli już, to lepiej iść w luteinę.
Niestety na tym etapie niewiele można zrobić 😢

zaczęłabym od oznaczenia bety i progesteronu i powtórzenia za 48h

Jeżeli lekarz nie zaleci, to nie.
Duphaston nie ma udowodnionego działania i jest uznawany trochę za placebo (w badaniach daje tylko nieznacznie lepsze wyniki niż placebo). Jedynie zakłada się, że może polepszać rokowanie przy wielokrotnych poronieniach.
Do tego duphaston to progesteron syntetyczny, który jest wiązany z różnymi możliwymi powikłaniami u płodów. Jeżeli już, to lepiej iść w luteinę.
Niestety na tym etapie niewiele można zrobić 😢

Też zależy czy brała go wcześniej czy dopiero miała zacząć. Bo jeśli lekarz zalecił z jakiegoś względu i brała go pod koniec tego cyklu to nie wiem czy to będzie dobre odstawianie leku bez konsultacji z lekarzem.

Najlepiej zapytać swojego lekarza. Każdy ma inną historię leczenia.

Też zależy czy brała go wcześniej czy dopiero miała zacząć. Bo jeśli lekarz zalecił z jakiegoś względu i brała go pod koniec tego cyklu to nie wiem czy to będzie dobre odstawianie leku bez konsultacji z lekarzem.

Najlepiej zapytać swojego lekarza. Każdy ma inną historię leczenia.
Dlatego napisałam, żeby nie brała bez konsultacji z lekarzem, bo zrozumiałam to tak, że jednak chodzi o wzięcie teraz.
Odstawiała też nie.

reklama
Jestem nienormalna... siedzę i czytam objawy poronienia i ciąży pozamacicznej.
Również wałkuje temat. Niestety u mnie są już objawy. Kontaktowałam się z moją Panią Doktor. Jutro beta, czwartek wizyta. Trzymajcie kciuki ponieważ boje się że kolejna biochemiczna 😔