reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2021

U mnie też narazie cisza. Brzuch wysoko zero objawów żeby coś się miało zacząć. Mały fika koziołki aż miło 😂 już serio tam nie ma miejsca bo każdy jego ruch widać przez koszulkę.
To u mnie tak samo :) jak się ruszy to od razu widać na brzuchu. Jeszcze mnie zastanawia to napieranie główka, też nie wiem czy coś takiego czuje 🤔

reklama
Dziewczyny, jakie macie ciśnienie? 🤔
Ja nie mierzyłam jakiś czas, ciagle miałam niskie i dziś jak mierze pare razy to mam ok 130/80 😳 Dziś na wizycie miałam 135/90 i lekarz mowil, ze jak przekroczę 140/90 to pilnie do szpitala.
Tez wam wzrosło ciśnienie na tych ost tygodniach ciąży ??

Ja pare lat przed ciaza stalam sie niskocisnieniowcem, 90/60 u mnie to bylo szalenstwo. W ciazy przestalo byc takie "trupie" i jest raczej na poziomie jaki maja normalni ludzie 🤣 wiec jakby nie patrzec wzrost jest o nawet 30 w przypadku skurczowego. Mierz sobie regularnie w domu, tylko nie stresuj sie juz samym pomiarem. Warto przed zmierzeniem oproznic pecherz 😊

Miesiąc rozwarcie? O wow 😳 a na ile cm?
Kurczę, ja wieczorem mam gina, ciekawe jak u mnie wyglada szyjka 🤞 Raz chce już jechać na porodówkę by za chwile wpaść w panikę, ze chyba jeszcze nie jestem gotowa
Początkowo było na palec, później zwiekszyło się o jakieś 0,5 cm. a aktualnie nie mam pojęcia jak ma się sytuacja.
Haha ja mam więcej tych chwil, kiedy chciałabym być już na porodówce, w życiu nie spodziewałabym się, że będę tak czekała na ten ból i poród 😅
Kochana to u Ciebie się rozkręca :) trochę Wam zazdroszczę bo u mnie cisza 🙈 ja z kolei mam na 26.12 i najgorsza opcja to święta w szpitalu ale zobaczymy kiedy maluszek zechce wyjść. Jak w święta to i tak mu wybaczę ❤️❤️

Tak, to forum to super sprawa. Zawsze można pogadać z kimś kto akurat jest w tym samym momencie życiowym. Ja jestem też na wątku ciąża po poronieniu i tak otrzymałam tyle wsparcia i rad że dzięki temu udało mi się pozbierać jakoś :)
To tylko pozory, wszystko stoi w miejscu, tylko robi mi nadzieję a później ją zabiera 🙄😅
Święta w szpitalu to średnia perspektywa, ale musimy się z tym niestety liczyć. Może nasze dzieci okażą się łaskawe i jednak opuszczą brzuszki troszke wcześniej 😊

Ja nie mierzyłam jakiś czas, ciagle miałam niskie i dziś jak mierze pare razy to mam ok 130/80 😳 Dziś na wizycie miałam 135/90 i lekarz mowil, ze jak przekroczę 140/90 to pilnie do szpitala.
Tak. Ja trafiłam na patologię tydzień temu z wielowodziem, ale o tym już nikt nie pamięta. Mam nadciśnienie, biorę leki i niewiele to daje 😞

Ja zaczęłam sobie mierzyć wieczorami ale na szczęście mam tak 126/90, 120/74. Więc raczej spoko. Mi się znów temp podnosi co wieczór nie wiem czemu.

Cześć, nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie, ale może któraś z Was ma taką sytuację i wie jak to w praniu wyszło.

Jestem na urlopie rodzicielskim 80% pensji i właśnie się dowiedziałam że jestem w ciąży. Jak teraz będzie wyglądać macierzyński jak urodzę? Czy któraś wie jak ZUS zachowuje się w takiej sytuacji? Normalnie to wylicza średnią z ostatnich 12miesięcy, no ale ja teraz pobieram cały rok tylko 80% swojej pensji. Czy to znaczy że ZUS wyliczy mi kolejną średnią już z obniżonej pensji? I jak zadeklaruję że idę na rodzicielski to jeszcze obniży, czyli de facto 60% pensji mi wyjdzie na macierzyńskim?

Czy któraś ma rok po roku dzieci i pracowała na etat wcześniej?

pozdrawiam
Inesia

Cześć, nie znalazłam odpowiedzi na swoje pytanie, ale może któraś z Was ma taką sytuację i wie jak to w praniu wyszło.

Jestem na urlopie rodzicielskim 80% pensji i właśnie się dowiedziałam że jestem w ciąży. Jak teraz będzie wyglądać macierzyński jak urodzę? Czy któraś wie jak ZUS zachowuje się w takiej sytuacji? Normalnie to wylicza średnią z ostatnich 12miesięcy, no ale ja teraz pobieram cały rok tylko 80% swojej pensji. Czy to znaczy że ZUS wyliczy mi kolejną średnią już z obniżonej pensji? I jak zadeklaruję że idę na rodzicielski to jeszcze obniży, czyli de facto 60% pensji mi wyjdzie na macierzyńskim?

Czy któraś ma rok po roku dzieci i pracowała na etat wcześniej?

pozdrawiam
Inesia
Pytanie do kiedy masz jeszcze macierzyński? Bo jeśli jeszcze jakiś miesiąc powiedzmy to teoretycznie w ciąży wracasz do pracy a podejrzewam że pójdziesz znów na l4. L4 w ciąży jest 100% płatne, więc na macierzyńskim z drugim dzieckiem będziesz miała znów 80%. Czyli doklanie tyle ile teraz.

reklama
Cześć dziewczyny ;) Gratulacje dla tych wszystkich mam, które rozpakowały się troszkę wcześniej.
Ja z terminem na 19 grudnia "rozpakowałam się" nagłą cesarką 18 Listopada pod koniec 35tygodnia ze względu na stan przedrzucawkowy i całą masę innych problemów, które wyszły dosłownie "nagle".
I choć chciałabym napisać na szczęście jest wszystko dobrze, tak niestety nie jest u nas zbyt kolorowo :(

Do góry