reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2021

Mnie też boli kość ogonowa, czasami mocniej, czasami słabiej. W każdej ciąży to miałam, a po urodzeniu mijało. Z dziwnych i męczących dolegliwości też zatyka mi uszy, że słabiej słyszę 😐 ale tylko w ciąży tak mam.
O! Uszy zatykają mi się prawie codziennie i to bardziej do południa. To coś ciśnieniowego, po przelknieciu śliny odtykają się 🙂 zapytam przy kolejnej wizycie lekarza co z tymi uszami😆

reklama
Mnie też strasznie boli kość ogonowa i dookoła, fizjoterapeuta założył mi tejpy i jest chyba lepiej. Ale jak tylko idę na nordic walking albo długi spacer to okrutnie boli. Polecono mi rolowanie piłką nie samej kości, a dookoła. Plus rozciąganie. :)

Cześć dziewczyny, ja też się odważę w końcu coś napisać, bo wcześniej tylko czytałam. Mam termin na 22.12, też po jednym poronieniu stąd strach, ale ostatnio kupiłam w lumpeksie pierwsze ciążowe spodnie i zaczynam powoli się cieszyć z sytuacji :).
Ostatnio miałam nieciekawy epizod, bo w weekend złapałam 3 kleszcze. Ciekawa jestem czy lekarz będzie kazał robić badania na boreliozę. Wstępnie czytałam, że borelioza nie jest jakaś super groźna dla dziecka, choć to generalnie nierozpoznana choroba. I gdzie tu jechać na wakacje żeby tych kleszczy uniknąć, mnie strasznie lubią, łapię kilka rocznie...

Cześć dziewczyny, ja też się odważę w końcu coś napisać, bo wcześniej tylko czytałam. Mam termin na 22.12, też po jednym poronieniu stąd strach, ale ostatnio kupiłam w lumpeksie pierwsze ciążowe spodnie i zaczynam powoli się cieszyć z sytuacji :).
Ostatnio miałam nieciekawy epizod, bo w weekend złapałam 3 kleszcze. Ciekawa jestem czy lekarz będzie kazał robić badania na boreliozę. Wstępnie czytałam, że borelioza nie jest jakaś super groźna dla dziecka, choć to generalnie nierozpoznana choroba. I gdzie tu jechać na wakacje żeby tych kleszczy uniknąć, mnie strasznie lubią, łapię kilka rocznie...
ja ostatnio złapałam jednego w mieście , zaniosłam go w pojemniku na mocz do laboratorium i zbadali go. Na szczęście nie był nosicielem boleriozy

Ja tez miałam ostatnio, dużo ich na działce.. Ale lekarz powiedział, ze jeśli został wyciągnięty w ciągu 24h, to żeby się nie martwić i faktycznie nic kompletnie mi się nie działo.

Spotkałam się z opinią, że jeżeli kleszcze zostały wyciągnięte w ciągu 12h od ugryzienia to ryzyko zarażenia jakimkolwiek świństwem jest znikome. Test na boreliozę jest drogi i robi się go tylko jeżeli wystąpią objawy. To metoda pcr może wyjść fałszywie dodatni lub ujemny, niepotrzebny stres.

Należy obserwować miejsce ugryzienia czy nie robi się rumień. I czy nie występuje gorączka. U mojego męża kiedyś na nogach wyszły 2 takie plamy. Nie wiedział co to, poszedł lekarza i miał podejrzenie boreliozy. Wynik badania był niejednoznaczny. Lekarka powiedziała, że pewnie organizm zwalczył chorobę. Ale i tak mąż dostał antybiotyk.

reklama
Rozglądajcie się za wózkami? Bo ja powoli zaczynam i mam dylemat, czy kupić osobno najpierw gondole czy w komplecie 3w1🙉🤷‍♀️
Ja powoli się rozglądam. Z partnerem mamy dwa typy cybex priam/ e priam lub bugaboo fox 2. I raczej skłaniamy się do foxa, ma wszystko na czym nam zależy. Żeby było ciut taniej kupujemy 3w1 a nawet 4w1. To jest moje pierwsze dziecko i nie wiem czego się spodziewać. Doświadczone mamy zapewne będą robić tak jak pisałaś- będą kupować wszystko osobno, bo mają większe doświadczenie. Wiedzą co się sprawdza w ich przypadku a co nie.

Do góry