reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2021

reklama
A ja tak z innej beczki - byłam wczoraj na wizycie kontrolnej i lekarz zapytal o ruchu dziecka. Powiedziałam że czuje ale jednak mniej niż np. miesiąc temu.
Zapytała czy po zjedzeniu w ciągu 1 do 2 h wykonuje conjamjiej 10 ruchów.
Zrobiłam wielkie oczy i powiedziałam że różnie bo czasem jest tak że pół dnia się nie rusza po czym na wieczór nadrabia. Kazała mi to monitorować bo jednak dziecko powinno ruszać się częściej i że jak pół dnia się nie rusza to żeby jechać na ktg.
Co o tym sądzicie ? Jak u Was obecnie wyglądają ruchy ?
Dało mi to teraz do myślenia ponieważ rano byl aktywny ale już po obiedzie do teraz cisza.

A ja tak z innej beczki - byłam wczoraj na wizycie kontrolnej i lekarz zapytal o ruchu dziecka. Powiedziałam że czuje ale jednak mniej niż np. miesiąc temu.
Zrobiłam wielkie oczy i powiedziałam że różnie bo czasem jest tak że pół dnia się nie rusza po czym na wieczór nadrabia. Kazała mi to monitorować bo jednak dziecko powinno ruszać się częściej i że jak pół dnia się nie rusza to żeby jechać na ktg.
Dało mi to teraz do myślenia ponieważ rano byl aktywny ale już po obiedzie do teraz cisza.
Może ruchy są tak delikatne w ciągu dnia, że ich zwyczajnie nie czujesz? Pewnie jesteś na chodzie i nie skupiasz się w codziennych obowiązkach nad KAŻDYM ruchem małego.
Mój też miewa dni, że daje mi odpocząć od swoich fikołków i kopów, ale nadrabia następnego tak, że mam ochote siłą go wyciągnąć z macicy 😅
Mi mój ginekolog mówił, że dopiero jak przez dwa dni pod rząd ruchy będą słabsze to się zgłosić.

mój lekarz mówił, że dzieci mają różne temperamenty i grunt to, żeby nie było jakichś dużych odchyłów od tego co jest zwykle (od początku jak zaczęłyśmy regularnie, codziennie czuć ruchy maleństwa) na tym etapie znamy już mniej więcej temperament maleństwa :) natomiast jeśli lekarka zaleca ktg to nawet dla spokoju lepiej pojechać, ja bym pojechała, ale bez stresu. Są też różne czynniki odpowiadające za to jak czujemy ruchu, na przykład ułożenie łożyska czy ilość wód płodowych :) jeśli do tej pory natężenie ruchów nie stresowało cię (bo widać malec rusza się w ten sposób od dawna pokazując swój temperament) to zapewne nie ma powodu do stresu, zwłaszcza, że poza tym nic innego się nie dzieje niepokojącego :) Mimo wszystko, jeśli lekarz mówi, żeby to sprawdzić to ja bym się zastosowała do zaleceń :)

OZE
mój lekarz mówił, że dzieci mają różne temperamenty i grunt to, żeby nie było jakichś dużych odchyłów od tego co jest zwykle (od początku jak zaczęłyśmy regularnie, codziennie czuć ruchy maleństwa) na tym etapie znamy już mniej więcej temperament maleństwa :) natomiast jeśli lekarka zaleca ktg to nawet dla spokoju lepiej pojechać, ja bym pojechała, ale bez stresu. Są też różne czynniki odpowiadające za to jak czujemy ruchu, na przykład ułożenie łożyska czy ilość wód płodowych :) jeśli do tej pory natężenie ruchów nie stresowało cię (bo widać malec rusza się w ten sposób od dawna pokazując swój temperament) to zapewne nie ma powodu do stresu, zwłaszcza, że poza tym nic innego się nie dzieje niepokojącego :) Mimo wszystko, jeśli lekarz mówi, żeby to sprawdzić to ja bym się zastosowała do zaleceń :)
Może tak zareagowała bo powiedziałam że czuje mniej niż jakiś czas temu ale pomyślałam że po prostu ma mniej miejsca więc generalnie jakoś się nie martwiłam ale teraz wzbudziła we mnie niepokój.
Jutro po szczepieniu pójdę może na to ktg ponieważ będę miała to w szpitalu.

OZE
Może tak zareagowała bo powiedziałam że czuje mniej niż jakiś czas temu ale pomyślałam że po prostu ma mniej miejsca więc generalnie jakoś się nie martwiłam ale teraz wzbudziła we mnie niepokój.
Jutro po szczepieniu pójdę może na to ktg ponieważ będę miała to w szpitalu.
dla świętego spokoju myślę, że warto :) a wiemy, że w ciąży jest potrzebny 😀 na pewno będzie wszystko dobrze, ale lepiej sprawdzić :) a który tc u Ciebie? :)

dla świętego spokoju myślę, że warto :) a wiemy, że w ciąży jest potrzebny 😀 na pewno będzie wszystko dobrze, ale lepiej sprawdzić :) a który tc u Ciebie? :)
Dokładnie :) dziękuję za rady :)
U mnie 33 TC ale mój synek od początku był większy niz wynikało z tygodnia ciąży o jakies 2 tygodnie. Dlatego też mam obawy że mogę urodzić wcześniej

Dokładnie :) dziękuję za rady :)
U mnie 33 TC ale mój synek od początku był większy niz wynikało z tygodnia ciąży o jakies 2 tygodnie. Dlatego też mam obawy że mogę urodzić wcześniej
u mnie też 33tc, córa też większa ale o parę dni, mam ogromną nadzieję, na poród przed terminem 🙈 (byle nie wcześniej niż 37tc) Daj koniecznie znać jak będziesz po ktg :)

Cholera, ja już weszłam w 32 tc a jeszcze nie miałam ktg 🧐 To robi ginekolog czy polozna? Bo z nią się spotykam pierwszy raz jutro

reklama
Ale ja też nie miałam ktg a wręcz myślałam że trzeba je robić w okolicach terminu porodu. Do głowy by mi nie przyszło żeby jechać jakby nie rozmowa z moją ginekolog.
Zjadłam właśnie pisze i mój synek wariuje ;) chyba będzie lubił po mamie ;)

Do góry