reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

No u nas drugi podbródek już się robi 😐. Kuzynka mnie pocieszała, że później wyhamuje
U nas to samo... Drugi podbródek i coraz większe policzki 😅 ale taki urok dzieci, zaczną chodzić to zejdzie wszystko 🙂

Czy któraś ma problemy z charczeniem dziecka? Młody w nocy na mleko budzi się i jakby charczy, coś jakby krtań. Normalnie noskiem oddycha.

reklama
U nas to samo... Drugi podbródek i coraz większe policzki 😅 ale taki urok dzieci, zaczną chodzić to zejdzie wszystko 🙂

Czy któraś ma problemy z charczeniem dziecka? Młody w nocy na mleko budzi się i jakby charczy, coś jakby krtań. Normalnie noskiem oddycha.
Mój też czasem, ale u nas to z noska pediatra mówiła, że to sapka normalna fizjologia która zniknie po jakimś czasie, kazała nawilżać solą fizjologiczną

My mieliśmy sapkę w szpitalu. Ale kilka dni i przeszło. Pielęgniarki dawały mu coś na to.

Zainstalowałam sobie aplikację do mierzenia ilości pieluch, zjedzonego mleka i czasu snu

My mieliśmy sapkę w szpitalu. Ale kilka dni i przeszło. Pielęgniarki dawały mu coś na to.

Zainstalowałam sobie aplikację do mierzenia ilości pieluch, zjedzonego mleka i czasu snu
Takie aplikacje sa swietne bo nie da sie wszystkiego zapamietac. My mamy baby daybook i moze polaczyc z druga osoba i tez wszystko widzi i dodaje :)

Hej 😊 jak tam mamuśki? Śpicie ze swoimi maluszkami? Ja ż moim Igorkiem już ponad dwa tyg 😍 Ciągle by cyca ssal słodziak 😊 mamy tylko kłopot z gazami bo się strasznie męczy, podaje mu espumisan jak narazie ale też dużo go trzeba bo przy kazdym karmieniu. Są może jakieś inne sposoby na ten problem?
Hej! Ja też śpie ze swoją córeczką. Ma już 4 tyg więc awansowała do rangi niemowlaka 🥳 no i ciągle by wisiała przy piersi.
Jeśli chodzi o gazy to ja sobie radze tak:
1. Zawsze odbijamy po jedzeniu. Noszę
pionowo twarzą do świata bo tylko tak nie krzyczy.
2. Nie pozwalam płakać dziecku żeby nie polykalo powietrza. Noszę na rękach i kołyszę aż uśnie 😱
3. Częste karmienie. Głodne dziecko je łapczywie i łyka powietrze.
4. Codziennie kąpię małą w wodzie 38st. Leje troszke więcej wody żeby jej było cieplutko. Mała się relaksuje i to dobrze
dziala na brzuszek.
5. Po każdej kupce myje małej pupe pod kranem. Kladę ją sobie wtedy brzuszkiem na przedramie

Hej! Ja też śpie ze swoją córeczką. Ma już 4 tyg więc awansowała do rangi niemowlaka 🥳 no i ciągle by wisiała przy piersi.
Jeśli chodzi o gazy to ja sobie radze tak:
1. Zawsze odbijamy po jedzeniu. Noszę
pionowo twarzą do świata bo tylko tak nie krzyczy.
2. Nie pozwalam płakać dziecku żeby nie polykalo powietrza. Noszę na rękach i kołyszę aż uśnie 😱
3. Częste karmienie. Głodne dziecko je łapczywie i łyka powietrze.
4. Codziennie kąpię małą w wodzie 38st. Leje troszke więcej wody żeby jej było cieplutko. Mała się relaksuje i to dobrze
dziala na brzuszek.
5. Po każdej kupce myje małej pupe pod kranem. Kladę ją sobie wtedy brzuszkiem na przedramie
Cd. Pkt 5.
No i wtedy często odchodzą jej wszystkie gazy bo przyciskami brzuszek, a dodatkowo ciepła wodą ja odpręża.
6. Czasami leci mi za dużo mleka naraz. Wtedy do karmienia kladę mała pod górkę. Żeby się nie nalykala powietrza 😁
7. No i podobno ten pierwszy wodnisty pokarm składa się głównie z laktozy więc ponoć warto trochę go odciągnąć przed podaniem piersi. Trawienie laktozy może powodować wzięcia u niektórych.
To tyle 😁 preparatów typu espumisan jeszcze nie podawałam ale podajemy małej probiotyk biogaia od poczatku.

Co za cisza, czyżby każdą pochłonęło macierzyństwo 😂

Jak tam u Was?

Co do potówek, mi każdy mówi by nie przegrzewać, przemywać przegotowaną wodą i za kilka dni przejdzie.

reklama
Co za cisza, czyżby każdą pochłonęło macierzyństwo 😂

Jak tam u Was?

Co do potówek, mi każdy mówi by nie przegrzewać, przemywać przegotowaną wodą i za kilka dni przejdzie.
Oj pochłania, jak u nas się ustabilizowała alergia pokarmowa to mały od trzech dni nie potrafi zrobić kupki.. I nie pomagają masaże, okłady z wiśni, ciepłe kąpiele i inne sposoby.. Kosmos

Do góry