reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2020

reklama
Słuchajcie czy wy używacie lub w poprzednich ciążach używałyście kremów brązujących lub samoopalacza? Ja się przyznam ze przed ciąża korzystałam bo nienawidzę się opalać, a nogi blade jak papier .. a teraz sezon na sukienki i szorty się zaczyna i właśnie się waham czy to bezpieczne w ciąży 🤔
Też jestem ciekawa o tym samym pomysłałam dzisiaj bo ja bladzich jestem

Powiedzcie mi czy cobie wmawiam czy jest to mozliwe. Dzis 14+1 wedlug om a 14+4 wedlug ostatniego usg. Przed chwila odczulam kilka razy takie smyrnięcia bardzo nisko w podbrzuszu jakby mnie cos bardzo delikatnie łaskotało. Pierwszy raz mialam to uczucie. Od razu zaczelam sie wsluchiwac w swoje cialo. Czulam takie smyrnięcia jakby nie wiem jak to nazwac ale takie delikatne jakby ktos przejechal mi opuszkami palcow od srodka. Czy jest to mozliwe??? 😱 podobno ze dosyc szczuple osoby moga wczesniej czuc + mam lozysko z tyłu jesli ma to jakiekolwiek znaczenie te informacje 😂

cześć dziewczyny, nie zagladałam tu od wczoraj wieczora i znowu ok 30 stron do nadrobienia 😅
@Kkaarroollaa @Sabina17 gratulacje zdrowego dzidziusia
@Karanga ja męczyłam się z laktatorem elektrycznym 5 miesięcy, potem straciłam pokarm. Bolało nie powiem ale u mnie to w ogóle był kosmos bo 2 miesiące używałam tylko laktatora (mały był w inkubatorze i dokarmiany moim mlekiem przez sonde a później butelke) poźniej mieszane butelka z cyckiem bo mały bral duzo leków które musiałam mieszac z moim mlekiem i podac z butelki. Do wszystkiego da się jakoś przyzwyczaić ale jak syn zaczął jeść z piersi to laktatorem potem bolało 2 razy bardziej bo był inny rodzaj ssania.
@Angelika22 nie trzeba się specjalnie przygotowywać do pappy :)

idę nadrabiać was dalej, jeszcze tylko 20 stron 😆

A jak to jest właściwie z terminem porodu?
Mamy termin z OM i później powiedzmy około prenatalnych z USG. A potem jeszcze sie to określa czy juz sie trzyma tego USG na podstawie pomiaru CRL?
Bo potem z tego co kojarzę mierzy się juz masę dziecka, a nie wymiar. Czy jakos w III trymestrze jeszcze raz sie określa dokładniejsza date? :p

A jak to jest właściwie z terminem porodu?
Mamy termin z OM i później powiedzmy około prenatalnych z USG. A potem jeszcze sie to określa czy juz sie trzyma tego USG na podstawie pomiaru CRL?
Bo potem z tego co kojarzę mierzy się juz masę dziecka, a nie wymiar. Czy jakos w III trymestrze jeszcze raz sie określa dokładniejsza date? :p
Mi w ostatniej ciąży z om co do dnia się sprawdziło ale miałam miesiączki regularne .Z tego co wiem to najbardziej miarodajne są z pierwszych usg bo później dzieci w różnym tempie się rozwijają.

Mi w ostatniej ciąży z om co do dnia się sprawdziło ale miałam miesiączki regularne .Z tego co wiem to najbardziej miarodajne są z pierwszych usg bo później dzieci w różnym tempie się rozwijają.
Właśnie tez tak słyszałam, ze najdokladniejszy termin jest z usg na początku, właśnie z prenatalnych. Ale ciekawa jestem co inne mamy maja do powiedzenia. Czy im się to sprawdziło.

reklama
Znaczy się ten profil na ZUS zakladala mi pani w zusie. I tam jak wchodzisz w zakładkę świadczeniobiorca u góry to potem klikasz po lewej zasiłki. Tam się pojawiają wtedy twoje zwolnienia i klikasz na taki mały plusik przy każdym zwolnieniu i wtedy otwiera się dodatkowa karta za jaki jest okres ile i kiedy płacą
Dzieki Ci dobra kobieto ❤️ okazalo sie, ze nie mam zakladki zasiłki ale jak weszlam w miejsce zatrudnienia to tam byly swiadczenai i przerwy i tam było wszystko :) wiec w takim razie wszystko jest ok ❤️
To mamy identycznie ciąże bo ja też w czwartek zaczynam 17 tc. Na pewno Ci powie bo już szkrab spory i wszystko ładnie widac
To ja jestem jeden dzien za wami :D za tydzien w środę mam wizyte wiec juz bedzie wielkolud :D
Powiedzcie mi czy cobie wmawiam czy jest to mozliwe. Dzis 14+1 wedlug om a 14+4 wedlug ostatniego usg. Przed chwila odczulam kilka razy takie smyrnięcia bardzo nisko w podbrzuszu jakby mnie cos bardzo delikatnie łaskotało. Pierwszy raz mialam to uczucie. Od razu zaczelam sie wsluchiwac w swoje cialo. Czulam takie smyrnięcia jakby nie wiem jak to nazwac ale takie delikatne jakby ktos przejechal mi opuszkami palcow od srodka. Czy jest to mozliwe??? 😱 podobno ze dosyc szczuple osoby moga wczesniej czuc + mam lozysko z tyłu jesli ma to jakiekolwiek znaczenie te informacje 😂
Tez czułam tak szybko... U mnie to takie jakby glowica z usg od srodka.. Teraz tez czuje np rano albo wieczorem :)

Do góry