reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2020

reklama
Słuchajcie czy wy używacie lub w poprzednich ciążach używałyście kremów brązujących lub samoopalacza? Ja się przyznam ze przed ciąża korzystałam bo nienawidzę się opalać, a nogi blade jak papier .. a teraz sezon na sukienki i szorty się zaczyna i właśnie się waham czy to bezpieczne w ciąży 🤔
Też jestem ciekawa o tym samym pomysłałam dzisiaj bo ja bladzich jestem

Powiedzcie mi czy cobie wmawiam czy jest to mozliwe. Dzis 14+1 wedlug om a 14+4 wedlug ostatniego usg. Przed chwila odczulam kilka razy takie smyrnięcia bardzo nisko w podbrzuszu jakby mnie cos bardzo delikatnie łaskotało. Pierwszy raz mialam to uczucie. Od razu zaczelam sie wsluchiwac w swoje cialo. Czulam takie smyrnięcia jakby nie wiem jak to nazwac ale takie delikatne jakby ktos przejechal mi opuszkami palcow od srodka. Czy jest to mozliwe??? 😱 podobno ze dosyc szczuple osoby moga wczesniej czuc + mam lozysko z tyłu jesli ma to jakiekolwiek znaczenie te informacje 😂

cześć dziewczyny, nie zagladałam tu od wczoraj wieczora i znowu ok 30 stron do nadrobienia 😅
@Kkaarroollaa @Sabina17 gratulacje zdrowego dzidziusia
@Karanga ja męczyłam się z laktatorem elektrycznym 5 miesięcy, potem straciłam pokarm. Bolało nie powiem ale u mnie to w ogóle był kosmos bo 2 miesiące używałam tylko laktatora (mały był w inkubatorze i dokarmiany moim mlekiem przez sonde a później butelke) poźniej mieszane butelka z cyckiem bo mały bral duzo leków które musiałam mieszac z moim mlekiem i podac z butelki. Do wszystkiego da się jakoś przyzwyczaić ale jak syn zaczął jeść z piersi to laktatorem potem bolało 2 razy bardziej bo był inny rodzaj ssania.
@Angelika22 nie trzeba się specjalnie przygotowywać do pappy :)

idę nadrabiać was dalej, jeszcze tylko 20 stron 😆

A jak to jest właściwie z terminem porodu?
Mamy termin z OM i później powiedzmy około prenatalnych z USG. A potem jeszcze sie to określa czy juz sie trzyma tego USG na podstawie pomiaru CRL?
Bo potem z tego co kojarzę mierzy się juz masę dziecka, a nie wymiar. Czy jakos w III trymestrze jeszcze raz sie określa dokładniejsza date? :p

A jak to jest właściwie z terminem porodu?
Mamy termin z OM i później powiedzmy około prenatalnych z USG. A potem jeszcze sie to określa czy juz sie trzyma tego USG na podstawie pomiaru CRL?
Bo potem z tego co kojarzę mierzy się juz masę dziecka, a nie wymiar. Czy jakos w III trymestrze jeszcze raz sie określa dokładniejsza date? :p
Mi w ostatniej ciąży z om co do dnia się sprawdziło ale miałam miesiączki regularne .Z tego co wiem to najbardziej miarodajne są z pierwszych usg bo później dzieci w różnym tempie się rozwijają.

Mi w ostatniej ciąży z om co do dnia się sprawdziło ale miałam miesiączki regularne .Z tego co wiem to najbardziej miarodajne są z pierwszych usg bo później dzieci w różnym tempie się rozwijają.
Właśnie tez tak słyszałam, ze najdokladniejszy termin jest z usg na początku, właśnie z prenatalnych. Ale ciekawa jestem co inne mamy maja do powiedzenia. Czy im się to sprawdziło.

reklama
Znaczy się ten profil na ZUS zakladala mi pani w zusie. I tam jak wchodzisz w zakładkę świadczeniobiorca u góry to potem klikasz po lewej zasiłki. Tam się pojawiają wtedy twoje zwolnienia i klikasz na taki mały plusik przy każdym zwolnieniu i wtedy otwiera się dodatkowa karta za jaki jest okres ile i kiedy płacą
Dzieki Ci dobra kobieto ❤️ okazalo sie, ze nie mam zakladki zasiłki ale jak weszlam w miejsce zatrudnienia to tam byly swiadczenai i przerwy i tam było wszystko :) wiec w takim razie wszystko jest ok ❤️
To mamy identycznie ciąże bo ja też w czwartek zaczynam 17 tc. Na pewno Ci powie bo już szkrab spory i wszystko ładnie widac
To ja jestem jeden dzien za wami :D za tydzien w środę mam wizyte wiec juz bedzie wielkolud :D
Powiedzcie mi czy cobie wmawiam czy jest to mozliwe. Dzis 14+1 wedlug om a 14+4 wedlug ostatniego usg. Przed chwila odczulam kilka razy takie smyrnięcia bardzo nisko w podbrzuszu jakby mnie cos bardzo delikatnie łaskotało. Pierwszy raz mialam to uczucie. Od razu zaczelam sie wsluchiwac w swoje cialo. Czulam takie smyrnięcia jakby nie wiem jak to nazwac ale takie delikatne jakby ktos przejechal mi opuszkami palcow od srodka. Czy jest to mozliwe??? 😱 podobno ze dosyc szczuple osoby moga wczesniej czuc + mam lozysko z tyłu jesli ma to jakiekolwiek znaczenie te informacje 😂
Tez czułam tak szybko... U mnie to takie jakby glowica z usg od srodka.. Teraz tez czuje np rano albo wieczorem :)

Do góry