reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2019

Miejmy nadzieję a jak nie to sama zapytaj. :) trzymam kciuki za wizytę, aby Ci dzidzia pomachala rączkami i nóżkami :) daj znać po :)

Z dzieckiem wszystko dobrze rośnie szybciutko ale lekarz nic nie wspominał o tych badaniach ja tez z tego wszystkiego, z tego pośpiechu zapomniałam zapytać [emoji4][emoji2] ważne ze z maleństwem wszystko dobrze [emoji7]

reklama
Z dzieckiem wszystko dobrze rośnie szybciutko ale lekarz nic nie wspominał o tych badaniach ja tez z tego wszystkiego, z tego pośpiechu zapomniałam zapytać [emoji4][emoji2] ważne ze z maleństwem wszystko dobrze [emoji7]
Super! To cudowna wiadomość ! Gratuluję! ❤❤

Cześć dziewczyny! Ja teraz jestem w 15 tygodniu (14+2) mojej pierwszej, długo wyczekiwanej ciąży i jestem po badaniach prenatalych gdzie USG wyszło idealnie widać kosc nosowa maleństwa, przeziernosc karku w normie i lekarka na tamtym etapie wykluczyła jakiekolwiek wady genetyczne.. ale niestety po teście PAPPA wyszło mi wysokie ryzyko Trisomia 21 (zespół Downa) mam powiększone ryzyko 1:265, a wyniej testu 0,335 MoM i genetyk zaleca amniopunkcje, której ja się potwornie boję.. boję się że nie odniosę do końca ciazy.. czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji? Albo miała już do czynienia z amniopunkcja? Bo słyszałam że ryzyko poronienia po badaniu jest nie wielkie ale jest ..

Cześć dziewczyny! Ja teraz jestem w 15 tygodniu (14+2) mojej pierwszej, długo wyczekiwanej ciąży i jestem po badaniach prenatalych gdzie USG wyszło idealnie widać kosc nosowa maleństwa, przeziernosc karku w normie i lekarka na tamtym etapie wykluczyła jakiekolwiek wady genetyczne.. ale niestety po teście PAPPA wyszło mi wysokie ryzyko Trisomia 21 (zespół Downa) mam powiększone ryzyko 1:265, a wyniej testu 0,335 MoM i genetyk zaleca amniopunkcje, której ja się potwornie boję.. boję się że nie odniosę do końca ciazy.. czy któraś z Was jest w podobnej sytuacji? Albo miała już do czynienia z amniopunkcja? Bo słyszałam że ryzyko poronienia po badaniu jest nie wielkie ale jest ..
Głowa do góry. Te wyniki to tylko statystyki. Wydaje mi się to dziwne właśnie ze kość nosowa jest i przezierność ok a tu że niby Trisomia 21. Nie wiadomo w końcu w co wierzyć

Możesz sobie zrobić takie badania genetyczne z krwi. Wtedy jest to badanie nieinwazyjne. Zapytaj może lekarza, ja dokładnie nie wiem ale tak mi mówiła lekarka przed tym całym testem. Tylko wtedy to jest 100 % prywatnie bo NFZ, coz za niespodzianka, tego nie refunduje.

Głowa do góry. Te wyniki to tylko statystyki. Wydaje mi się to dziwne właśnie ze kość nosowa jest i przezierność ok a tu że niby Trisomia 21. Nie wiadomo w końcu w co wierzyć

Już kiedyś wklejałam link z wypowiedzią ginekologa, ze badania pappa są właśnie kiedy usg jest poprawne, a nie na odwrót ;)

Statystyki tak, ale jeżeli jedna kobieta ma 1:150000 a druga 1:150 to jest lekka różnica w prawdopodobieństwie niestety :(

Lekarz powiedział, że jest możliwość wykonania testu NIMFY ( czy coś takiego) gdzie kosz wynosi 2 300 zł ale pewność testu wynosi 99,98%.. I teraz nie mam pojęcia na co się zdecydować czy na amniopunkcje (umówiona mam na 19.06) czy ten test..

Lekarz powiedział, że jest możliwość wykonania testu NIMFY ( czy coś takiego) gdzie kosz wynosi 2 300 zł ale pewność testu wynosi 99,98%.. I teraz nie mam pojęcia na co się zdecydować czy na amniopunkcje (umówiona mam na 19.06) czy ten test..
No właśnie o tym myślałam :) to badanie masz 100 % bezpieczne dla płodu, a w przypadku amniopunkcji masz jakieś minimalne ryzyko poronienia. Z drugiej strony minimalne ryzyko poronienia masz też na spacerze czy zakupach a przecież zapewne to robisz. Ja przed testem założyłam że zrobię to z krwi jakby co, (plakalabym i płaciła) bo wiem że jakby coś się stało nawet miesiąc później to bym sobie wmawiają że to przez to.

No właśnie o tym myślałam :) to badanie masz 100 % bezpieczne dla płodu, a w przypadku amniopunkcji masz jakieś minimalne ryzyko poronienia. Z drugiej strony minimalne ryzyko poronienia masz też na spacerze czy zakupach a przecież zapewne to robisz. Ja przed testem założyłam że zrobię to z krwi jakby co, (plakalabym i płaciła) bo wiem że jakby coś się stało nawet miesiąc później to bym sobie wmawiają że to przez to.

To ryzyko po amniopunkcji to chyba pierwsze 48 godz dlatego zaleca się leżenie i jak najmniej ruchu z tego co kiedyś wyczytałam, ale lekarzem nie jestem .

reklama
Zdecydowałam się z mężem iść jutro na test NIMFTY :) pieniądz to pieniądz, wiadomo po kieszeni pójdzie.. Ale wolę żyć że świadomością, a panicznie boje się amniopunkcji.. więc 6 dni roboczych i będę wszystko wiedziała :)

Do góry