motylkowelove
Fanka BB :)
@motylkowelove na nfz jest usg 3 razy podczas ciazy, przewaznie w gabinecie nie ma wcale usg i dostaje sie skierowanie do innej placowki. Wszelkie badania przy zdrowej ciąży sa odgornie ustalone przez nfz, co sie nalezy kobiecie i tak jak juz tu ktos pisal, usg jest w 9tyg, 20 i 30 i tyle. Chcesz wiecej to płać. Lekarz nie bierze odpowiedzialności za usg, chyba, ze jakiegos zna tych trzech nie zleci.
Czasem jest tak, ze nie mozna sobie pozwolic na prywatne wizyty, ja z reguły paniki nie sieje, jesli nie mam powodow izdrowotnych mysle optymistycznie teraz jestem calkiem spokojna po badaniu, nie widze powodu dla ktorego za miesiac musialabym isc znowu na usg. Wzzelkie narzady rozwinięte, dokladnie pomierzone, sprawdzone, lekarz pewny swego, zadnego zawahania wiec i ja spokojna
Bylam w pepco i oczywiscie musialam kupic, bo jak cene zobaczylam, to zal bylo nie brać najdroższe 3,99 zl
Zobacz załącznik 869135
Ja akurat nie ogarniam takiego podejścia i takiej pewności , że będzie jak sobie zaplanujemy , bo nikt jasnowidzem nie jest , i po prostu mam nadzieje , że nic złego nikogo nie spotka , i to nie chodzi o panikę tylko po prostu taką normalną kolej rzeczy jaką jest wizyta kontrolna szczerze dostałabym do głowy nawet w idealnej ciąży żeby nie iść raz na wizyte w ciągu miesiąca ;p podziwiać tylko mogę takie osoby .
Co do płacenia za wizytę , to też mam swoje zdanie , bo ludzie często na wszystko mają tylko nie koniecznie na to co trzeba , bardziej podchodzą do NFZ nalezy mi się , a innej wizyty mi nie trzeba, starczy , rośnie to rośnie . No ale tak jak mówię jak jest dobrze to jest dobrze , a jak nagle jest nie dobrze to potem pretensje mają ludzie do lekarzy , bo czemu nie widzieli wczesniej , a nie do samych siebie .
Tylko , że ja już teraz jestem osobą myśląca racjonalnie , że wszystko może się wydarzyć na kazdym etapie i to dosłownie , i temu tez tak podchodzę do tego nie inaczej , przezorny ubezpieczony i lepiej dmuchac na zimne , żeby sobie nie mieć nic do zarzucenia .
Także zazdroszczę , bo ja się nigdy nie przestawię i nie to , że akurat to coś złego chodzenie 3 razy w ciągu ciąży na usg , ale dla mnie mija się z moim mysleniem
Super ciuszki ! w pepco takie cudeńka są , ze jeju ja na razie nie kupuję nic może po 25 tyg zacznę się rozglądać póki co dopiero wystartowaliśmy