reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

No to u mnie tak samo ostatnio 5,2 teraz 7,4 w tydzień czasu :D hehe nooo :D
To u mnie juz z wiekiem OM raczej nie pójdzie skoro tyle przyśpieszyło i raczej termin juz dłuższy jak krótszy nie będzie więc sobie chyba sobie zmienie :)
A nie masz jakiegoś konkretnego terminu w karcie ciąży? Tu w UK przychodzisz na pierwsze USG, czyli genetyczne, wtedy mierzą dziecko i sprawdzają, na który tydzień+dzień im to wygląda, i według tego wpisują termin do książki. OM nie ma tu znaczenia, jest jedynie po to, żeby wiedzieć kiedy umówić genetyczne.

reklama
A nie masz jakiegoś konkretnego terminu w karcie ciąży? Tu w UK przychodzisz na pierwsze USG, czyli genetyczne, wtedy mierzą dziecko i sprawdzają, na który tydzień+dzień im to wygląda, i według tego wpisują termin do książki. OM nie ma tu znaczenia, jest jedynie po to, żeby wiedzieć kiedy umówić genetyczne.

Miałam ale z 16 grudnia dziecko urosło na tyle ,że już mam na 10 :D i sama byłam w szoku , że taki duży bobas już :) w sobote miało 7.4 cm :D

Jeszcze w sprawie femibionu 2, sklad na zdjeciu, jak macie opakowanie z 1 to mozecie porownac ;)

Załączniki

• 20180612_131132_Film1.jpg
    20180612_131132_Film1.jpg
    1,9 MB · Wyświetleń: 55

U nas w karcie ciazy sa dwa terminy jeden z om a drugi z usg :)

Miałam ale z 16 grudnia dziecko urosło na tyle ,że już mam na 10 :D i sama byłam w szoku , że taki duży bobas już :) w sobote miało 7.4 cm :D
A to może dlatego, że w Polsce zakładają szybko kartę ciąży :) Tu około 10 tc masz wizytę z położną, która pobiera krew i sprawdza mocz, i ona zakłada książkę ciąży. Jeszcze nie wyznacza terminu, tylko posługując się orientacyjnym z OM kieruje na USG genetyczne około 12-13 tc. I ten termin z USG jest już nie do ruszenia. A dziecko nie urośnie od poprzedniego USG, bo poprzednich nie ma :laugh2:

Mam USG za trochę ponad 1,5h i już przebieram nogami, chciałabym już tam być i usłyszeć, że wszystko ok :rolleyes2:

A to może dlatego, że w Polsce zakładają szybko kartę ciąży :) Tu około 10 tc masz wizytę z położną, która pobiera krew i sprawdza mocz, i ona zakłada książkę ciąży. Jeszcze nie wyznacza terminu, tylko posługując się orientacyjnym z OM kieruje na USG genetyczne około 12-13 tc. I ten termin z USG jest już nie do ruszenia. A dziecko nie urośnie od poprzedniego USG, bo poprzednich nie ma :laugh2:

Mam USG za trochę ponad 1,5h i już przebieram nogami, chciałabym już tam być i usłyszeć, że wszystko ok :rolleyes2:
Ooo czyli jednak u Was takze nie panikuja ;)

Co do becikowego tego bez kryterium, to sklada sie wniosek wraz z aktem urodzenia w osrodku opieku spolecznej bądź urzedzie miasta, w kazdym miescie inaczej. Jest na to 12 miesiecy od urodzenia dziecka.

Na obiad robie kurczaka, wlasnie wrocilam ze sklepu, nie mialam pomyslu na nic kompletnie....

Co do samopoczucia, to jakas dzis tez jestem nijaka, ale to tez przez pogodę, bo jest daremna...

Mi tu lekarz tez zalozyl karte dopiero w 10 tyg :) a w deoch poprzednich mialam odrazu wiec z tym tu tez roznie :)

Jeśli nie mają żadnych podstaw do myślenia, że z ciążą jest coś nie tak, i nie masz za sobą poronień, to pierwszym USG jest USG genetyczne. Połówkowe jest drugie i ostatnie. Poza tym możesz sobie iść prywatnie :p

Ale ostrożni w miarę potrzeby też są, ja od połówkowego miałam potem USG prawie co miesiąc, kontrolowali sytuację :)

U nas w karcie ciazy sa dwa terminy jeden z om a drugi z usg :)
Oo i tak powinno być w kazdej karcie ciazy!

I usłyszysz, ze wszyztko dobrze, innej opcji nie ma! :)

Co do becikowego tego bez kryterium, to sklada sie wniosek wraz z aktem urodzenia w osrodku opieku spolecznej bądź urzedzie miasta, w kazdym miescie inaczej. Jest na to 12 miesiecy od urodzenia dziecka.

Na obiad robie kurczaka, wlasnie wrocilam ze sklepu, nie mialam pomyslu na nic kompletnie....

Co do samopoczucia, to jakas dzis tez jestem nijaka, ale to tez przez pogodę, bo jest daremna...
Troche pominelam czesc dyskusji dzisiejszej o becikowym itd ze wzgledu ba brak czasu. Czyli dobrze rozumiem, ze jeden tysiac wyplacają bez wzgledu na dochod, a drugi jesli dochod ba osobe w rodzinie nie przekroczy iluś tam? Pierwszy raz o tym słysze :O

reklama
Mi tu lekarz tez zalozyl karte dopiero w 10 tyg :) a w deoch poprzednich mialam odrazu wiec z tym tu tez roznie :)
Bo prawda jest taka, ze do 10 tyg to sa te krytyczne tygodnie, gdzie wszystko sie moze wydarzyć i faktycznie usg w 6 tyg ciąży jest wg mnie zbędne jesli nic sie nie dzieje niepokojacego...

A ja mam z dnia na dzień wiekszy brzuszek...wiecie co, teraz to mam stresa co do tych bliźniaków, szansa jest spora :errr: ale tez staram sie nie nakręcac...

A to My dziś, capucinko sobie pijemy ;)

Załączniki

• IMG_20180612_134130.jpg
    IMG_20180612_134130.jpg
    929,2 KB · Wyświetleń: 100
Do góry