reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Grudniowe mamy 2018

Dlatego zapisalam sie na prenatalne od razu, Pani zgodzila sie mnie przyjac mimo, ze bedzie wiecej jak 13+6...wszystko robie prywatnie, bo inaczej u lekarza wyladowalabym za miesiąc, a i prywatnie nie jest latwo z usg jak sie okazało.
Bardziej chodzi o to, że badanie przyzierności np wykonuje się kiedy dziecko ma do 84mm, dziwi mnie to, że lekarz prywatny nie robi usg, pierwszy raz się z tym spotykam.

reklama
Koleżance udało się załatwić to zaświadczenie, chociaż na pierwszej wizycia była po 10tc, bo tez o ciazy nie wiedziała... No ale zaswiadczenie dał lekarz prywatny i oczywiście nie za darmo ;) zagadaj do lekarza, może akurat sie uda :)

Ja w 6 tyg bylam prywatnie tylko raz, pozniej w 10 tyg bylam na nfz i jestem ciekawa wlasnie skad bede miala wziasc zaswiadczenie hehe :)

@Sabi32 Myślę ,że to zależy od lekarza.Może wystawi Ci zaświadczenie że niby byłas pod opieką w 10 tc ciąży. Znam przypadki że lekarze takie zaświadczenia wystawili,ale to zależy jak do tego podejdzie ginekolog. Są ludzie i ludziska. Trzymam kciuki za Twoją dzidzię.

@Dagaa11 Kochana co u Ciebie..Wiesz że nie jestem na bierząco ale teraz przez tydzień lenistwa łóżkowego będę cały czas na necie;)

Dlatego zapisalam sie na prenatalne od razu, Pani zgodzila sie mnie przyjac mimo, ze bedzie wiecej jak 13+6...wszystko robie prywatnie, bo inaczej u lekarza wyladowalabym za miesiąc, a i prywatnie nie jest latwo z usg jak sie okazało.

Dokladnie nie sprawdza wszystkiego po 14 tyg ja w poprzedniej ciazy poszlam w 15 tyg i mi dr powiedziala ze juz za pozno zeby wszystko sprawdzic.

Kochana, badania prenatalne można zrobić do 13+6.... Po Twojej wypowiedzi odnoszę wrażenie, że Tobie jest wszystko jedno... ciąża żywa, a może nie... co ma być to będzie. Podnosi mi się ciśnienie jak coś takiego czytam...
Ale kochana Tobie nie musi sie podnosic cisnienie, czytałaś moje posty od początku? To nie jest planowana ciąża, przyzwyczajam sie stopniowo do swohego stanu i dopiero teraz zaczynam akceptowac stan w jakim jestem...a i tak co ma byc, to bedzie.
Dzwonilam do lekarzy i mowilam o swojeh sytuacji, wszedzie termin, do tego usg prenatalne dopiero na 18 i to takze po rozmowie z lekarka, ktora zgodzila sie mnie przyjac, choc juz nie powinna..

Mimo wszystko wierze, ze bedzie dobrze, brzuch rosnie, dzidzia sie zaczyna ruszac, wiec jestem dobrej mysli :)

"Ponieważ wiadomo, że w pierwszym trymetrze zarodki rosną takim samym tempem to 11+1 odpowiada CRL (crown rump lenght – długość ciemieniowo-siedzeniowa) 45mm a 14+1 CRL 84mm – jest to o tyle ważne, że często kobiety mają niezgodność wieku ciąży obliczonego według ostatniej miesiączki a tym co widać w USG i może być tak, że zgłosicie się za wcześnie na to USG – tzn. jeżeli CRL jest mniejszy niż 45mm – nie jest to wtedy duży problem, przelicza się wiek ciąży oraz umawia odpowiedni termin, lub za późno jeżeli CRL jest większe niż 84 mm- co już jest dużo większym problemem klinicznym ponieważ nie można tego badania wtedy już wykonać. To nie jest tak, że lekarz nie chce… po prostu nie jest to możliwe po tym terminie".

Dokladnie nie sprawdza wszystkiego po 14 tyg ja w poprzedniej ciazy poszlam w 15 tyg i mi dr powiedziala ze juz za pozno zeby wszystko sprawdzic.
Co to znaczy wszystkiego? Dziewczuny ja w trzech ciazach jedynie co zrobilam to dwa razu usg na nfz podczas ciąży polowkowe...i tyle, reszta to badania ginekologiczne, bez dodatkowych badan prywatnych. Taka jest podstawowa opieka kobiet w ciąży, jesli nie ma wskazan do innych, bardziej szczegółowych badan.
Z natury nie wpadam w panike kiedy nie muszę i tym razem jest tak samo.

Ale kochana Tobie nie musi sie podnosic cisnienie, czytałaś moje posty od początku? To nie jest planowana ciąża, przyzwyczajam sie stopniowo do swohego stanu i dopiero teraz zaczynam akceptowac stan w jakim jestem...a i tak co ma byc, to bedzie.
Dzwonilam do lekarzy i mowilam o swojeh sytuacji, wszedzie termin, do tego usg prenatalne dopiero na 18 i to takze po rozmowie z lekarka, ktora zgodzila sie mnie przyjac, choc juz nie powinna..

Mimo wszystko wierze, ze bedzie dobrze, brzuch rosnie, dzidzia sie zaczyna ruszac, wiec jestem dobrej mysli :)

Owszem. Czytałam Twoje posty od początku i jestem na bieżąco, mimo, że rzadko się udzielam. Ja dalej pozostaję przy swoim, że wszystko Ci jedno...., ale to Twoja sprawa. Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć.... Mimo wszystko życzę zdrowej ciąży.

Dziewczynki ale ja musze wytrzymac, zaraz jak sie dowiedzialam zapisalam sie i do lekarza na nfz i prywatnie, termin mam jaki mam...moglam szybciej prywatnie ale bez usg, a po co mi taka wizyta :/ wole isc raz, a porządnie z usg prenatalnym.
Jesli ciaza mialaby byc niezywa, to czy dowiem sie teraz, czy wiedzialabym wczesniej, juz by nic tego nie zmieniło...
Jesli ma byc dobrze, to bedzie, wczesne badanie usg nie zapobiegnie utraty ciazy..po za tym nic mi nie dolega no i czuje musniecia w brzuszku, wiec raczej wszystko jest ok ;)
Co do becikowego, nie wiem jak jest, ale i tak bym nie dostala skoro do 10 tyg, no dowiedzialam sie w 12, teraz jest 14..swoja droga ciekawe co w takich przypadkach, sa kobiety ktore o ciazy dowiaduja sie późno..

Ja mam tez termin na 18.12 a jutro bede miala dokladnie 13 tydzien, jak ci wyszlo ze teraz jestes w 14? :)

reklama
I ogólnie od początku naszego związku ciagle mu mówi, że zmarnuje sobie ze mną życie.. skoro jestem niepełnosprawna a jak teraz jeszcze dziecko to już w ogóle się wpakował :(
Płakać mi się chce ..
Czekaj, bo jakaś literówka Ci wpadła... Ty mówisz tak jemu czy on Tobie? Bo jeśli to jego słowa, to dziwię się, że w ogóle zaszłaś z nim w ciążę. Ja po pierwszym takim tekście wypie...bym na zbity pysk.

Do góry