reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

reklama
A to nie tak ze plec to tylko z badan inwazyjnych? Przynajmniej tak ostatnio czytalam.

Opis testu

Celem nieinwazyjnego testu prenatalnego HARMONYTM prenatal test jest uspokojenie pary oczekującej dziecka, że nie występują u niego najczęstsze trisomie chromosomów.

HARMONYTM prenatal test polega na badaniu krwi kobiety ciężarnej. Badany jest DNA płodu, którego małe ilości są obecne w krwioobiegu matki.

HARMONYTM prenatal test wykrywa ponad 99% przypadków trisomii chromosomów pary 21 oraz wysoki odsetek przypadków trisomii 13 oraz 18. Pozwala także na określenie płci płodu.

Tak wiec mozna sie dowiedziec ☺
W sumie mo to obojetne. Najwazniejsze ze zdrowe ☺☺☺
Teraz juz moge w 100% cieszyc sie brzuszkiem ☺

Dziecko tak się wierciło, że ciężko było nawet zrobić zdjęcie, które byłoby wystarczająco wyraźne ale wiadomo, że badał tak długo aż się udało :)
U nas było to samo, strasznie mnie jeszcze sonda wygniotl..
Ile nie wspolzyjecie przed wizyta/usg?
2 dni
Hejka! Dopiero wstaliśmy z bobasem, ledwo żyje, położyliśmy się o 2 bo narzeczony wrócił o północy z pracy i postanowił, że musimy pooglądać razem tv w ramach wspólnego spędzenia czasu :D
Zaraz zabieram się za robienie pasty jajecznej na śniadanie, odkąd jestem w ciąży nie tykam mięsa ale ciągnie mnie do nabiału jaj i serów. Jakie plany na dziś macie? :)
Ja też raczej mięsa nie jadam, ew wędliny. Jestem już na zwolnieniu, więc będę gotować w domu, ale z M staramy się jeść zdrowo i często u nas brak mięsa. W sobotę jest zawsze indyk, ale to danie mojego M i jest pyszne. Jak pracowałam to kupowałam obiad u nas w stołówce,ja jadłam zupę, drugiego nie dałam rady wcisnąć. Dzieci jedzą obiad w przedszkolu.
Witajcie :) dzisiaj w końcu nie na upałów więc z samego rana wyruszyłam na spacer z kijami - polecam w ciąży bo odciąża stawy i można się poruszać :) dziś porządki i relax. Uwielbiam takie dni jak dzisiaj. Miłego dnia ;)
Prawie całą ciążę z młodszym chodziłam kijkami, by jakoś sobie w6nagrodzuc brak biegania :D W tej byłam raz, głównie jak już to orbitrek idzie w ruch.
Dziewczyny czy czujecie juz ruchy???? Ja jestem pewna ze to ruchy z dnia na dzien co raz wyraźniejsze .wiem ,ze to za wczesnie (dzis poczatek 14 tyg) to takie pstrykniecia jak leze na plecach .
Wczoraj poczułam jak jechałam autem. Wówczas spodnie mi się wpisują nisko :D

Jej ja widzę, że wy prawie wszystkie zaopatrzone w detektor, ja cały czas się waham i zastanawiam czy kupować czy nie. Czy któraś jeszcze go nie ma????
Ja nie mam i nie będę mieć.
Kochane jestem w 11+3 tyg ciąży. Dwie godziny temu zaczęło mi się jasnobrązowe plamienie.. chciałam zapisać się na jutro do ginekologa ale mama powiedziała mi żebym nie panikowała bo wszystko będzie dobrze i nie ma takiej potrzeby bym ciagle tam jeździła.
Czy powinnam się martwić i jechać do ginekologa?
Pojechałabym do szpitala, z plamieniem/krwawieniem zawsze.

Gratuluję wszystkim udanych wizyt i podgladanua maluszków.
Ja dzus się mega wyspałam, ale głowa i tak boli. Jutro idę do giną, na wlewik. W poniedziałek się nie udało, bo mi pielęgniarka chyba zyle przebiła. W każdym razie cholernie bolało i poszedł jakby prąd w nadgarstku. Kazałam jej wyciągnąć. Ja się nie boję igieł i bolu, bo oddaje krew honorowo., ale czegoś takiego nie miałam nigdy. Dwa dni mam lekkie skurcze w nadgarstku i jak chciałam włożyć syna do auta to mnie tam "szarpnelo" i zabolało. Pewnie mi się gdzieś wklula poza zyle. Mam nadzieję, że jutro będzie ktoś inny.
Dobrej nocy mamuśki:)

Jestem farmaceutką :) więc jak macie jakieś pytania to śmiało.
Kropli z xylometazoliną nie wolno, zostaje woda morska do nosa.
Rownież jestem farmaceutką, również jestem za ograniczeniem do minimum xylometazolinu i pochodnych w ciąży, ALE sama będąc w ciąży z córką stosowałam podczas choroby xylometazolin, który notabene kazał stosować lekarz. Powiedział wtedy, że lepiej jak zastosuje na noc i wyśpię się z odetkanym nosem, niż będę męczyć się całą noc z katarem (i dziecko też przy okazji;) także jestem zdania, że jak już nic naprawdę nie pomaga, to kropla xylo nie zaszkodzi. Zresztą nawet na ulotce bodajże Xylometazolinu 123 ratio jest napisane, że można używać w ciąży przez okres nie dłuższy niż 7 dni.

@Tasiorek troche takie masło maślane napisałam, ale jestem już dzisiaj wypruta totalnie i moje myślenie spowolniło do minimum :D tak na marginesie-pracujesz czy jesteś na l4? :)

Rownież jestem farmaceutką, również jestem za ograniczeniem do minimum xylometazolinu i pochodnych w ciąży, ALE sama będąc w ciąży z córką stosowałam podczas choroby xylometazolin, który notabene kazał stosować lekarz. Powiedział wtedy, że lepiej jak zastosuje na noc i wyśpię się z odetkanym nosem, niż będę męczyć się całą noc z katarem (i dziecko też przy okazji;) także jestem zdania, że jak już nic naprawdę nie pomaga, to kropla xylo nie zaszkodzi. Zresztą nawet na ulotce bodajże Xylometazolinu 123 ratio jest napisane, że można używać w ciąży przez okres nie dłuższy niż 7 dni.

Super jestemy 2 :) A skąd jesteś???

reklama
Do góry