reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2018

W poprzednim nie robiłam. Bo jest za drogie proste nie kazdego stac . na lekarzy wydaje 300 zl miesiecznie
Hmmm ja też nie robię nic innego poza podstawowym usg w 12tc.
Oczywiscie jest to usg jedynie skoncentrowane na sprawdzeniu wymiarów, narządów i przeziernosci karkowej, określenie dokładnego wieku ciąży. Nie będzie żadnych badań nifty czy Pappa. Tylko usg.

reklama
Ja nie wiem jak można prenatalnych nie zrobić ale ok każdy robi jak uważa [emoji4] jak lekarz mowi ze nie trzeba to też i nim świadczy bo on ze zwykłego usg nie jest w stanie powiedzieć czy dziecko rozwija sie prawidłowo
Z tego co wiem to lekarze maja obowiazek powiedziec o tych prenatalnych, ze cos takiego istnieje, a co kobieta zrobi zalezy od niej.. ja osobiscie nie wyobrazam sobie ich nie robic ;-) wlasnie na prenatalnych dowiedzialam sie jaka płeć ;-) teraz jak znowu sie zafasolkuje to tez bede je robic u tej samej dr bo jej ufam.i wiem ze ma dobry sprzet ;-)

Test pappa tez robilam alw teraz juz chyba nie bede. Wtedy zrobilam bo.nje wiedzialam do konca o co chodzi poza tym jakies grosze placilam ;p

W poprzednim nie robiłam. Bo jest za drogie proste nie kazdego stac . na lekarzy wydaje 300 zl miesiecznie
No u mnie odwrotnie dla mnie wiedza odnośnie zdrowia dziecka jest bezcenna i mnie jeden lek 400zl kosztuje nie mówiąc o reszcie i nie marudze a tez mnie nie stać ale jak trzeba to trzeba i się znajduje nawet jak się trzeba zadłużyć takze to kwestia podejścia indywidualna człowieka
Każdy robi na tyle na ile uważa tylko potem sobie matki plują w twarz zE trzeba bylo zrobić bo można bylo coś zadziałać w razie w Ale to moje zdanie

Co do usg prenatalnego nigdy Wam lekaż po zwykłym usg nie może powiedzieć ze dziecko genetycznie rozwija się prawidłowo i jest zdrowe na ten moment po prostu nie ma do tego ani sprzętu ani predyspozycji chyba ze akurat się tez tym zajmuje .
Powie Wam jak na każdym innym usg jest ok serce bije dziecko rośnie ale to nie o to chodzi akurat w prenatalnych .
To podstawowe badanie i nie trzeba miec wskazań do niego a wskazania sa wtedy jak na nim wychodzi coś nie tak wtedy kieruja lekarze do dalszych badań
20180521_165420.jpg

Załączniki

• 20180521_165420.jpg
    20180521_165420.jpg
    77,1 KB · Wyświetleń: 437
Mi się od zawsze marzy córcia, a że już mam jednego męskiego urwisa, to przydałoby się wyrównanie sił i dziewuszka byłaby mile widziana :)
Teraz kiedy mam ten detektor tetna i mogę sobie posłuchać kiedy maluszek śpi (tetno około 115-130) a kiedy się gimnastykuje ( 155-170!) to tak mi nagle się ciepło i spokojnie na sercu zrobiło i aż kupiłam oliwke dla niemowląt i mały sudocrem dzisiaj hehehe
Ja mam w domu damskiego urwisa, we wrześniu skończy 4 lata. Jest dziewczynką a broi jak chłopiec [emoji1]
Teraz mam przeczucie że będzie synek.
W poprzedniej ciąży dowiedziałam się płci w 20tc.

Dziś na wizycie lekarz pytał czy w rodzinie były jakieś wady genetyczne. Tłumaczył że jest możliwość wykonania usg prenatalnego i jest one dla kobiet od 35rż lub jeśli w rodzinie zdarzały się wady.
Ja mam 32 lata więc badanie mi nie przesluguje.

Z tego co wiem to lekarze maja obowiazek powiedziec o tych prenatalnych, ze cos takiego istnieje, a co kobieta zrobi zalezy od niej.. ja osobiscie nie wyobrazam sobie ich nie robic ;-) wlasnie na prenatalnych dowiedzialam sie jaka płeć ;-) teraz jak znowu sie zafasolkuje to tez bede je robic u tej samej dr bo jej ufam.i wiem ze ma dobry sprzet ;-)

Test pappa tez robilam alw teraz juz chyba nie bede. Wtedy zrobilam bo.nje wiedzialam do konca o co chodzi poza tym jakies grosze placilam ;p
No dokładnie [emoji4] lekarz ma prawo poinformować Ale sam nie zrobi takiego badania i o to mi chodzi
Nie chodzi mi o testy pappa itd bo to już jest dalsza część [emoji4]

No dokładnie [emoji4] lekarz ma prawo poinformować Ale sam nie zrobi takiego badania i o to mi chodzi
Nie chodzi mi o testy pappa itd bo to już jest dalsza część [emoji4]
Ja mam to szczescie ze moja gin ma ten certyfikat i u niej robie przy okazji wizyty ;-) koszt spory ale glowa spokojniejsza

Hehe po prostu nie wiem czy każda wie co to usg prenatalne [emoji16] bo tak czytam jakby nie , to nie jest badanie wtedy jak trzeba mieć podstawy do niego no a ja nie umiem przegadać [emoji23]
No ale cóż ja to chyba ogólnie za duzo wiem bo mnie ktos kiedyś na innych forach uświadamial nie raz i pokazywał różnice i sledzilam badania forumowych koleżanek nie bylo takiej co by prenatalnych nie miała

Róbcie co chcecie [emoji16]

reklama
Hehe po prostu nie wiem czy każda wie co to usg prenatalne [emoji16] bo tak czytam jakby nie , to nie jest badanie wtedy jak trzeba mieć podstawy do niego no a ja nie umiem przegadać [emoji23]
No ale cóż ja to chyba ogólnie za duzo wiem bo mnie ktos kiedyś na innych forach uświadamial nie raz i pokazywał różnice i sledzilam badania forumowych koleżanek nie bylo takiej co by prenatalnych nie miała

Róbcie co chcecie [emoji16]
Powiem Ci ze ja chcialabym zresetowac glowe i nie miec tej wiedzy ktora mam :p w I ciazy nie wiedzialam co to pappa, beta, jakies luteiny i duphastony.. dowiadywalam sie ogolnikowo na biezaco i bylo ok a teraz tyle wiedzy ze sie styki w glowie przepalają xD tak samo to poronienie.. nie zdawalam sobie sprawy ze to tak czesto sie zdarza.

Do góry