reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamy 2018

Mi chyba też zaczynają świrować hormony... przynajmniej mój M uważa że świruję bo... wyszukuję non stop jakieś dla mnie "niepokojące" kwestie. Oczywiście mocno je analizuję głownie w internecie i jeszcze bardziej się nakręcam. Masakra :(
Dziś np. przeanalizowałam wszystkie usg i stwierdziłam że na ostatnim mam 2,5 tyg różnice w wymiarach głowy i reszty (duża głowa)... i jakieś tam parametry poza normą - no i oczywiście trochę zaczynam się bać czy to jest OK - M sie ze mnie śmieje i twierdzi że przesadzam. Na poprzednich usg różnice jeśli były to tak w ok tygodnia.
Może jakieś już doświadczone mamy coś na ten temat napiszą czy to normalne (niesymetryczny wzrost) czy może niepokoić. Za 4 dni mam wizytę to dopytam choć zawsze gin mówiła że wszystko jest OK...

reklama
Witam Was :) jak wam mija dzien? Ja przed ciaza wazylam 54 kg pozniej schudlam do 50 kg w sumie w kazdej ciazy cos chudlam, ale teraz 1.5 miesiaca temu dobilam do tej wagi 54 kg a na ostatniej wizycie tydzien temu bylo 56 kg czuje ze zaczal mi sie etap tycia :) zobaczymy ile bede przybierac hehe. Co do osoby towarzyszacej to wlasnie jest takie prawo ze jedna osoba nie wazne czy maz, mama, kolezanka moze byc przy porodzie i nikt tego nie moze zabronic :)
U mnie wiesci takie ze w piatek mialam to trzecie prenatalne usg maluch wazy 1315g (29+3 tc), wszystko wporzadku ale niestety lezy wciaz poprzecznie i jesli sie nie obroci to czeka mnie cesarka ktorej sie meeega boje, oczywiscie probuje znalesc tez jakies plusy takiego porodu jednak strach zwycieza.

@Anet23 mam pytanie czy na trzecich prenatalnych ladnie widac dzidzie? Czy to juz tak jak na zwyklym usg? Bo teraz u swojego lekarza juz malo co widze bo dziecko duze:-( dopytalam o osobe towarzyszaca przy porodzie! Mialyscie racje:-) co nie zmienia faktu ze dalej bardzo sie go oobawia:-( :-( a im ciaza batdziej zaawansowana tym mam wieksze leki i i obawy!:-(

@Anet23 mam pytanie czy na trzecich prenatalnych ladnie widac dzidzie? Czy to juz tak jak na zwyklym usg? Bo teraz u swojego lekarza juz malo co widze bo dziecko duze:-( dopytalam o osobe towarzyszaca przy porodzie! Mialyscie racje:-) co nie zmienia faktu ze dalej bardzo sie go oobawia:-( :-( a im ciaza batdziej zaawansowana tym mam wieksze leki i i obawy!:-(

Nie byłam jeszcze na trzecim więc nie pomogę... noże któraś dziewczyna napisze krótlra już była. Ale widziałam fotki na www i wygląda na to że znacznie lepiej - mają tam znacznie lepszy sprzęt. Ja jak już idę na to trzecie to zapisałam się do lepszej kliniki gdzie jest 3d i 4d. Bo dwa pierwsze robiłam w ramach NFZ w innej klinice gdzie nie mieli. Kierowałam się tylko tym by był ten sam lekarz co na drugim bo bardzo fajnie wszystko omawiał i pokazywał. No i w tej klinice go namierzyłam :)
Tak że ja ide choćby ze względu na to by podglądnąć małą na 4d choć nie jest to najważniejsze. Liczy się przede wszystkim ocena czy wszysko ok. Ale jak i tak nie jest refundowane to zmieniłam klinikę.

Piękny był weekend, ciepły, słoneczny:)
Mąż startował w biegu a my kibicowalismy :)
Teraz znowu będzie kilka słonecznych dni, które chciałabym wykorzystać. Ja działam na baterie słoneczne ;)

@grudzienStyczen jeśli chodzi o to usg 28-32 tc to dzidzia jezt już całkiem spora, ma mało miejsca i nie zawsze da się dobrze zobaczyć w obrazie 3 czy 4D. Jeśli nie zasłonić się rączkami czy pepowina to powinno być widać buzie. No chyba, że się ułoży tak, że nie pokaże :) Ja idę w czwartek, to już 32tc i może być kiepsko widać, ale co tam. Oby moja Gwiazda była zdrowa &&&&&

Dziś byłam na krótkiej wizycie u giną i rozmawialiśmy o cc. Mówiłam, ze jutro mam wizytę w szpitalu, w którym chce rodzić. Nie łatwo się tam dostać i gin w razie czego poprosi znajoma by mi zrobił a cc w innym szpitalu. Jednak ja stanę na głowie by zostać tu gdzie chce, odpowiadają mi tu procedury i opieka.
Trzymajcie prosze jutro popoludniu kciukasy &&&

@Abies33 mój starszy miał rozbieżności na tym etapie. Wszystko z nim w porządku, mówili, ze urodzi się mały a miał 3500g i 54 cm, także ten... ;)

Hej mnie w tą super pogodę tak bolała z tyłu głowa że nie wiedziałam co ze sobą zrobić. Oczywiście już pisałam czarne scenariusze bo taka jestem :(
Na dodatek przyplątało mi się zapalenia dziąsła. Pani stomatolog trochę mi wyczyściła bolało cholernie ale w sumie lekarstwa w ciąży na to nie ma :(

Ja akurat twarzy dzieciaka nie widzialam, ale chyba ma ja zwrocona do mojego kregoslupa, najlepiej widzialam dzidzia w 19 tyg :) teraz doktor przede wszystkim skupil sie na przeplywach, zmierzyl glowke, brzuszek i kosc udowa z tego wyszla waga dzis dopatrzylam jeszcze ze pisze 1315g plus minus 192g, dopytalam tylko czy dalej jest chlopcem zeby juz tak byc pewnym na milion procent :) i to wszystko, a usg mialam w 2d jak zawsze :)

Ja juz mam dzis dosc, bola mnie okropnie zebra po lewej stronie, maluch tu ma glowke i wydaje mi sie ze uciska nia, stwierdzilam ze nie bede wymyslac i nic robic zeby sie obrocil bo jak ma na tyle miejsca i mozliwosc to sam to zrobi :) co ma byc to bedzie

Ja juz mam dzis dosc, bola mnie okropnie zebra po lewej stronie, maluch tu ma glowke i wydaje mi sie ze uciska nia, stwierdzilam ze nie bede wymyslac i nic robic zeby sie obrocil bo jak ma na tyle miejsca i mozliwosc to sam to zrobi :) co ma byc to bedzie

Ja też już mam dość bólu lewej strony... trudno mi na niej spać a takie mam zalecenie. Czasem nocami tak boli mnie biodro i kręgosłup że ledwo mogę się ruszyć. A od dwóch dni mała kopie gdzieś niżej i jak walnie to jakby mi igłę wbijała tuż nad pachwiną i promieniuje mi to do nogi. Chyba trafia w jakiś nerw. Masakra :( Jak tak zostanie do końca to nie wiem jak to wytrzymam :sad:.

reklama
Jak tam Wasze wyniki testu tolerancji glukozy? Bo moje mnie bardzo zdziwiły.. na czczo 76, po 1 godzinie 80, a po dwóch 99. Wystraszyło mnie to bardzo, bo po 2 godzinach powinno być chyba mniej niż po jednej. Przyszło mi do głowy, czy to możliwe, żeby w laboratorium pomylili i wpisali na odwrót wyniki (to co powinno być po godzinie jest po dwóch i na odwrót)..

Do góry