reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamy 2018

reklama
A wiecie co, ostatnio pobierałam krew do tego Pappa i tak jak ktoś już wspomniał chamstwo jakiegoś lekarza w szpitalu, to mi się przypomniało - kobieta która mi pobierała krew jak czytała moją kartę to nie mogła się powstrzymać od komentarza „ledwo udało się pani wyrobić przed trzydziestką” [emoji14] No czy oni nie mogą zachować tych komentarzy dla siebie? [emoji14] nic o mnie nie wie i jakieś przytyki do wieku :p
Zaraz bym wiedziała co odpowiedzieć;) ja to na tego typu komentarze jestem wrażliwa;p

Wiesz co, ja najpierw zrobiłam sobie Panoramę, już tydzień temu, a dopiero wczoraj miałam wyniki Pappa, ale uznałam, że skoro lekarz zachęca a Panorama bada więcej rzeczy to zrobię ją dodatkowo, bo w sumie to tylko pobranie krwi od matki - kompletnie nieszkodliwe badanie. Mi wczoraj usg wyszło prawidłowe i Pappa też (wolne B-hCG 27,19 IU/I; 0,680 MoM, a PAPP-A 1,210 IU/I; 0,546 MoM). Lekarka u której byłam wczoraj wdała się ze mną w bardzo niefajną rozmowę po co robiłam Panoramę - zupełnie tego nie rozumiem, skoro to moja krew, sama za to płacę, to nie widzę powodu żeby się tak bulwersowała, nikomu to przecież nie szkodzi, a już na pewno nie dziecku. Na stronie Link do: Panorama - nieinwazyjny test prenatalny nowej generacji - Synevo jest opisany zakres pakietu rozszerzonego, różni się sporo od Pappa, bo on bada tylko te trzy trisomie. Ja dla spokoju zrobiłam :) No i żeby poznać płeć szybko i na 100% przy okazji :) :) :)

Super , że takie coś zrobiłaś :) chociaż większosc tutaj pewnie by tak samo pomyślała jak i ta pielęgniarka , że po co aż tak jak jesteś młodziutka ... jak widać trudno opisać coś od siebie czasami , temu jestem odbierana " na zbyt wyczulona " i piszę rzeczy nie z tego świata obrażając inych :/
Ja sama o takim nie słyszałam , o tej panoramie , więc fajnie poczytać , pewnie gdybym gdzieś usłyszała taki temat to też bym zrobiła :) i wyniki tego przychodzą Ci osobno jak pappy ? kurcze duzo więcej opcji w tym jest :O miałam sie nie udzialać bo niektórym zawadzam bardzo , że nie mogą aż tutaj korespondować , ze względu na moją osobę ale zaciekawiło mnie to :)

Hej czytam cala ta dyskusje o usg od początku ...ba nawet sie wypowiedziałam i mam prosbe dajcie spokój bo to niczemu nie służy kazdy ma prawo do swojego zdania a ton wypowiedzi motylka jakos wcale mnie nie urazil chociaz chodze do lekarza na nfz....
Motylku wracaj do nas ja Cie bardzo prosze bo jak Cie spotkam to Ci wleje na ten Twoj chudziutki tylek:-) :)

Jesso dziewczynki w ciąży jestesmy i nie mozemy sie denerwowac ;) przypominam.

W koncu nie pojechalam za zakonczenie do syna, bo maja grac jakis turniej i chyba b tam padla, M z chlopakami pojechal.

Odebralam wyniki, wstawie fotke, Pan doktor wyszedl pogadac i mowi, ze wyniki sa jak najbardziej dobre, wiec juz jestem calkiem spokojna :) a odnosnie usg, wyczytalam na tym opisie badania ze sa trzy usg w ciazy prawidlowej i to nie dwcyzje nfz, tylko polskiego towarzystwa ginekologicznego ;) zreszta wstawiam foty.
Dupa nie dodam bo plik za duzy...w kazdym razie w skrocie mam:
Termin porodu wg usg 19.12 ( pomylilam sie tylko o jeden dzien :p )
Serduszko:159ud/min
Dlugosc dzidzi:7,8cm
NT: 2,40mm
Przeziernosc wewnatrzczaszkowa:obecna
Plyn owodniowy w normie
Pepowina trojnaczyniowa
Kosc nosowa obecna
Narzady wszelkie sa prawidlowe, rece dwie, stopy dwie, nogi dwie ;)
Wolne bhcg mam 12,34 IU/I
PAPPA- 7,210 UI/I
Trisomia 21 ryzyko skorygowane 1:18871
Trisomia 18 skorygowane 1:4854
Trisomia 13 skorygowane 1:20000
Samoistny pprod przedwczesny przed 34tyg 1:219
I mam jeszcze opis wlasnie odnoszacy sie do usg jakie sa w ciazy prawidlowej czyli trzy oraz ze w badaniu uwidoczniono prawidlowa budowe plodu. Nie stwierdzono podwyzszonego ryzyka wystapienia aberracji chromosomowych w oparciu o pomiar NT.
Ufff sie napisalam :)

Hej czytam cala ta dyskusje o usg od początku ...ba nawet sie wypowiedziałam i mam prosbe dajcie spokój bo to niczemu nie służy kazdy ma prawo do swojego zdania a ton wypowiedzi motylka jakos wcale mnie nie urazil chociaz chodze do lekarza na nfz....
Motylku wracaj do nas ja Cie bardzo prosze bo jak Cie spotkam to Ci wleje na ten Twoj chudziutki tylek:-) :)

Mi się tutaj fajnie pisze jak nie mam o czyms pojęcia to tylko czytam wiele postów pomijam kiedy piszecie o dzieciach itd ... tylko jak ktoś ma się nie udzielać bo ja jestem to jest mi po prostu przykro z tego powodu , bo nie uważam żebym komuś krzywdę robiła .
Ja jestem wyczulona na wszystko , dużo przykładów z życia znam temu biorę 100% opcji pod uwagę no i tyle tak mam . Jak cos wiem po sobie czy nie po sobie też pisze i dopisuje niech sie inni wypowiedza . Nikt od poczatku do konca nie przeczyta tylko wyłapuje to co chce przeczytac ;/

Bylam u endokrynologa myślałam ze to ostatnia wizyta bo wyniki juz dobre. A On znowu mnie zapisał i 112 przepisal na poł tabl. Zbankrutuje przez tych lekarzy. Ale mocz mam nie ciekawy .zobaczymy co jutro ginekolog powie. Zeby ten endykrynolog chociaz 100 bral za wypisanie recepty ale nie musi kasowac wiecej.

Jezu dziewczyny... dajcie spokoj :realmad:.
Na temat dyskusji co do badań swoje zdanie wyrazilam ale jak bedziecie "odchodzic" w takim tempie to do rozwiazania malo kto zostanie ;)...
A przeciez nie i to chodzi. Jestesmy tu zeby się wspierac... Kazdy moze wyrazic swoje zdanie... Motylek poprostu taki ma sposob bycia.. Mnie tez np nie podoba sie ze pisze ze Femibion to bee bo ona bierze inne bo tak Tabletka orzekl a jednak wiekszosc z nas go bierze :wink:... Ja tez biore i bede brata bo moj gin uwaza ze jest dobry. Kazdy ma swoj rozum i robi tak jak uwaza... ;-) ;).
Takich dyskusji bedzie pewnie jeszcze moc.. Ale to znaczy ze trzeba odrazu "odchodzic" z forum? To co bedzie po porodzie?
Czy ktos tu jeszcze bedzie...:(
Żyjemy w takim świecie , że ludzie się obrażają mają za niewiadomo kogo. Nikt nikogo na siłę nie będzie zatrzymywał, każdy ma jakiś cel bycia na forum ..
Każdy ma prawo wyrazić swoje zdanie, krytykę ..
Co do witamin, brałam femibion, wszystko było ok i teraz też biorę.
Te witaminy są bardzo do siebie podobne a tak naprawdę wszystko zależy od tego czego organizm potrzebuje.. jednej bardziej przypadają te a drugie te. Każda będzie brała i tak te co uważa za słuszne..

reklama
Czyli dobrze rozumiem, że jeżeli przed porodem nie pójdziemy do USC to z automatu dziecko ma moje nazwisko i nie jest uznane przez partnera? Jakie dokumenty są potrzebne w urzędzie żeby to załatwić?
A ja się nie zgodzę. W szpitalu dziecko ma zawsze nazwisko matki. Oni nie mają wglądu do usc. Dopiero jak idziesz nadać PESEL zmieniasz nazwisko, ale w dokumentach będzie miało Twoje nazwisko. A w urzedzie idziesz i Twój partner podpisuje dokumenty , przysiegacie że to Wasze dziecko i tyle;) potrzebne są dowody osobiste i karta ciąży

Do góry