reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Kurcze, człowiek wyjdzie na chwilę na spacer i już musi kilka stron nadrabiać ;-)

Kupiłam te wasze Michałki białe i na szczęście średnio mi sie podobają. I dobrze, bo wystarczy mi już nałogów ;-) Póki co jestem mega wkręcona w lody - kolejne sie mrożą. Tym razem kawowe, cynamonowe i jeszcze raz krówkowe.

Sześciolatki w szkole - czemu nie, o ile szkoła zdąży się dostosować do potrzeb maluchów. A póki co to czasem podstawówka i gimnazjum są razem. A taka banda nastoletnich troglodytów to nie jest odpowiednie towarzystwo dla maluchów.

reklama
Renczysia dobrze, że napisałaś o tym mięsie, bo ja też wstawiłam, więc się zerwałam i było już bardzo mało wody.
U nas dziś konia spisują, żeby dostał paszport. Mamy nowego. Już na koniec sierpnia mój synek jeździł.
Co do pójścia do szkoły w wieku 6 lat ja jestem na nie, bo to rok straconego dzieciństwa.

hej
no ponarzekałam sobie wczoraj, pomarudziłam, ale skończyłam optymistycznie, że dobrze, że choć dzieci zdrowe. No i już nie są:no::crazy: tzn Maciek nie jest. Noc koszmarna, od 4 już prawie nie spaliśmy, bo płakał, nos zapchany, masakra:wściekła/y:
rano mąż był u lekarki, to stwierdziła, że to jakaś wirusówka, dała bactrim, clemastinum
jejuuuu, a tu wyjazd się szykuje:baffled:

u nas jadłospis bardzo podobny w przedszkolu, też dużo tego dają, i to mnie w sumie cieszy, a stawkę dzienną za jedzenie mamy 5zł, to w sumie nie wiele, ale za godziny nadliczbowe to będziemy płacic sporo bo jeszcze do listopada daję małą na 8 godzin, ale później to jak będę jeszcze pracować to i po 9 będzie wychodziło, czyli 4 godz płatne po 2.5 jak nie zwiększą...
wrublik, to nie jest najgorzej:tak: u nas opłata żywieniowa 5,5 za dzień, a każda godzina poza tymi 5 h bezpłatnymi to 3 zł. Rytmika obowiązkowa 12 zł za miesiąc. No i teatrzyk - 5 zł.
teraz jeszcze było ubezpieczenie 29 zł i 75 zł wyprawki (dodatkowo przynieść trzeba chusteczki, ryzę papieru)

No Dodatkowa godzina 2,63 a jezeli nie odbiore dziecka o wyznaczonej godzinie to płace kare 10 krotnosć tej kwoty....Za każdą godzine...
Bodzia - na pewno 10-krotność???:szok:bo u nas każda godzina to jest 3 zł, jeśli spóźnię się np 5 min z odebraniem dziecka, to płacę już za całą pełną godzinę - ale na pewno nie 10-krotnośc, tylko te 3 zł. Może u Ciebie tak mówią, żeby się zabezpieczyć przed spóźnieniami rodziców:confused:

a co do 6 latków w szkole - to ja jestem raczej negatywnie do tego pomysłu nastawiona... niech te nasze dzieciaczki jeszcze pobędą dziećmi:sorry: na szkołę mają jeszcze czas

asjaa- u mnie w umowie zs przedszkolem jest że za wczesne i zbyt późne odebranie dziecka- 25 zł!, a za każdą nadliczbową godzinę 50zł! niezła niania :)

u nas rytmika 250zł za rok - raczej mało kto się zdecyduje ;/

hej niuńki
wszyscy chorują i nas nie omineło... jasiek jeszcze sie jakos trzyma pakuje w niego syrop z cebuli , wapno i na szczescie troche mniej kaszle mam nadzieje ze uda mi sie powtrzymac chorobsko u niego bo mama moja juz sie wyleczyla ale ciezko z nia bylo, ja zaczynam, maz tez a jasiek nawet sie trzyma... duzo zdrówka dla chrujących !!

mielismy jechac nad morze i nie pojedziemy raczej :( kupilismy samochod po sprzedaniu starego i w sumie jakbysmy kupili tanszy o 2 tysiace to bysmy pojechali a tak o nie ma za co tzn jest ale musielibysmy przebidowac jakos kolejny miesiac,,, a tesciowa pewnie nie pozyczy... a za tydzien mialo byc tak fajnie, nasze pierwsze wspolne wakacje i wyjazd... ehh
jasiek moj do zloba idzie od pazdziernika... ja nie wiem czy tam u nas jest placenie za karne godziny, to jest prywatna chatka malolatka i tak place np za pobyt dziecka po 7h w miesiacu codzienie 200 zl a za powyzej 7 godz dziennie caly miesiac 250 wiec nie jest tak źle. choc panstwowy jest tanszy ale damy rade... szkoda tylko tych wakacji

Asjaa na pewno się nie pomyliłam, 10 krotnośc za spóznienia u przyjaciółki to samo.
Tez kupiłam te michałki..No nie sa złe ale to nie to ;-)

o rany:szok::szok: Bodzia, mamolka - to niezłe te opłaty:no:
aż poszukałam umowy i sprawdziłam, czy u mnie też czegoś takiego nie ma - i na szczęście nie, ufff:sorry: (czyli spóźnienie - to 3 zł)

Maciulka położyłam troszkę wyżej, bo pamiętam, jak kiedyś Milka chorowała, to lekarka nam poradziła, żeby wyżej ją położyć jeśli ma katar, bo to ułatwi oddychanie. Mam nadzieję, że mu ulży:-:)-(

hmm, czy możliwe jest 'cofnięcie' się w umiejętności jazdy samochodem???? miałam wykupione lekcje z innym instruktorem i okazało się, że auto ciągle mi gaśnie!! nie umiem już ruszać:szok::szok:

aha,czy takiemu maluchowi jak Maciuś można podać sok z cebuli (cebula + cukier)??

hejka, no z tymi 6 latkami w szkole też mam mieszane uczucia, w sumie sama też poszłam jako 6latek i maturę już miałam a dopiero za parę dni 18stkę, więc uważam że już miałam skończone średnie jak głupoty dopiero zaczęły mi do głowy przychodzić
asjaa, ja już dziś pisałam że raczej można sok z cebuli podać, byle nie z miodem robion, bo za bardzo uczulający, tylko czy na pewno dzidzia by chciała coś takiego połknąć, słyszałam że jest ble (o dziwo tyle o tym syropie słyszałam dobrego a ni razu nie piłam) piłam za to inne ble lekarstwo, ale to już wersja hardcorowa dla dorosłych - parę (2-3) cytryn kroiło się 1cebulę w kostkę,(1 gł) czosnek drobno siekanyi układało się warstwami w słoiczku z miodem, było takie sobie jak wyjęte z lodówki połknęło się łyżkę i zapiło się szklanką wody :D

reklama
Renczysia dobrze, że napisałaś o tym mięsie, bo ja też wstawiłam, więc się zerwałam i było już bardzo mało wody.
U nas dziś konia spisują, żeby dostał paszport. Mamy nowego. Już na koniec sierpnia mój synek jeździł.
Co do pójścia do szkoły w wieku 6 lat ja jestem na nie, bo to rok straconego dzieciństwa.

Najwazniejsze ze sie nie spalilo :)

Moja mama dzisiaj była i zrobiła Mikosiowi syropek z cebuli,lubi bardzo :-) Bo słodziutki :-)

Do góry