reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

reklama
Cześć grudnióweczki! prrrr gdzie pędzicie - ciężarna nie dogoni!
cebulowy wg moich rozeznań można dać tylko nie wiem jak tam z miodem, bo podobno bardzo uczulający
u nas jadłospis bardzo podobny w przedszkolu, też dużo tego dają, i to mnie w sumie cieszy, a stawkę dzienną za jedzenie mamy 5zł, to w sumie nie wiele, ale za godziny nadliczbowe to będziemy płacic sporo bo jeszcze do listopada daję małą na 8 godzin, ale później to jak będę jeszcze pracować to i po 9 będzie wychodziło, czyli 4 godz płatne po 2.5 jak nie zwiększą...
oj z tymi choróbskami to nie straszcie ja teraz myślę jak tu nie wpuścić przynajmniej te pierwsze 3 mies żadnej choroby do domu

my zdecydowanie za późno wstajemy i was nie mogę nadrobić!! :-D młody szaleje. mieliśmy iść na plac zabaw a tu się właśnie rozpadało - głupia irlandia. jeszcze godzine temu było słońce

czesc mamuski!
ciesze sie ze juz koniec tygodnia, bo juz jestem zmeczona.
ide jeszcze prosto po pracy z Adasiem na kontrole w 9. miesiacu.
a w domu czeka na nas chory maz :(

mieliśmy iść na plac zabaw a tu się właśnie rozpadało - głupia irlandia. jeszcze godzine temu było słońce
to u nas pewnie zaraz czacznie, bo slonca juz nie ma i chmury przyszly.
a jeszcze wczoraj mialam krotki rekawek...

nas przedszkole kosztuje miesięcznie ( 8:30-15:30) : 54,08zł+ 5 zł za każdy dzień za wyżywienie( śniadanie, II śniadanie, obiad i podwieczorek)+ 120zł za rok za wyprawkę+35,80 ubezpieczenie na rok + 50zł na radę rodziców ( czyli na teatrzyk i filharmonię)+ ekstra na wyjścia do kina.
to i tak masakra, bo w zasadzie wszystko jest platne.
My placimy tylko ze wyzywienie, stawka jest rozna w zaleznosci od zarobkow. za zadne rozrywki - kino, teatr, wycieczki ani za basen (jeden semestr w roku) sie nie placi.

A dzisiaj rano mówili, że może zmienia ustawe i nie będą musiały 6 latki iśc do szkoły. Trzymac kciuki!!!!!!!!!!!!
dlaczego jestes (-cie) przeciwko 6-latkom w szkole? w innych krajach od 6 lat zaczyna sie szkola i jest ok

w irl 4-latki chodzą już do szkoly. ale to zdecydowanie za wcześnie. ja też jestem średnio za 6-latkiem w szkole. po pierwsze szkoły nie są przystosowane. po drugie to jest jeden rok z beztroskiego dzieciństwa mniej :-D

o nas 6 latki ida do pierwszej klasy i nie mamy wyboru::D w sumie to nie jest zle bo zajecia sa fajne i tu szkola wyglada inaczej niz w polsce - nauczyciele zachecaja do samodzielnego myslenia i kreatywnosci nie leci sie z materialem na leb na szyje tylko czeka az wszyscy wykaza zrozumienie tematu :D jak ktos ma wiekszy problem to sa dodatkowe lekcje i duzo dzieci z nich korzysta(w sensie ze to nie obciach jak lekcje wyrownawcze u nas ;D) a pozniej jest liceum gdzie jest rzez :D tzn atmosfera jest suuper ale uczyc sie trzeba duzo dlatego malo ludzi tu konczy liceum i idzie na studia.. moze to i lepiej bo dzieki temu nie ma jak w pl magistrow w warzywniaku :/ tylko na odpowiednich stanowiskach zazwyczaj.

nazwa nie czyni rzeczy. tutaj nie ma czegos jak przedszkole, bo to tez jest szkola (nieobowiazkowa); Kwestia co sie tam robi. dla mnie jest bezsensowne powielanie zerowki i pierwszej klasy.

o właśnie mówią o tym nowym projekcie :

wg niego to my mielibyśmy zadecydować, czy nasze grudniaki posłać do szkoły w wieku 6 lat. Niby od stycznia do 1.lipca obowiązkowo tak, a od lipca do końca roku rodzice decydują...
No to u mnie zaden by nie poszedł
dlaczego jestes (-cie) przeciwko 6-latkom w szkole? w innych krajach od 6 lat zaczyna sie szkola i jest ok
dlatego, ze PL nie jest przystosowana na takie "zabiegi". Niech sobie chodzi do przedszkola a nie do szkoły z wielkimi dziecmi i nauka taka sama jak dla 7-latków. Ja poszłam do zerówki w wieku 6 lat i oki ale moje dziecko ma iśc do pierwszej klasy w wieku 6 lat i ma uczyć sie tego samego co 7 latki, które tez idą no bo mają 7 lat więc oki. Karol łapałby się na pierwszy rok ustawy i wcale mi sie to nie podoba, szczególnie, ze on jest z listopada więc nie miałby pełnych 6 lat. Przedszkole, zerówka jak najbardziej..Natomiast szkoła jaka jest u nas: nie.
Kurcze to ja naprawde mam tanie przedszkole. Lolo chodzi na te 5 bezpłatnych godzin, je sniadanie i obiad i kosztuje nas to 88 zł plus rytmika 25 zł za semestr plus wyprawka 20 zł (na cały rok) plus ubezpieczenie 35 zł plus komitet rodzicielski 10 zł za miesiąc plus ryza papieru ksero. Dodatkowa godzina 2,63 a jezeli nie odbiore dziecka o wyznaczonej godzinie to płace kare 10 krotnosć tej kwoty....Za każdą godzine...

reklama
No właśnie:-(. Podpisuję się pod postem Bodzi. Szkoła w wieku 6 lat-dlaczego nie, ale nie w POLSCE!!!!!!!!!!!!!:no:

Osz qrde:wściekła/y:! Stawiają mi rusztowanie przed balkonem! Będzie stało z dwa tygodnie! :wściekła/y::wściekła/y:

Ostatnia edycja:
Do góry