reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Z tym UP jest jeszcze inaczej. Prawo do zasiłku ma osoba która w dniu rejestracji ma przepracowane w ciagu ostatnich 18 miesięcy co najmniej 365dni za przynajmniej minimalne wynagrodzenie polskie. Niestety musza być przez ten czas odprowadzane składki- co za tym idzie- umowa o dzieło się nie liczy :(. Jeżeli chodzi o macierzyński wypłacany przez UP to należy się on kobiecie która urodzi dzidziusia w trakcie pobierania zasiłku lub do 30 dni od ustania prawa do zasiłku.macierzyński wypłacany jest przez okres 20 tyg i jeżeli dzidzius urodzi się w trakcie pobierania zasiłku,to jest on po prostu przedluzany o okres tych 20 tyg od dnia narodzin dzidziusia, a jeżeli w ciagu tych 30 dni po ustaniu prawa do zasiłku to się dostaje dodatkowo 20 tyg od dnia narodzin. Kliwia niestety z tego co rozumiem 8.12 przekroczy te 30 dni:(. Niestety urzędnik nawet, jak by chciał,bo tacy tez pracują w UP, to nie uda mu się nic z tym faktem zrobic:(.

reklama
Co do spirytusiku to jak to jest, bo nie pamiętam - rozrabiałayście ten 90% ? czy zostawić taki , jak jest, bo mi się zdawało że rozrabialiśmy przy Wiktorku a M twierdzi że nie. ://

Podobno trzeba rozcieńczać do 70%. Ja kupiłam 70-proc., więc nie ma problemu.

No i tak oferujecie tą herbatę, a ja tu nic na stole dalej nie widzę:p Chyba sama się pofatyguję do kuchni, bo się zakopałam w papierach i od 8 nic nie jadłam. Zaraz mi się żołądek do kręgosłupa przyklei. Franek szaleje okropnie, chyba głodny.

ja wlasnie wrocilam z zakupow. zaliczylam lumpeks (sukieneczka i dresik dla Alicji), poczte (przesylka z prezentami) i polazilam troche bez celu po sklepach. az mnie posladki rozbolaly od tego lazenia!!! chciala sobie cos kupic na swieta, ale nic z tego chyba nie wyjdzie, bo nie wiem czy bede jeszcze w dwupaku czy nie :/

jak wrocilismy, to sobie zorbilismy obiadek i herbatke i jak siedzielismy, to maz tak z rozmarzeniem mowi: pamietasz, jak bylo fajnie, jak nie mielismy dziec :)))))) a to mu sie zart udal ;)

ja spirystus kupie od razu 70%

kliwia - wspolczuje sytuacji z zasilkiem

Antylopka - pewnie Wiki jest troche zazdrosna i nie chce, zeby Adas zostawal sam z Toba ... ciekawe, co u nas bedzie ...

Jeszcze tylko o rejestracji w UP

Jeżeli chodzi o rejestrację to faktycznie stawiać się trzeba raz na 90 dni. W okresie ciąży podpisuje się , ze jest się zdolnym i gotowym do podjęcia pracy, wiec teoretycznie można skierować taka osobę do pracy lub na staż itp - ba nawet urzędnik ma taki obowiązek... Ale raczej się przymyka na to oko.jak ktoś nie może przyjść na wyznaczony termin trzeba L4 na urząd pracy przynieść.
Potem osoba dostaje 20 tyg urlopu macierzyńskiego i ma termin po tym okresie. Wtedy znowu się pojawia obowiązek kierowania do pracy czy na staż...i problem maja zarówno mamusie, które nie chcą iść do pracy, bo chciały by być jeszcze troszkę z dzieckiem, jak i urzędnicy, którzy maja obowiązek aktywizacji zawodowej osoby w ciagu 6 miesięcy:( no i na jaka osobę trafisz...

Jeżeli osoba rejestruje się w trakcie urlopu macierzyńskiego to nie ma ochrony, bo albo nie może się zarejestrować, albo podpisuje ze jest zdolna i gotowa do podjęcia pracy...

Wiec jeżeli nie ma się prawa do zasiłku, ma się męża który może ubezpieczyć zdrowotnie, nie chce się iść do pracy, na kurs lub skorzystać z innej pomocy UP... To nie warto się rejestrować...

Tunia jedna rada co do dofinansowania działalności gosp. Nie zwlekaj z wnioskiem bo rząd bardzo ograniczył dofinansowanie w przyszłym roku i szybko się mogą pieniążki na 2011 skończyć i będzie się wszystko odwlekac. Ale może aż tak złe nie będzie ;)

Ostatnia edycja:
Ja troche z innej beczki. Czy juz teraz można pić herbatki na laktację, skoro zostało mi 16 dni do planowanego porodu, czy nie ma takiej potrzeby??? Zauważyłam, ze parę dni temu przestała u mnie siara wypływać, a brodawki stały sie twarde.

no więc ja się dołączę do dyskusji na temat rejestracji w UP. ja nawet nie podchodzilam do rejestracji teraz bo same problemy. zasilek mi się i tak nie należy i rejestrować nie chcą w zaawansowanej ciąży bo przecież nie jestem teraz w stanie podjąć pracy. ot takie mają podejście... zresztą nie wiem jak u was ale u nas w Poznaniu trzeba stać kilka godzin w kolejce, żeby cokolwiek w UP załatwić - masakra!! tak więc ja się poddałam. będę się tym martwić po porodzie.

reklama
faktycznie kawał chłopa!
super!
elena ja bym nie piła jeszcze tej herbatki. Teraz sobie popijam hipp natal, ale też tylko jedną dziennie bo (odpukać) problemu z mlekiem nie mam.
antylopka mój Mati też zachwycony siostrą. Najlepiej to on sam chciałby ją kąpać itd. Pocieszenie jest takie, że po kilku dniach zrozumiał, że raczej nici z tego. Nadal ją uwielbia, ale już mniej natarczywie:)

Do góry