reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

Czyli z rozstępami tak jak z pomarańczową skórką (a swoją drogą - kto wymyślił taką ładną nazwę na coś tak paskudnego?)?... Bo czytałam kiedyś, że trzeba mieć tendencje do jej wystąpienia, żeby się pojawiła. Ja niestety w ciąży odkryłam, że mam te tendencje... Pierwszy trymestr poszedł mi w biodra i uda, z którymi będę musiała walczyć chyba po porodzie, bo teraz nic się nie da z tym zrobić. Na szczęście nie miałam żadnych problemów pokarmowych, ale na nieszczęście odbiło się to właśnie na powitaniu kolorowej skórki na nogach.
Teraz już dzięki Bogu mój wzrost wszerz się zatrzymał i tylko powolutku Maluch wypycha mi się do przodu, ale i tak jest lekka tragedia ;) Mam piłkę do ćwiczeń, ale póki co to tylko na niej siedzę ;)

reklama
wiolcia to jestesmy obie pocharatane ;) nie mart sie ja sobie tlumacze ze moga byc wszedzie byleby dzidzia sie cala i zdrowa urodzila :)

wiecie co a jak twardnieje brzuch tylko kolo pepka to to jelita czy juz skurcze ?? bo ja glupieje juz :eek: mam twarde przy pepku i ciut ponizej ale nie caly brzuch i czuje jak tam uciska wlasnie wyzej.... ide cos poczytac jak sie te skurcze odczuwa moze cos z najde czy na calym czy na czesci tez bo tego to nie wiem...

ja to się w ogóle obawiam jak ja będę wyglądała po ciąży. teraz to swoją drogą oczywiście też, ale co później mi z tego zostanie to masakra. boje się, że do grudnia to jeszcze nieźle przytyje, że zostanie mi wałek na brzuchu, że nie będę mogła wrócić do starej formy :-D takie niby puste myśli ale dokuczają hehe

wiolcia to jestesmy obie pocharatane ;) nie mart sie ja sobie tlumacze ze moga byc wszedzie byleby dzidzia sie cala i zdrowa urodzila :)

wiecie co a jak twardnieje brzuch tylko kolo pepka to to jelita czy juz skurcze ?? bo ja glupieje juz :eek: mam twarde przy pepku i ciut ponizej ale nie caly brzuch i czuje jak tam uciska wlasnie wyzej.... ide cos poczytac jak sie te skurcze odczuwa moze cos z najde czy na calym czy na czesci tez bo tego to nie wiem...

niestety ci nie pomogę. ja w temacie skurczy itd. to ciemna masa jestem. zresztą w ogóle nie wiem co te wszystkie dolegliwości mogą oznaczać. nawet się czasami zastanawiam jak rozpoznam skurcze przed porodem hehe skoro jakieś twardnienia to też skurcze, a dopóki do was nie dołączyłam to nie mialam o tym pojęcia, to skąd mam wiedzieć jakie jeszcze niespodzianki mogą mnie spotkać :-D

zapytać nie zaszkodzi... a jak będziesz znała odpowiedź to się nią podzielisz z innymi grudniówkami i będziemy też trochę mądrzejsze. ale jak ci to dokucza to lepiej zapytać niż coś przeoczyć

Kochana Pani PROBLEM :):) ja mam wrażeni że to jednak jelita.Ale to ja mam wrazenie, a jak jest rzeczywistości to Ci lekarz powie, mnie ciągnie i pobolewa w okolicy pępka,ale tu z kolei mi się wydaje że to mnie boli mój powiększający się masakrycznie pępek, bo odkąd biorę nowy lek, brzuch mi nie twardnieje, więc skurczy nie ma, więc to pewnie nie one... :)

ja jak już mówiłam to nie mam dnia, żeby coś nie zabolało. pępek też mnie właśnie boli ale to jakieś takie normalne mi się wydaje :-)
tak więc missiiss zapytaj lekarza i nie bedziesz musiała się więcej stresować. nasz jedyny lekarz na forum ostatnio raczej się wyłączył z dyskusji więc tu specjalistycznej porady nie ma kto w tej chwili udzielić.

Missiiss i co byłaś na ip?
Mi się wydaje że to nie skurcze- logicznie skurcz powinien objąć całą macicę a nie jej fragment. Ja skurcze porodowe odczuwałam jakby mi ktoś objął cały brzuch ramionami i ściskał. A później bolało jak cholera i już nie miałam wątpliwości :D

Ja już dziś po śniadanku - całe 300 kcal bez soli :)

reklama
Hejka porannie i deszczowo.... ale fajnie ja się czuję z tym deszczem za oknem :-D

dziewczyny nie mam pomysłu co mogę sobie zrobić na drugie śniadanie, słodkie nadal mnie nie kręci kanapki już mi się przejadły, chrupki z mlekiem były już na śniadanie pierwsze :baffled: ja po prostu już nie wiem co memu brzuszkowi może smakować :-(

a z tymi skurczami, to może być od tego ciągłego stresu że cosiek nie tak, spróbujcie całkowicie jak się da wyluzować, mi czasem to pomaga i nawet szybciej zanim zdążę sięgnąć po leki, w sumie często miałam skurcze przy zmianie pozycji, więc staram się poruszać bez gwałtownych ruchów, tak jakby w spowolnionym filmie :sorry2:

w nocy dziś dopadł mnie inny rodzaj zmartwień - ból bioder i rozszerzającej się miednicy, pół nocki spędziłam z córcią, bo zbudziła się i potem nie chciało mi się maszerować z powrotem do swego wyrka, a pożałowałam już się chyba uzależniłam od poduchy między kolanami, która została w moim łożu, ach trochę pobolała mnie ta nauczka:baffled:

Do góry