reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

A u nas w ogóle nie ma zębów, to co my dopiero mamy powiedzieć? :D

Zrobiłam na obiad makaron z cukinią, czosnkiem i słonecznikiem i jest ble... Buu... Chyba nie lubię cukinii...
Mieliśmy jechać do sklepu, ale już za późno. Pucek pada na twarz. A ja mam jeszcze połowę dziennej dawki roboty, bo coś mi dziś nie szło. Ech... Znowu mnie rzeczywistość dopadła...

reklama
Ale tu pustki. Aż się zaczęłam zastanawiać, czy to nie weekend, ale wychodzi mi, że nie.

Wrublik - ja bym tam wolała, żeby Idziorek miał dwa zęby. Z ośmioma same problemy. nic temu dziecku do paszczy dać nie można, o wszystko pogryzione - mój nos i palce zwłaszcza...

Ewa - ja cukinię uwielbiam. U rodziców jemy ją codziennie, bo rośnie w ogródku i jest jej mnóstwo. Ja najbardziej lubię w wersji podobnej, do tego, co dzisiaj ugotowałaś, ale doprawione nie czosnkiem i slonecznikiem, a curry i z pomidorkami koktajlowymi. Pycha i przygotowanie zajmuje 15 min.

Witam wieczorowa pora;-)
Ja juz nic nie rozumiem.Jak to moze byc zeby moj syn tak dobrze jadl a w tydz przybral zaledwie 100g:dry:No chyba ze to nie jest wystarczajaco duzo tj
7.00-200 ml kaszki
10.00-200ml mm
13.00-250ml obiad
16.00-jogurt z owocami, razem ok 200ml
ok 19.00-250ml mm z kaszka
:confused:
Jesli to jest niewystarczajaco to ja juz nie wiem co powinnam mu podawac:no:.A nie wspomne o chrupkach czy ciastkach pomiedzy posilkami:dry:
Normalnie az mam nerwa:dry:

Usiadłam...ale na chwilkę, góra prasowania tak na mnie spogląda że boję się to znowu olać...
M znów pomaga szwagrowi w pracy a ja sama:-(

asia jak tak ładnie je (bo ładnie je!) i nic mu poza tym nie dolega, to sie nie przejmuj, taka jego uroda i albo nadrobi sobie kiedyś tam albo będziesz mu sama zazdrościć przemiany materii;-)

cwietka to dobrze że piersia juz nie karmisz bo biednaś byś była:-D super - gratuluję postępów, fajny zaliczyła skok:-)
U nas już mega wyrwa na dziąśle więc być może już nawet jutro i ja zęba ujrzę:tak:

Ja cukinię lubię ale tylko w leczko, czyli z pomidorami i papryką do tego podsmażone pieczarki i kiełbaska:-p

A my pediatry dziś nie zaliczyliśmy bo długo czekałam a dziecię było już głodne i śpiące więc wkurzyłam się i poszłam...nic to - pójdziemy pod koniec mies. się zwazyć i pokazać na 8 mies.

Ostatnia edycja:
Asia, faktycznie sporo tego jedzenia... Franek wsuwa rano 150 ml kaszki, potem mleko (nie wiem ile), potem 190 g obiadu (czasem mniej - to najmniej lubiany posiłek :/), później jakieś owoce, kanapkę, budyń z 180 ml mm itp., a na kolację 150-180 ml kaszki. W nocy je raz trochę, ale nie za wiele.

A może Jaś się dużo rusza i wszystko spala? Poza tym 100 g na tydzień to nie jest jakoś tragicznie mało. To daje prawie pół kilo na miesiąc. A z tego, co pamiętam, to w okresie najszybszego rozwoju dzieci miały przybierać średnio 700 g na miesiąc. Franek między 5 a 6 miesiącem przybrał 600 g, a teraz mam wrażenie, że w ogóle stoi w miejscu.

Asia przecież to wcale nie jest mało! Lizka przybierała około 1 kg na miesiąc, czasem nawet ponad, a miesiąc temu na ważeniu wyszło, że przez miesiąc przybrała niecałe 0,4 kg i pediatra mówiła, że to w tym wieku jest jak najbardziej OK. Często zdarza, się że maluchy "stoją" chwilę z wagą bo nie da się tyć cały czas jak one tak szybko spalają. Przecież gdyby dzieciaki co miesiąc przybierały 1 kg to w w wieku 5 lat ważyłyby po 60 kg :-)

Witam się nocną porą
Dziś - tradycyjnie już - po powrocie z pracy czekało mnie mycie podłóg, szafek etc...:dry:
....coś miałam napisac, ale zupełnie mi wyleciało........:confused:

Asia - jak zobaczyłam ten ogrom jedzenia, które podajesz Jasiowi, to poczułam się jak jakaś wyrodna matka:/ Dla Cypriana 150 ml mm to absolutny max:/ Do tego ok 200g kaszki, no i ok 200-250g obiadu - to wsuwa bez problemu. A waży 9 kg. Ostatnio mniej przybiera (czyli prawidłowo)- w 2 mies. tylko 700g, mniej niż twój, więc chyba nie masz się czym przejmowac;-)

Dobry
Asia spokojnie Jaśko przybiera oki jak na jego wiek.
Myśmy wczoraj byli w bawialni i ledwo dopełzłam do domu....4 h szlaństw..Zrobic fotkr starszakowi graniczy z cudem ;-) Był zachwycony!!! Ju nior tez troche sie pobawił, mama wypiła kawe mrożona Trzymac prosze kciuki za pogode w niedziele - plany - Zoo.

reklama
Witam;-)
Dzieki dziewczyny;-)Ja to juz moze przewrazliwiona jestem ale jak te ponad 6 kg widzialam non stop przez ostatni miesiac i waga nic sie nie podnosila to mialam nadzieje ze jak teraz zaczal tak ladnie jesc to troche nadrobi.Ale tak jak mowilyscie-nie jest zle:tak:A powiedzcie mi ile razy na dzien wasze dzieciaczki robia kupki?Bo Jasko wydaje mi sie ze troche szaleje, tzn 3-4/dzien:sorry:

Ostatnia edycja:
Do góry