reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

cwietka- hahah dobrze że matki swój rozum mają :)

mleko następne jest 6 miesiącu- czyli my już za 2 tygodnie zaczniemy mieszać mleko. Pytałam się mojej lekarki jak to robić. Powiedziała że na początek jeden mleczny posiłek zastąpić "2-ką", i tak każdego dnia o jeden więcej. Chyba logiczne, co nie? Chyba że ja coś źle zrozumiałam

reklama
asjaa bo mi mala padla po zoltaczce i nie moglam jej wybudzic, czekam na wizyte w poradni szczepien ktora jest dopiero 10 czerwca
oj, to musiała ciężko przechodzić, biedniusia..:no:

Tunia, no rzeczywiście mogła coś dać, ale mam nadzieję, że jak mi już całkiem znieczulenie zejdzie (bo jeszcze trzyma:szok:), to ból minie, przynajmniej do kolejnej wizyty...

cwietka, a to Ci się lekarka trafiła...:no: naprawdę, już po doświadczeniach z chorobami córeczki zaczęłam zastanawiać się, jak to możliwe, że niektórzy ludzie są nadal lekarzami:szok: niektórzy są tak niekompetentni, że należałoby ich odsunąć 0d pacjentów!
ja też chciałam z synkiem pójść do lekarki (zapytać o to ciemiączko) i dopiero może po 17 maja... porażka:no:

mamolka - dobrze zrozumiałaś:tak::-D ja tak robiłam przy zmianie mleka z bebilon na nan - tak nam poradzono w przychodni:-)

Lolo sie dostał do przedszkola tego, które chciałam jupi jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

Lolo sie dostał do przedszkola tego, które chciałam jupi jeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
super:)

Miluśka nie wypycha językiem, ona bardziej ją ssie, wkladam do bużki wysysa sobie i wyciągam pustą:)
Adaś też spija bardziej niz zjada z łyżeczki

Kurcze, to moje dziecko jakieś złośliwe jest. Za 35 min wychodzimy, a ona śpi w najlepsze. Powinnam ją tą Emlą posmarować, ale już za późno.(Może to i lepiej skoro tyle skutków ubocznych jak pisze Sarka). No i myślałam, że zupę jeszcze przed wyjściem zje, ale chyba nie zdążymy.
jak to smarujesz? u nas są plastry, nakleja się godzinę przed w miejsce szczepienia i lekarka potem odkleją tuz przed ukłuciem

Czy Wasze dzieci też chowają głowę pod koc, żeby zasnąć? :)
Adasko przytula sobie zwinięty kocyk i zasłania całą buźke

ZĘBOWE mamy
myjecie te pojawiające się lub istniejące ;-) ząbki?
ja starszej myję elmexem i jest na nim napisane
od roku do 6 lat -na tym polskim
wczoraj kupiłam niemiecki elmex (ten sam!!!)
a na nim jak byk
od pierwszego ząbka mlecznego raz dziennie!
od roku 2 razy dziennie (do 6 lat)

i o co tu chodzi???
sprawdź zawartośc fluoru, jeśli jest taka sama, to znaczy ze są inne normy staworzyszenia stomatologicznego polskiego i niemieckiego

Zuzka mi dźwiga do siadania tułów i głowę, a pani pediatra i pani dr w poradni powiedziały, że za wcześniej i mam ją hamować i jej nie pozwalać bo sie pokrzywi i potem są krzywe kręgosłupy, biodra, tyłozgięcie macicy, ale jak ja mam hamować moje dziecko jak ona chce siadać:szok::szok:

A w książce 1 rok zycia dziecka jest napisane, że po 4 m-cu jak dziecko nie protestuje to może je sadzać oparte, dziś lub jutro przyjdzie mi krzesełko z możliwością sterowania pochyłości siedzenia i nie wiem już w takim razie czy ją mogę już do niego sadzać czy nie...
nie sadzaj jej z żadnym orparciem, jak już to w pozycju półleżacej (w spacerówkach tak mozna, w niektórych krzesełkach do karmienia też.
To że się dzwiga i podciąga, nie oznacza że zaraz usiądzie, bo dziecko siada z obrotu i podporu, a nie podciągnięcia.
hamować możesz poprzez układanie jej na brzuchu chociażby lub właśnie w pozycjach półleżacych. Pewnie, ze będzie się podciągać czego się złapie, ale mniej jak będzie więcej widzieć niz z pozycji na plecach.
Mój niestety tez tak robi....

Bodzinka - super!

Asja - współczuję.

Tunia - tak, Iduzina ma już niestety zęby. Dwa. Gryzie nimi, co popadnie, najczęściej moje palce. Szczoteczkę zamierzam właśnie taką nakładana na palec kupić. Mam nadzieję, że uda mi się taką dostać.

Antylopka - w plastrach też są, ale ja kupiłam w kremie. Smaruje się w miejscu, gdzie ma być ukłute i na to taki jakby plasterek. Niestety nie udało mi się przetestować skuteczności, bo Ida obudziła się pół godziny przed szczepieniem. Będzie na następny raz.

hehe fajnie jak Ania próbuje Wikunię rozśmieszyć i mała do niej się śmieje, a teraz próbuje też jej poczytać książeczkę "pewnego razu ten miś poszedł do sklepu i niesie picie..." buhahaha
która to poleciła Smak świeżych malin do poczytania? cristal to chyba ty... ponacieram uszy, zamiast prasować (mam 8 koszul dla męża wyprasować) i gotować obiad czytam ebooka, a no bo czekam aż mi przyjdzie zamówiona cała trylogia...
Bodzinka ty to masz fajnie z tym przedszkolem, a ja nadal czekam na odpowiedź komisji...

reklama
cwietka bo nam szczepienia robili co 4 tygodnie... już nie pamiętam jaki jest minimalny czas przerw ale chyba ok 2 tygodni. u nas w przychodni jest co 4-5 tygodni i mi to pasowało :-D tak więc mamy już wszystkie podstawowe plus pneumo i rota (to wymysł mojego małża) :-D

Do góry