reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

to jak 3 lutego mija 6 tyg od porodu to kiedy należałoby sie wybrać na kontrolną wizytę popołogową?

Ja byłam dwa dni po skończeniu szóstego tygodnia. Ale z tego, co mówiła pani dr, to można było iść już jak się plamienie poporodowe skończyło - żeby dało się zbadać i pobrać cytologię. U mnie niestety lekkie zapalenie. Dziś byłam po receptę - 12 dni globulki, a potem jeszcze coś doustnie... Ble...

a co robic gdy maluszek ma zimne -lodowate wręcz dłonie i stopki?

Franek też ma czasami bardzo zimne dłonie. Ale zimno mu nie jest, bo wykopuje je sobie zawsze na wierzch koca. Wyczytałam, że dziecku sprawdza się na karku, czy jest dobrze ogrzane - powinien być ciepły, jak jest zimny albo mokry to oczywiście jest niedobrze. Dzieci mają krążenie (podobnie jak i inne układy) jeszcze słabe i dlatego dłonie i stopy mogą być chłodniejsze. Czego nie rozumieją babcie i na siłę przykrywają dzieciom ręce i nakładają pięć warstw koców ;)

reklama
gufi my też dzis byliśmy na wizycie -na ważeniu przede wszystkim i mała od wyjscia ze szpitala przybrała 600 gr wychodzi coś niecałe 200gr tygodniowo (waży równo 4kg) i wg lekarki to za mało:( za tydzień mamy przyjśc jeszcze kontrolnie i jak będzie znów mało to wejdzie butelka-dokarmiacz...

słomiana no właśnie też nie wiem co zrobić z zimnymi rączkami. Zawsze jak śpi w łóżeczku i ją biorę w nocy do siebie to ma lodowate raczki aż jej musze rozgrzać pocierając i chuchając o normalnie lody! to przez to że te rączki trzyma w górze przy głowie i nie są przykryte. Dopiero jak śpi ze mna to jest dogrzana cieplutka:)
...wasze dzieci też mają takie zimne rączki?

yvona ale w jakiej postaci to siemię? bo przecież w sproszkowanej to bardziej osłonowo na zołądek działa a na wypróżnienie w calej-w ziarenkach no ale w takiej dziecku nie podamy;)

Dzięki dziewczyny za miłe przyjęcie:)
ja jestem na takiej diecie ponieważ mój mały na te produkty zle reaguje sama próbuję co mogę a co nie służy dziecku.
Tunia a do jakiego lekarza w Suwałkach chodzisz ja chodzę do Murawskiego.
Spokojnej nocki dziewczynki nich dzidzie smacznie śpią i budzą się tylko na jedzonko.:-)

ewa szkoły co do sprawdzania ciepłoty ciała po karku sa różne...ja skłaniam się ku tej, że leżąc non stop na plecach to karczek zawsze bedzie ciepły, więc bardziej tyczy się to dziecka nie leżącego

sarka - zanim zaczniesz dokarmiac, to moze skonsultuj sie jeszcze z innym lekarzem. wszedzie w necie pisza, ze dziecko moze przybierac od 140g tygodniowo i to jest w normie. moja lekarka powiedziala, ze 700g to jest bardzo ladnie i ze widac, ze dziecko rosnie i roszwija sie dobrze. oczywiscie niektore maluchy przybieraja nawet 1,5 kg w miesiac, ale to juz indywidualna sprawa.

moja tez ma czesto w nocy lodowate raczki, szczegolnie jak budzi sie glodna. to wynik slabego krazenia jak pisze ewa. ja wiem, ze trzeba sprawdzac na karku, czy dziecku jest cieplo.

hej:)
my po spacerku i zakupach - wspólnie z męzem:) Wiki w piątek ma pierwszy występ w przedszkolu - ale jestem ciekawa. Musiałam dziś szukac na youtube piosenek, aby z nią śpiewać, bo nie zna tych przedszkolnych-francuskich. A co to będzie w szkole - z francuskim, historią?? ale mnie nauki czeka...

rozruszasz szare komórki, heh ;-) My mamy za soba nauke wiekszosci piosenek juz, a historii i tak sie musimy poduczyc, bedzie potrzebna do egz. na obywatelstwo :p

Strasznie gardło mnie boli... co brałyście na ból gardła?? b o ja jeszcze dokarmiam cyckiem i nie wiem, co mogę sobie zapodać:confused:

ja psikałam Difflamem, w Polsce to sie chyba tantum verde nazywa i strepsils brałam ale ten slabszy.

Dziewczyny temp. ciałka mozna sprawdzac na karczku albo na klatce piersiowej tez :)

Witam:-)W koncu moge troche popisac na bb:confused2:W dzien nie mam szans bo kolki a jak maly spi to starszak, szkola, zakupy, sprzatanie, gotowanie itd i tp.Dzisiaj jeszcze pranie no i czeka mnie pelno prasowania tak wiec juz sie nie klade bo sie nie wyrobie.
Mysmy tez mieli wczoraj wizyte u pediatry i Jas od urodzenia urosl 6 cm i przybral 1120g:tak:Tak wiec rosnie zdrowo:tak:

Kurcze, poraz pierwszy Jasiowi tak mocno sie teraz ulalo, mam wrazenie ze wszystko zwrocil.Ale chyba mial za duzo w brzuszku bo na glodnego nie wyglada:confused:

Adas juz konczy pierwszy semestr i dostalam list ze szkoly z gratulacjami za czytanie i liczenie no i ze zrobil znakomity postep z francuskim:-)Strasznie sie ciesze bo bylo na prawde ciezko ale teraz to juz z gorki:-)
p.s Witaj Sylah;-)

a co robic gdy maluszek ma zimne -lodowate wręcz dłonie i stopki? ja juz ponakładałam skarpetki i na góre i na doł, no bo coz robic jak dziecko płacze, nawet sie go nakarmic nie da, i to nie kolka bo brzuch nie twardy, poprostu mu zimno, a u mnie w mieszkaniu 23 stopnie cieplutko... tak sie czuje człowiek bezradny :-(

Niemowlaki czesto maja raczki i nozki zimne ale nie dlatego ze jest im zimno ale dlatego ze ich uklad krazenia nie jest jeszcze w pelni dojrzaly i nie ma czym sie martwic;-)Jesli nie jestes pewna czy jest mu cieplo czy zimno najlepiej sprawdzic dotykajac jego karku:tak:

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry