reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

reklama
Lena - SUPER WIEŚCI!!!

widze, że dużo się pojawiło postów o badaniach - ja jeszcze nie nie robilam, pewnie dopiero po usg dostane. jak zaczelismy staranka gdzies 5 m-cy temu to mialam komplet badan lacznie z cytomegalia i toksoplazmoza. HIV tez mialam robiony w I ciazy, a teraz podobno rzeczywscie jest obowiazkowy.

ja wyszlo na to bede chodzi do dwoch ginow - do jednego w Medicover, bo mam pakiet z pracy i bezplatne prowadzenie ciazy. do drugiego prywatnie - prowadzil moje I ciaze i jest SUPER. wlasnie 17 maja mam usg w Medicover, a 18 maja wizyte u prywatnego.

ze mna troche lepiej - najdlam sie czosnku, chrzanu, napilam herbaty i jakos przeziebienie sie nie rozwija.

Majkaa, gufi - ja swoją pierwszą ciążę do 6 mca prowadziłam u 2 lekarzy, jeden z pakietu w luxmedzie, a drugi prywatnie. W Luxmedzie nie pojawiłam się więcej po tym jak mnie lekarz ochrzanił (!) że nie wiem, jakie mam cisnienie, a wczesniej mi sam nigdy nie zmierzył. Wiedzialam, ze mam dobre, bo prywatnie co wizyta mialam mierzone i zawsze w normie i dobrze się czulam. No i jeszcze na koniec wizyty ten doktorek dal mi swoją prywatnąwizytówkę i zachęcał do zrobienia USG prywatnie u niego. To bylo za wiele, nie chcialo mi się juz ciągnąć ciąży u 2 i zostalam przy jednym. Poki co nie zaluję, bardzo dobrze mi ciążę poprowadził, wszystkie badania zlecał sam z siebie, co wizyta bylo sluchanie bicia serduszka i badanie ginekologiczne. Najbardziej zaplusował, jak mu powiedzialam, ze chodze do drugiego (bo chcialam skonfrontowac diagnoze, tamten w Luxmedzie mi jakiegos polipa zobaczył), no i nie zareagował na to, tylko zbadał, stwierdził, ze polipa nie ma, tylko leczona dawniej nadzerka nieco podobniej wygląda i mam się nie martwic.
Teraz jak chodze na wizyty, to juz mnie pamięta i zawsze sobie o dzieciach pogadamy - jego ostatni synek jest 6 mcy mlodszy od mojego, to wspólny temat sięznajdzie ;)

Ale nie wkykluczam, ze jakby coś mi się przestalo podobac, to znowu bede szukac lekarza - przed pierwszą ciążą zmienialam kilka razy, tego wybralam po pozytywnych opiniach z internetu.

dziewczyny jeśli chodzi o tabletki na wzdęcia to mi się kiedyś zdarzyło wziąć i na ulotce pisało, że nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania w ciąży.
Gufi a dlaczego masz dwóch lekarzy jeśli można wiedzieć?? Będziesz robić USG dzień po dniu?? I który z lekarzy będzie prowadzil Twoją ciążę??

majkaa, ja do swojego lekarza mam 100%zaufanie. Wcześniej leczyłam się u innego, ale po poronieniu jakoś nie mogłam już do niego chodzić. Sam gabinet okropnie mi się kojarzył.

Jejkuu dziewczyny, nie wiecie może jak jest z espumisanem w ciąży?

Właśnie zjadłam 100 kg kapusty kiszonej i mam brzuch jak w dziewiątym miesiącu, a przy tym okropnie boli:szok:
już wiem, że kapucha niekoniecznie...:no:

ja specjalnie na ostatniej wizycie zapytalam sie o wzdecia i dostalam odpowiedz zeby po 1 jesc mniej a czesciej a po 2 espumisam mozna spokojnie brac :)

moonik1 ja i tak najprawdopodobniej bede leczyła się już za miesiąc w Angli ale puki co doktor u której byłam tydzien temu bardzo mi nie przypadla do gustu, sama sie upomniałam o badania i folik, do tego powiedziala mi ze to 5-tc, nie mówiła nic o USG -a to moja pierwsza ciąża i uważam że powinna mi wszystko wyjaśnić bo to oczywiste ze nie będe wiedziała nawet o co powinnam zapytać. Teraz nie wiem co myśleć czy zarodek jest za mały czy ona liczy od zaplodnienia te tygodnie bo wiem że zapłodnienie miało miejsce 27 -marca ale slyszalam ze liczy sie wiek ciazy od pierwszego dnia ost miesiaczki ktora miala miejsce 13-marca na pewno. Ewent, wiek zapłodnieniowy to 5-tyg. Czego nie zaznaczyła. Mam iśc do niej 14. 05

Antylopka w końcu jakiś postęp.Mam nadzieję, że już wszystko dalej pójdzie gładko a póki co wysokiej bety życzę:)

mja beta to 43 641 UI/L

a normy tutaj są takie:
5 tyd.: 1 000 - 50 tys
6 tyd.: 10 000 - 100 tys
1,5 - 2 m.: 15 000 - 200 tys
2 - 3 m.: 10 000 - 100 tys

czyli tygodnia z tego nie wyczytam zbytnio, ale przynajmniej mam już przepustkę do szpitalnego - ciążowego gina

Antylopka nie znam sie na tych betowych pomiarach ale wygląda na bardzo ok:tak::tak:

ja sprawdziłam dokładnie i takie mam zlecone badania:
oznaczenie przeciwciał anty D (jesli dzidzia ma grupę plus to mam konflikt:sorry2:)
WR
morfologię
mocz
glukoza
toxo
przeciwciała przeciwróżyczkowe
HIV
HBS
Orientujecie się ile te badanka kosztują, z tego co pamietam to dość sporo, ale nie pamiętam dokładnie, mam skierowanie od gina prywatnego więc wszystko w pełni płatne:dry:

reklama
Weszłam sie pożegnać......trzymajcie sie cieplutko z fasolkami i szczęśliwych oraz spokojnych miesięcy. Wyniki bhcg niższe niż dwa dni temu + plamienie = poronienie samoistne...cierpienie samoistne

Do góry