reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

GRUDNIOWE MAMY 2010 :) wątek główny!

reklama
Pati nic sie nie łam, bedzie dobrze.ja natomiast mysle nad zmianą gin, bo skoro ten mi jeszcze nie załozył karty ciąży i na żadne badania mnie jeszcze nie skierował to mam go gdzies, co mu tam przeciez to nie jego ciąża.

Na Twoim miejscu też zmieniłabym lekarza. Ja dostałąm skierowanie na wszystkie podstawowe badania łącznie z badaniem na toxo, cmv, hormony tarczycy, hbs, kiłe i takie tam, już na pierwszej wizycie, kiedy było widać tylko malutki pęcherzyk (to było ok 2 tygodnia ciązy). Na następnej wizicie (w 6 tyg i 5 dniu) lekarka sprawdziłam badania, zrobiła usg i założymi mikartę ciązy. Następna wizyta za 3 tygidnie (tj 21 maja).

Witam również nowe mamusie ;-)

Moja dzidzi zdecydowanie odmawia słodyczy ;-)

Ja też nie mam założonej karty ciąży, natomiast badania już za mną. Niektórzy lekarze zakładają kartę dopiero pod koniec pierwszego lub na początku drugiego trymestru, bo przed tym czasem występuje większość poronień.

Co do usg, miałam już dwa, ale pewnie dlatego, że straciłam już jedno dziecko i lekarz chce trzymać rękę na pulsie.

asia - ja przy pierwszej ciąży miałam założoną kartę przy pierwszym usg (10-13 tydzień ciąży). Wcześniej dostałam skierowanie na badania, żeby wyniki były juz na tej wizycie z usg. Po prostu teraz jak pójdziesz to zapytaj lekarza o konieczność badań i karte ciąży.

Byłam na dwugodzinnym spacerze, nawet nie wiecie, jak mi teraz fajnie...

wyobrazam sobie ze czujesz sie super :) u mnie niestety gradobicie:szok: wiec sobie pospacerowalam po tarasie ale tak zmarzlam ze skonczylam pod kocem:eek:

hmm jestem nieco zaskoczona bowiem u mnie robia usg sprawdzajace czy wszysko ok z dzieckiem(wady genetyczne itd) w 18 tygodniu dopiero, bede miala wiec usg 6 maja W 10 Tyg a nastepne 2 miesiace pozniej

to ja już nie wiem jak to jest dobrze

ja w pierwszej ciąży miałam od 6 tygodnia usg robione na każdej następnej wizycie, która zawsze była co trzy tygodnie, a kartę ciąży w w pierwszej ciąży założono mi w 6 tygodniu jak serduszko biło i teraz jest tak samo, a badania krwi i moczu podstawowe co 6 tygodni

to ja już nie wiem jak to jest dobrze

ja w pierwszej ciąży miałam od 6 tygodnia usg robione na każdej następnej wizycie, która zawsze była co trzy tygodnie, a kartę ciąży w w pierwszej ciąży założono mi w 6 tygodniu jak serduszko biło i teraz jest tak samo, a badania krwi i moczu podstawowe co 6 tygodni
usg obowiązkowo powinnaś mieć trzy:
- pierwsze między 10-13 tygodniem
- drugie między 22-26 tygodniem
- trzecie po 32 tygodniu
Badania podstawowe morfologia i mocz co 8 tygodni jeżeli wychodzą prawidłowe
Glukoza na czczo na początku, potem test obciążeniowy
Grupa krwi, różyczka, toksoplazmowa
I to chyba tyle, więcej z zajęć już nie pamiętam, ale to te najważniejsze.

wyobrazam sobie ze czujesz sie super :) u mnie niestety gradobicie:szok: wiec sobie pospacerowalam po tarasie ale tak zmarzlam ze skonczylam pod kocem:eek:

hmm jestem nieco zaskoczona bowiem u mnie robia usg sprawdzajace czy wszysko ok z dzieckiem(wady genetyczne itd) w 18 tygodniu dopiero, bede miala wiec usg 6 maja W 10 Tyg a nastepne 2 miesiace pozniej
co kraj to obyczaj. Ja jeszcze nie dokońca jestem zorientowana jak prowadzona jest ciąża we Francji, więc piszę o pierwszej, prowadzonej w Polsce.

:-D pojawily sie juz styczniowki 2011 normalnie czuje sie zaawansowana mimo ze jeszcze nie czuje sie w ciazy i nie wiem co tam u mnie w brzuszku slychac;-)

ale najlepsze jest ze jedna ze stycznioweczek zapowiada sie naaaa trojaczki!:szok::-D:-D:-D:-D wooooow

reklama
Ja obecnie przebywam w Anglii,tu niestety sa przewidziane podczas całej ciązy tylko 2 USG.Dlatego w czerwcu wybieram sie do Polski, to juz bedzie 10 tydzien-az sie boje czy wszystko bedzie w porzadku po wczesniejszych nieudanychh ciązach.Dziewczyny u mnie jest dopiero 5 tydzien a czuje sie jak napompowana,strasznie mi biust urosł..nie wyobrazam sobie jak mi bedzie tak rósł do 9 mies:-) Czy Wy tez odczuwacie juz jakies zmiany w swoim wygladzie?

Do góry