reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamusie 2008

Kurcze tylko że oni mi przesłali część pieniędzy. A w zeszłym tygodniu dostałam od nich odcinek Rmua że odprowadzili za mnie wszystkie składki tak jak należy i otrzymałam odcinek od wypłaty z taką sumą jaką dostawałam zawszę.
a jak otrzymałas tę wypłate na konto, w kasie czy przekazem?

reklama
W przypadku jeśli pracodawca spóźnia się z wypłatą wynagrodzenia pracownik może złożyć skargę do Państwowej Inspekcji Pracy. Jeśli wyniki kontroli potwierdzą nieprawidłowości w zakresie wypłaty wynagrodzeń, właściwe organy Państwowej Inspekcji Pracy mają prawo wydać decyzję nakazującą wypłatę wynagrodzeń. Decyzja taka podlega natychmiastowemu wykonaniu, co oznacza, iż wniesienie odwołania od takiej decyzji nie wstrzymuje jej wykonania.
Jeśli wyniki kontroli potwierdzą nieprawidłowości w zakresie wypłaty wynagrodzeń, właściwe organy Państwowej Inspekcji Pracy mają prawo wydać decyzję nakazującą wypłatę wynagrodzeń. Pracownik może również wytoczyć powództwo o zapłatę zaległych wynagrodzeń. W takim wypadku pracownik może dochodzić poza kwotą wynagrodzenia również odsetki za opóźnienie.
Ponadto jeśli w związku z niewypłaceniem wynagrodzenia pracownik poniósł szkodę może również dochodzić odszkodowania na zasadach określonych w art. 471 kodeksu cywilnego, bowiem w sprawach nieuregulowanych przepisami prawa pracy do stosunku pracy stosuje się odpowiednio te przepisy kodeksu cywilnego, które nie pozostają w sprzeczności z zasadami prawa pracy.
W przypadku odszkodowania należy jednak pamiętać, iż pracownik będzie musiał wykazać nie tylko niewykonanie, nienależyte wykonanie umowy o pracę, co w tym wypadku sprowadzać się będzie do wykazania, iż nie otrzymał w terminie wynagrodzenia, ale także szkodę oraz związek przyczynowy pomiędzy szkodą a niewykonaniem, nienależytym wykonaniem umowy. Nie wystarczą tu same twierdzenia, że szkoda powstała, ale konieczne jest udowodnienie faktu powstania szkody oraz jej wysokości.

Też tak ładnie chciałam odpisać , ale monż wyniósł kodeks pracy do roboty:tak:.
Pozdrowionka

Ja sąd odradzam , bo sprawy ciągną się latami (np. znajomy o wypłatę za nadgodziny walczy z Eleą szósty rok) , chyba że chce Ci się użerać. PIP da im radę . Ale i tak współczuję , ja przepracowałam 10 lat (5 jako kierownik) i z PIPem oraz sądami nie raz miałam doczynienia i nie polecam nikomu.:tak:

Ja sąd odradzam , bo sprawy ciągną się latami (np. znajomy o wypłatę za nadgodziny walczy z Eleą szósty rok) , chyba że chce Ci się użerać. PIP da im radę . Ale i tak współczuję , ja przepracowałam 10 lat (5 jako kierownik) i z PIPem oraz sądami nie raz miałam doczynienia i nie polecam nikomu.:tak:
czasami może i ciagna sie latami ale sprawe Daria ma wygraną, ja osobiście uwarzam ze nie można być obojetnym na takie zachowanie bo niektórzy pracodawcy sie "wycwaniają" i stosują takie zagrywki na porządku dziennym wychodzac z załozenia że przeciez i tak pracownik nie pójdzie do sądu

reklama
Pyciol mały się budzi w nocy co 4 godz i pije butle, 120 ml. A nie wspomnę, że wczoraj na noc wypił 120 ml mleka i do tego 60 ml kaszki a i tak się obudził.
A Twój mały jak się obudzi to je?

Do góry