reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Na chwilę człowieka tu nie ma, a tu takie zaległości w czytaniu :)
U mojej gin standardowo w 12 tyg. usg z badaniem przezierności, a potem w 20-22 tyg. usg genetyczne, z badaniem serduszka, itp. Ale wiem, że różnie to bywa u różnych lekarzy i różnych krajach UE.
Co do testów genetycznych, jestem za tylko w uzasadnionych przypadkach. Wyniki faktycznie często bywają omylne, ale bywa i tak, że przy np. wadzie serca przeprowadza się operacje juz w łonie matki. Zdałabym sie na decyzję mojej gin. w tej sprawie.

Siedzę w tym tygodniu na L-4, bo postanowiłam trochę zwolnić, odpocząć, złapać oddech. I rzeczywiście ciążowo czuję się lepiej (brzuszek przestał mi twardnieć), ale za to walczę z alergią, która potwornie mi się nasiliła. Najgorsze, że nie mogę wziąć żadnych leków, no i tak się męczę (oczy spuchnięte, wysypki, wszystko mnie piecze i swędzi, masakra). Co ciekawe, w pierwszej ciąży mialam spokój z alergią na cały czas ciąży i karmienia.

reklama
A jeśli chodzi o kremy na rozstępy to w pierwszej ciąży używałam Musteli i sprawdziłą się super. Dobrze się wchłania i jest bardzo wydajna. Rozstępy mi się nie zrobiły, ale myślę, że to bardziej kwestia genów i skłonności, choć kremiki na pewno pomagają utrzymać skórę w lepszej formie.

Arlets no moje w 12 tyg jak i teraz jest bardzo bardzo ruchliwe.Macha łapkami,nózkami, kreci sie wierci... ale to zalezy od dziecka.

Jakbyś przyleciała do Polski na USG w 20 tygodniu to mogę Ci polecić specjalistę w Warszawie.

Bardzo Ci dziekuje , bede o tym pamietala. Sama narazie nie wiem co zrobie , ale napewno dam znac zanim cos postanowie:-) Poki co poczekamy na rozwoj wypadkow:tak:
Ja jeszcze nie czuje ruchow dziecka , ale na zeszlej poniedzialkowej wizycie lekarz pytal mnie o to?:szok: Szybko , prawda? :happy:

Dziś miałam w planach wycieczkę krajoznawczą:) ale niestety nic z tego. Doszłam na dworzec i zaczął mnie kłuć brzuch z lewej strony. Przestraszyłam się i wrócilam do domu:(

Dziś miałam w planach wycieczkę krajoznawczą:) ale niestety nic z tego. Doszłam na dworzec i zaczął mnie kłuć brzuch z lewej strony. Przestraszyłam się i wrócilam do domu:(

ale to chyba normalne bo mnie też kłuł- Dr. powiedizłą że to przez to że wszystko się powiększa, róśnie itd.

agawar w takim razie łóżeczko albo wygodny fotel i odpoczywaj:)
Pytia wiem o czym mówisz z tą alergią...Ja mam ją dopiero od 3 lat,ale najprawdopodobniej jestem uczulona na trawę...A trawa pyli od kwietnia do końca sierpnia:-( Masakra.Wszystkie objawy o których piszesz są czasem nie do wytrzymania...Ale jak schowam się w domku i zamknę okna to przechodzi.Świetna perspektywa na upalne,piękne dni:-p
A dzisiaj od samego rana jest mi strasznie nie dobrze i ciągnie mnie na wymioty...Nie mogę nawet nic zjeść...Nie wiem czemu to trwa tak długo...I do tego potworny ból głowy:-( Wczoraj już nie mogłam wytrzymać i wzięłam paracetamol-pół tabletki,ale to kompletnie nic nie pomogło...Więc męczę sie dalej...

Jednak ja miałam dobrze z moim gin. jak szłam na USG w 12 tyg. to chciałam tylko wiedzieć czy ma rączki i nóżki i czy jest odpowiednio duży do swojego wieku ciążowego, to lekarz powiedział, że jego interesuje raczej przeziarność karkowa i kość nosowa, ja nie miałam pojęcia o takich badaniach.Więc rozumiem Was wszystkie, że martwicie się bo jakbym wróciła z USG bez tych badań a potem tu bym przeczytała, że dziewczyny mają to reż bym chciała. Jednak nie wpadajmy w paranoje wydaje mi się, że lekarz na USG w razie jakiś nieprawidłowości powiadomiłby o nich. Pozdrawiam Was gorąco.

reklama
Jednak ja miałam dobrze z moim gin. jak szłam na USG w 12 tyg. to chciałam tylko wiedzieć czy ma rączki i nóżki i czy jest odpowiednio duży do swojego wieku ciążowego, to lekarz powiedział, że jego interesuje raczej przeziarność karkowa i kość nosowa, ja nie miałam pojęcia o takich badaniach.Więc rozumiem Was wszystkie, że martwicie się bo jakbym wróciła z USG bez tych badań a potem tu bym przeczytała, że dziewczyny mają to reż bym chciała. Jednak nie wpadajmy w paranoje wydaje mi się, że lekarz na USG w razie jakiś nieprawidłowości powiadomiłby o nich. Pozdrawiam Was gorąco.

Fasolkomario, nie wpadam w paranoje, poprostu chcialabym wiedziec, czy z moim dzieckiem wszystko w porzadku. I jezeli nie robia tego badania w Niemczech, to moge je zrobic w Polsce.Stracilam juz jedna ciaze, wiec wole dmuchac na zimne:-(
Narobic wam dziewczyny smaka??Wlasnie wciagnelam nalesniki z truskawkami i bita smietana:tak::tak::tak:pychotka!!Pozdrawiam:-)

Do góry