reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

CZeść dziewczyny.
Kasiula gratuluję dziwczynki :tak:. Mamusie które idą na USG dzisiaj- zazdroszcze Wam. Ja miałam dwa razy USG w szpitalu w sobote i w poniedziałek, ale nic mi nie pokazali :no:. Nie widziałam mojego bobasa, zresztą modliłam się tylko zeby było wszystko dobrze po tym wypadku. Potem dopiero na wypisie widziałam ile mały wazy :-D ma już 498,2 g :tak:. A dzisiaj byłam na normalnej wizycie u mojej ginki. Przytyłam od ostatniej wizyty 300 g . Ale nie dała mi skierowania na badania glukozy :no:. dziwne.

Agacia badanie glukozy podobno powinno robic się między 24 a 28 tygodniem więc jeszcze zdąży ci dac...ja nie wiem dlaczego ja idę tak wcześnie??:confused: mam nadzieję że nie będę musiała robić jeszcze raz za 4 tygdnie:baffled:

reklama
Agacia wejdź na stronkę www.noworodek.pl i tam są z boku kalkulatory i jest interpretator usg

i jeszcze to

Przy badaniu USG, lekarze opisują wyniki skrótami.
Rozszyfrowanie ich pozwoli Ci lepiej zrozumieć wynik badania
GS średnica pęcherzyka ciążowego
CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa (odległość między główką a kością ogonowa)
BPD wymiar dwuciemieniowy główki
HC obwód główki
AC obwód brzuszka
FL długość kości udowej
AFI indeks płynu owodniowego
ASP akcja serca płodu

Ostatnia edycja:
Myszqa dziekuje.
Po obliczeniu wychodzi na to ze płód ma wielkośc jak na 22 tydzien i 5 dni ( BPD) a AC 22 tydzien . Nie wiem czy to dobrze , czy nie ma za duzej główki ? :-(

Czesc dziewczyny po tym magnezie czuje sie duzo lepiej wczoraj bylam z moim bratem na USG on strasznie sie ucieszyl ze widzial swoja chrzesnice jak ruszala nuszkami i uslyszal bicie serca , a rano obudzilam sie ze strasznem bolem w krzyżach dobrze ze moj maz byl jeszcze to mi wymasowal plecy i bylo troszke lepiej .

Moze masz rację, ale jednak troszke się denerwuję.
USG mi robili w szpitalu, wiec nic mi nie powiedzieli, musiałam ich ciągnąć za jezyk :no:.
Wyniki mam takie:
BPD- 55,0 mm
FL - 38,3 mm
AC - 170,5 mm
FW - 498,2 g
USG robił mi taki lekarz ze raczej nic by mi nie powiedział, tylko zdązyłam się mu zapytac czy wszystko z dzieckiem dobrze po tym wypadku samochodowym.

Agacia82, nic sie nie martw mi wyszlo z tego kalkulatora 20tydz i 5dzien a mam term 1dzien przed toba, do tego tolerancja jest +/-12 dni. Wierze lekarce ktora robila usg, ty tez nie zamartwiaj sie dzidzia jest zdrowa:-)

reklama
Agacia nie ma si co martwic,odchylenie moze sie zdarzyc nawet 2 tygodniowe, powyzej 2 tyg jest jakims powodem do ptzyjrzenia sie bardziej. Cyprian mial zawsze nózki o 2 tyg krótsze od reszty ale lekarz mowil ze jets ok,poprostu bedzie niziutki a to mozliwe bo tata tez ma tylko 172 cm. Cyprian jest normalnego wzrostu, jak kazdy 2 latek takze nie ma sie czym martwic.:tak:

Dziewczyny idzcie juz na to usg i dawajcie znac!!!!

Do góry