reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamusie 2008

CZeść dziewczyny.
Kasiula gratuluję dziwczynki :tak:. Mamusie które idą na USG dzisiaj- zazdroszcze Wam. Ja miałam dwa razy USG w szpitalu w sobote i w poniedziałek, ale nic mi nie pokazali :no:. Nie widziałam mojego bobasa, zresztą modliłam się tylko zeby było wszystko dobrze po tym wypadku. Potem dopiero na wypisie widziałam ile mały wazy :-D ma już 498,2 g :tak:. A dzisiaj byłam na normalnej wizycie u mojej ginki. Przytyłam od ostatniej wizyty 300 g . Ale nie dała mi skierowania na badania glukozy :no:. dziwne.

Agacia badanie glukozy podobno powinno robic się między 24 a 28 tygodniem więc jeszcze zdąży ci dac...ja nie wiem dlaczego ja idę tak wcześnie??:confused: mam nadzieję że nie będę musiała robić jeszcze raz za 4 tygdnie:baffled:

reklama
Agacia wejdź na stronkę www.noworodek.pl i tam są z boku kalkulatory i jest interpretator usg

i jeszcze to

Przy badaniu USG, lekarze opisują wyniki skrótami.
Rozszyfrowanie ich pozwoli Ci lepiej zrozumieć wynik badania
GS średnica pęcherzyka ciążowego
CRL długość ciemieniowo-siedzeniowa (odległość między główką a kością ogonowa)
BPD wymiar dwuciemieniowy główki
HC obwód główki
AC obwód brzuszka
FL długość kości udowej
AFI indeks płynu owodniowego
ASP akcja serca płodu

Ostatnia edycja:
Myszqa dziekuje.
Po obliczeniu wychodzi na to ze płód ma wielkośc jak na 22 tydzien i 5 dni ( BPD) a AC 22 tydzien . Nie wiem czy to dobrze , czy nie ma za duzej główki ? :-(

Czesc dziewczyny po tym magnezie czuje sie duzo lepiej wczoraj bylam z moim bratem na USG on strasznie sie ucieszyl ze widzial swoja chrzesnice jak ruszala nuszkami i uslyszal bicie serca , a rano obudzilam sie ze strasznem bolem w krzyżach dobrze ze moj maz byl jeszcze to mi wymasowal plecy i bylo troszke lepiej .

Moze masz rację, ale jednak troszke się denerwuję.
USG mi robili w szpitalu, wiec nic mi nie powiedzieli, musiałam ich ciągnąć za jezyk :no:.
Wyniki mam takie:
BPD- 55,0 mm
FL - 38,3 mm
AC - 170,5 mm
FW - 498,2 g
USG robił mi taki lekarz ze raczej nic by mi nie powiedział, tylko zdązyłam się mu zapytac czy wszystko z dzieckiem dobrze po tym wypadku samochodowym.

Agacia82, nic sie nie martw mi wyszlo z tego kalkulatora 20tydz i 5dzien a mam term 1dzien przed toba, do tego tolerancja jest +/-12 dni. Wierze lekarce ktora robila usg, ty tez nie zamartwiaj sie dzidzia jest zdrowa:-)

reklama
Agacia nie ma si co martwic,odchylenie moze sie zdarzyc nawet 2 tygodniowe, powyzej 2 tyg jest jakims powodem do ptzyjrzenia sie bardziej. Cyprian mial zawsze nózki o 2 tyg krótsze od reszty ale lekarz mowil ze jets ok,poprostu bedzie niziutki a to mozliwe bo tata tez ma tylko 172 cm. Cyprian jest normalnego wzrostu, jak kazdy 2 latek takze nie ma sie czym martwic.:tak:

Dziewczyny idzcie juz na to usg i dawajcie znac!!!!

Do góry