znalezione w sieci
"Test obciążenia glukozą - Jest to badanie, które powinny wykonać wszystkie kobiety na początku ciąży (lekarz wypisze Pani skierowanie). Pozwala ono oznaczyć poziom glukozy we krwi. Trzeba zgłosić się na nie na czczo.
Pomiędzy 24. a 28. tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia 50 g glukozy. Dostanie Pani po prostu do wypicia glukozę i po godzinie zostanie pobrana krew. Przed tym badaniem nie musi już być Pani na czczo, może się też Pani zgłosić do przychodni o dowolnej porze (bez znaczenia jest godzina ostatniego posiłku).
Za prawidłowe uznaje się stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Gdy wynik wynosi 140–180 mg%, trzeba wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Jeżeli wynik tego drugiego testu okaże się dobry, w 32. tygodniu ciąży trzeba będzie powtórzyć test obciążenia 75 g glukozy, jeśli nie – konieczna jest wizyta w poradni diabetologicznej."
A mnie wysłała moja ginka przed najbliższa wizytą, czyli bedę w 21 tygodniu, mam nadzieję że badanie wyjdzie dobrze bo nie chciałabym pic tego ponownie między 24 a 28 tygodniem