reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Guess1 nie martw sie na zapas....ja pamiętem,ze moja pani doktor mówiła mi ,zreszta nawet kiedys czytałam,ze na zrobienie glukozy jest jakis przedział w tyg nie chce Ci skłamac,ale jak dokładnie sprawdzę to Ci napisze....
A ja własnie idkam na spacerek...jak wróce to się zamelduje:}

reklama
Kokusia dziękuję za linki zaraz sprawdzę:tak:

Marzycielko mi kilogramy przeszkadzają w inny sposób.Jak do tej pory nie miałam doła z ich powodu ani nie czuję się brzydsza nic z tych rzeczy.Przeszkadzają mi,bo muszę je jednak dźwigać....Nóżki puchną,kręgosłup boli...I to jest jedyny problem.Jeśli chodzi o wygląd to wcale nie jest mi źle:tak:

Kokusia niestety nie ma tam żadnego oznaczenia z mojego zdjęcia:confused: Muszę zapytać mojej ginki jak będę...

Guess1 nie martw sie na zapas....ja pamiętem,ze moja pani doktor mówiła mi ,zreszta nawet kiedys czytałam,ze na zrobienie glukozy jest jakis przedział w tyg nie chce Ci skłamac,ale jak dokładnie sprawdzę to Ci napisze....
A ja własnie idkam na spacerek...jak wróce to się zamelduje:}
no to super, dzieki :)

znalezione w sieci

"Test obciążenia glukozą - Jest to badanie, które powinny wykonać wszystkie kobiety na początku ciąży (lekarz wypisze Pani skierowanie). Pozwala ono oznaczyć poziom glukozy we krwi. Trzeba zgłosić się na nie na czczo. Pomiędzy 24. a 28. tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia 50 g glukozy. Dostanie Pani po prostu do wypicia glukozę i po godzinie zostanie pobrana krew. Przed tym badaniem nie musi już być Pani na czczo, może się też Pani zgłosić do przychodni o dowolnej porze (bez znaczenia jest godzina ostatniego posiłku).

Za prawidłowe uznaje się stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Gdy wynik wynosi 140–180 mg%, trzeba wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Jeżeli wynik tego drugiego testu okaże się dobry, w 32. tygodniu ciąży trzeba będzie powtórzyć test obciążenia 75 g glukozy, jeśli nie – konieczna jest wizyta w poradni diabetologicznej."

A mnie wysłała moja ginka przed najbliższa wizytą, czyli bedę w 21 tygodniu, mam nadzieję że badanie wyjdzie dobrze bo nie chciałabym pic tego ponownie między 24 a 28 tygodniem:baffled:

Ja jestem na plusie 4kg ale nie wiem jak to liczyc bo na poczatku schudłam 4,5 kg wiec w sumie wychodzi 8,5kg... tak naprawde to tych kg nie widać ale czuje już jak mi nóżki puchną i uda (co dziwne) już nie chcą się tak rozciągnąć.
Najwiecej biuscik zyskał ale brzuszek już powoludku goni :)

reklama
znalezione w sieci

"Test obciążenia glukozą - Jest to badanie, które powinny wykonać wszystkie kobiety na początku ciąży (lekarz wypisze Pani skierowanie). Pozwala ono oznaczyć poziom glukozy we krwi. Trzeba zgłosić się na nie na czczo. Pomiędzy 24. a 28. tygodniem ciąży należy wykonać test doustnego obciążenia 50 g glukozy. Dostanie Pani po prostu do wypicia glukozę i po godzinie zostanie pobrana krew. Przed tym badaniem nie musi już być Pani na czczo, może się też Pani zgłosić do przychodni o dowolnej porze (bez znaczenia jest godzina ostatniego posiłku).

Za prawidłowe uznaje się stężenie glukozy w surowicy krwi poniżej 140 mg%. Gdy wynik wynosi 140–180 mg%, trzeba wykonać test obciążenia 75 g glukozy. Jeżeli wynik tego drugiego testu okaże się dobry, w 32. tygodniu ciąży trzeba będzie powtórzyć test obciążenia 75 g glukozy, jeśli nie – konieczna jest wizyta w poradni diabetologicznej."

A mnie wysłała moja ginka przed najbliższa wizytą, czyli bedę w 21 tygodniu, mam nadzieję że badanie wyjdzie dobrze bo nie chciałabym pic tego ponownie między 24 a 28 tygodniem:baffled:
dzieki kochana, czyli wszystko w normie :) zdaze

Do góry