reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

Z moich doświadczeń wynika, że co parafia i co ksiądz to obyczaj. Jedni nie robią żadnych problemów przy ślubie tylko cywilnym, inni wręcz przeciwnie. Chyba trzeba szukać do skutku jakiegoś życiowego i sensownego duchownego.

reklama
edee24 ja też nie mam ślubu...i nie martwię się tym,że ktoś nie ochrzści mojego dziecka bo nie biorę takiej sytuacji wogóle pod uwagę.......Mają obowiązek ochrzścić dziecko i tyle....mnie bardziej boli to że sama nie będę mogła przystąpić już nigdy do Komunii św.:-(

edee24 ja też nie mam ślubu...i nie martwię się tym,że ktoś nie ochrzści mojego dziecka bo nie biorę takiej sytuacji wogóle pod uwagę.......Mają obowiązek ochrzścić dziecko i tyle....mnie bardziej boli to że sama nie będę mogła przystąpić już nigdy do Komunii św.:-(
Serio? jesli nie masz ślubu to nie mozesz przyjac juz nigdy komuni?? jak to?? a spowiedz normalnie?, czy tez nie?, a nie obawiasz sie ze ksieza odmowia nam chrztu, bo ja w moim miescie tam ok 5 kosciolów katolickich i jesli kazdy sie nie zgodzi (moj na 100% i jeszcze by wrzeszczał jak tam mozna ):angry:, hmmmm czy bede musiala sie klucic o udzielenie chrztu ???

A ja mam ślub ale do komunii i tak nie chodzę bo wkurzają mnie zasady spowiedzi katolickiej i idę do niej tylko jak muszę. Ostatnio byłam przed chtem Tusi bo nasz ksiądz wymagał zaświadczenia od spowiedzi. Wogóle Kościół to raczej żadko odwiedzam bo jestem zdania że nawet jeśli wierzę w Boga to nie musze wierzyc w księdza i nie muszę chodzic na mszę tylko po to żeby się pokazac ludziom że chodzę
A gdyby nie to że mieszkamy na strasznym zad* to wcale bym nie chciła córki i dała jej wolny wybór do jakiej wiary chce należec. No ale niestety u nas sie tak nie da.​

edee24 niewiem jak u ciebie ale ja wiem ze u mnie na 5 parafi tylko w 2 mogla bym ochrzcic dziecko bez slubu musisz popytac w srud znajomych i przedewszystkim niestresowac sie na zapas;-)

JAa mam w 100% podejscie tak ja Ty, nie musze pokazywac ludziom ze wierze w Boga, szczerze to jakos mam zle nastawienie do ksiezy i kosciolów, i jesli mam byc szczera do bólu to nie chrzcila bym dziecka, tylko chciala bym zeby samo dokonalo wyboru wiary jak bedzie na to gotowe, a nie gonic go do kosciola bo... tak trzeba... co ludzie powiedza ! itp.

edee24 niewiem jak u ciebie ale ja wiem ze u mnie na 5 parafi tylko w 2 mogla bym ochrzcic dziecko bez slubu musisz popytac w srud znajomych i przedewszystkim niestresowac sie na zapas;-)
Nie mam jako tako znajomych (ktorzy ganiaja do kosciola) a w sprawie chrztu bez slubu to juz napewno nic sie od nich nie dowiem( wszyscy jeszcze nie dzieciaci:baffled:) i napewno nie poradza mi gdzie mi udziela chrztu bez slubu. A jeszcze jedno co zrobic jesli dany ksiadz bedzie chcial zaswiadczenie ze spowiedzi a nie dostane rozgrzeszenia?, a zaswiadfczenie chjociaz mi wystawi? czy tez nie? boshe jak tu byc spokojnym....nie myslalam ze to bedzie taka przeszkoda :baffled:

.".....Z drugiej strony wydaje mi się, że zasada odmawiania chrztu dzieciom urodzonym z małżeństw niesakramentalnych gdyby ją ktokolwiek gdziekolwiek stosował — byłaby jakimś koszmarnym nieporozumieniem. Kościół może i niekiedy powinien robić „trudności” z ochrzczeniem dziecka, żeby możliwie jak najlepiej zabezpieczyć mu duchową przyszłość, zwłaszcza zapewnić religijne wychowanie. W zasadzie jednak każde dziecko przyniesione przez rodziców do chrztu powinno być ochrzczone. Toteż Kościół jedynie zupełnie wyjątkowo odmawia ochrzczenia dziecka: jeśli rodzice proszą o chrzest z powodów jawnie i wyłącznie pozareligijnych, a zwłaszcza jeśli okazują lekceważenie dla samego sakramentu....."

To wypowiedź jednego z księży

yoka ksiadz ksiedzowi nierowny ;-) takze roznie w praktyce to moze wygladac;-) z doswiadczenia niewiem takze moze sie okazac ze wcale niebeda robic problemow;-)

reklama
Do góry