reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
Cześć dziewczyny - czy mogę się wkraść do Waszego grona?
Miałam zostać styczniówką, ale okazało się że jestem grudniówką :-)
Karolka urodziła się 23 grudnia przez cięcie - jest z nami w domku od tygodnia a ja od wczoraj łapię depresję :-(
Mała nie dość że ma czkawkę po każdym jedzeniu a ubrana jest cieplutko - to zupełnie nie mam pomysłu na to aby pozbyć się tego jej podskakiwania w łóżeczku - tak mi jej szkoda...
dziewczyny pomóżcie proszę bo moje piersi nie wydalają z produkcją pokarmu dla małej. Już kilka razy ją dokarmiłam, bo mała pomimo że karmię ją na dwie piersi to i tak dla niej mało. Czy jest jakiś sposób aby zwiększyć produkcję mleka? ;-) piję te herbatki laktacyjne, ale nie wiem czy to coś pomaga :dry:
Dziś dostałam doła jak powąchałąm pępek małej - on śmierdzi :szok::szok::szok:
położne w szpitalu nie kazały go przemywać, tak też zrobiłam, ale kilka dni temu zaczeła się sączyć z niego krew, więc przemywałam leciutko wacikiem nasączonym spirytusem, a dziś proszę - czuję że pępek śmmierdzi :baffled::baffled::baffled: tak się wystraszyłam że teraz przemywam 3 razy dziennie, ale czy znów nie przesadzam w drugą stronę?:szok: Matko tak się boję...jesteśmy tu zupełnie sami z mężem a to nasza pierwsza dzidzia i nie mamy kogo zapytać o radę...dziewczyny plissssss pomóżcie

Witaj :-)
Jesli chodzi o laktacje to lekarz kazal mi pic codziennie minimum 2,5 litra wody niegazowanej, no i te herbatki dodatkowo. U mnie to wystarczylo.
A co do pepuszka, to lepiej pokaz to poloznej albo lekarzowi.

a to do Ciebie lekarz do domku przychodzi? u nas tak nie jest ...
ja na pierwsza wizyte ide w

piatek i od razu zrobimy sobie pierwszy spacerek przy okazji :tak:

u nas tez lekarz przyszedl do domku po 2 tygodniach od narodzin :tak::tak: zbadal maluszka , przyniosl recepty na witaminki skierowanie na usg bioderek i ogolnie mowil o sprawach dotyczacych pielegnacji dzidzi. kolejna wizyta to juz my do lekarza musimy isc w 6 tygodniu na szczepienie:tak:

u nas tez lekarz przyszedl do domku po 2 tygodniach od narodzin :tak::tak: zbadal maluszka , przyniosl recepty na witaminki skierowanie na usg bioderek i ogolnie mowil o sprawach dotyczacych pielegnacji dzidzi. kolejna wizyta to juz my do lekarza musimy isc w 6 tygodniu na szczepienie:tak:

Ja musze pofatygowac sie sama, a polozna tez zadnych recept na witaminki mi nie przyniosla ani nic :dry: na usg sie juz zapisalam, bo u nas sie czeka okolo 6 tygodni na termin, ale skierowania tez jeszcze nie mam :dry:

Cześć dziewczyny - czy mogę się wkraść do Waszego grona?
Miałam zostać styczniówką, ale okazało się że jestem grudniówką :-)
Karolka urodziła się 23 grudnia przez cięcie - jest z nami w domku od tygodnia a ja od wczoraj łapię depresję :-(
Mała nie dość że ma czkawkę po każdym jedzeniu a ubrana jest cieplutko - to zupełnie nie mam pomysłu na to aby pozbyć się tego jej podskakiwania w łóżeczku - tak mi jej szkoda...
dziewczyny pomóżcie proszę bo moje piersi nie wydalają z produkcją pokarmu dla małej. Już kilka razy ją dokarmiłam, bo mała pomimo że karmię ją na dwie piersi to i tak dla niej mało. Czy jest jakiś sposób aby zwiększyć produkcję mleka? ;-) piję te herbatki laktacyjne, ale nie wiem czy to coś pomaga :dry:
Dziś dostałam doła jak powąchałąm pępek małej - on śmierdzi :szok::szok::szok:
położne w szpitalu nie kazały go przemywać, tak też zrobiłam, ale kilka dni temu zaczeła się sączyć z niego krew, więc przemywałam leciutko wacikiem nasączonym spirytusem, a dziś proszę - czuję że pępek śmmierdzi :baffled::baffled::baffled: tak się wystraszyłam że teraz przemywam 3 razy dziennie, ale czy znów nie przesadzam w drugą stronę?:szok: Matko tak się boję...jesteśmy tu zupełnie sami z mężem a to nasza pierwsza dzidzia i nie mamy kogo zapytać o radę...dziewczyny plissssss pomóżcie

ANIK na pepek dzis moj pediatra pokazal mi co mam robic nasaczyc watke w sprytusie i podnies pepek ten kikut ktory ma opasc i owinac pepuszek i zostawic przy kazdej zmianie pieluszki zmienic wacik powiedziala ze to najskuteczniejszy sposob zeby szybko odpadl kikut... a to ze smierdzi moim zdaniem wdala sie infekcja najelepiej bedzie jak pojdziesz na kontrole do pediatry... nie rykuj infekcji...
a co do mleka mam ten sam problem i pedaitra kazal mi pic duzo wody nawet 3 litry dziennie, troche sokow z dodatkiem wody,no i mi kazal pic herbatke z rumianku i koperku wloskiego, i trzeba cierpliwie czekac na nawal mleka... wiec nei tylko ty jedna to przechodzisz nie martw sie poradzisz sobie...

a ja sie musze pochwalic ze moj maly przybiera na wadze w zawrotnym tempie 100 gram na dzien w 3 dni 300 gram przybral na wadze:szok: doktorka byla w szoku... a karmie tylko jedna piersia bo druga maly powygryzal no i odciagam mleko...kazala mi przystopowac z dostawianiem malego...
oki lece udostepnic mleczarnie bay bay nawet nie mam czasu was poczytac

anik567 pij duzo wody na laktacje.
A co do pepuszka jak brzydko pachnie to zadwon do połoznej lepiej. Jak wychodziłam ze szpitala z małym to pediatra kazała mi sprawdzac jak pepek pachnie i uczulała na to zeby zgłosic się do lekarza jak tylko zacznie brzydko pachniec. Przemywaj pepek obficie spirytusem. Odchylaj troszke ten kikutek leciutko i tam tez przemywaj. Nie bój sie dotykac kikutka bo maluszka to nie boli, tylko rób to delikatnie zebys nie urwała kikutka.
Mojemu małemu kikut odpadł po 8 dniach, a ze Twojemu maluszkowi jeszcze się trzyma to co, na to nie ma regoły, moze nawet sie trzymac miesiąc i tym się nie martw. :tak:

reklama
Ola2in1 a co to jest ta pioktanina, bo pierwszy raz slysze?? A jak polozna ogladala dzidzia, to nic nie mowila, ze pepuszek krwawi?

Anoli a skad mialas spirytus z Polski czy tu mozna dostac, bo mi polozna nie kazala niczym pepuszka przemywac, wiec nie kupilam spirytusu z Polski, a teraz to juz za pozno bo zanim go przysla to pepek powinien odpasc, a tu w aptekach nie widzialam??

Dzwoneczka no wlasnie ja nie robilam nic i do tej pory bylo ok, wysechl zrobil sie czarny, ale wczoraj zauwazylam, ze troszke ropieje i leje sie krewka, nie jest niby zaczerieniona okolica pepka, ani nie smierdzi, ale nastepna wizyte z midwife mamy w sobote nie wiem czy czekac do tego czasu czy lepiej z nim wczesniej jechac bo nie wiem czy to moze byc grozne, albo bolec dzidzia? Wszystkiego naj z okazji pierwszego miesiaca :)) :-):-):-)

Do góry