reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
doczekasz sie taaaaaa ile mozna czekac wszytkie znajome co mialy temin po mnie i ze mna i przedemna sa juz z maluszkami a u mnie nic kompletnie sie nie rusza wogole to mi sie juz cierpliwosc skonczyla:-(

Ja się pytałam pediatry co do tego charczenia, bo mój mały tak samo ma, i powiedziała mi ze to normalne bo niemowlaki nie maja jeszcze do konca wykształowanego układu pokarmowego i cos tam mi sie wykształca.

Yoka mi Mati juz tak robi jakis czas, a ja mowosci zjadłam dopiero na swieta a tak to cały czas szynka drobiowa i mieso gotowane.:baffled:
Znalazłam coś takiego....na to że mały denerwuje się przy piersi...

"...amelka tez sie tak zachowywala.
kiedy pediatryczka zauwazyla, jak szaleje przy piersi, od razu zdiagnozowala
problemy jelitowe: kolki + u nas refluks..."

Może coś w tym jest...

I jeszcze coś....

"...1. Mleko w piersiach jest zawsze, bo laktacja trwa nieprzerwanie cała dobę, wiec
nie ma możliwości żeby synek wypił mleko do końca.
2. Chęć częstej zmiany piersi może być podyktowana, owszem niechęcią do wysiłku,
ale też wzmożonym pragnieniem, Tyle ze przy wzmożonym pragnieniu co któreś
karmienie powinno być spokojniejsze. Co zrobić żeby synek ssał chętniej dłużej,
kiedy pierś nie jest już napięta, ano można nie zmieniać mu piersi przez chwile
trzymając go jeszcze przy tej która mu się znudziła, można też podać
kroplomierzem kilka kropli mleka że niby szybciej leci z piersi, żeby
zaakceptował to, że żeby się najeść trzeba się wysilić.
3. Takie szaleństwo przy piersi może powodować bolesność brzuszka, bo synek
pewnie dużo powietrza łyka, więc zaproponuje regularne masowanie brzuszka:
kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54927,2449645.html

Ostatnia edycja:
Prezenty dla malego Alessandra z prawa i lewa dostaje od znajomych wlasnie sie zastanawialam po co cokolwiek kupowalam malemu teraz to chyba juz nie bede musiala prac ubranek wogole bo tyle mam zmian ze na 3 miechy wystarcza, a jego ani widu ani slychu zobaczymy co powie jutro doktorek mam nadzieje ze cos sie ruszy... jutro energicznie zaczne chodzic po schodach moze to cos pomoze...

Oj nie zmiarzam sie wwalac nikomu w kolejke ja chce poprostu juz urodziccccc!!!!!!!
dunia ja tam nie wiem ale 6 dni po terminie to bym chyba kazala im wyciagac malego jak ty to wytrzymujesz ja przed terminem i dostaje swira i mam dosc...

Witajcie piękne;
widzę, że nadal są wśród nas niecierpliwie oczekujące;-).
Życzę wam szybkiego rozwiązania:-D.

Ja nawet nie będę próbowała nadrobić zaległości, mam stanowczo za mało czasu na wszystko.
A do tego borykam się z problemami laktacyjnymi i jestem strasznie tym wszystkim przybita:-(.
Jutro będzie u nas położna i mam nadzieję, że troszkę nam pomoże...

Buziaczki dla was kochane.

Witajcie dziewuszki :-)

gratuluje nowo rozpakowanym!! i pozdrawiam te jeszcze w dwupaku!! no i sciskam mamuśki i ich pociechy!!

Ja ostatnio nie mam na nic czasu....nawet obiadu nie mam kiedy zjeść...:-(Ostatnio Oliwka bardzo mało śpi....w dzień dużo czuwa...i to chyba jest normalne a w nocy kiedy powinna słodko lulać to przez chrapanie mojego Z nie śpi ani ona ani ja...już mam powoli dosyć...:-(przez to znowu strasznie się kłócimy....a ja jestem zestresowana...pokarmu coraz mniej...myślę że to też wynik stresu...:-(
A poza tym jutro wybieram sie do pediatry...coraz bardziej martwię sie tym charczeniem Oliwki....jak leży na boku to jeszcze nie jest tak źle ale jak we śnie przekręca sie na plecki to momentami tak ją zatyka że oddechu nie może złapać...:-(mam nadzieje że lekarz co poradzi...do tego te bóle brzuszka...zauważyłam że najczęściej występują po karmieniu...:-(

pytia dziekuję....zaraz idę przygotować rureczkę i dzis napewno ją wypróbuję....:tak:

Asia ja tez z chęcia skorzystam z rad na temat dziwnego charczenia i bólów brzuszka...u nas wczoraj była rureczka w działaniu:sorry2: a dzisiaj znowu ból brzuszka:-:)-:)-(poradziła nam znajoma pani doktor zeby malej podac herbatke rumiankowa i rozrobiony z woda lakcid...dam znać czy omoże:tak:

Ból brzuszka u maluszka
Kolka to dolegliwość, która potrafi dać się we znaki, nie tylko dzieciom, ale także i ich rodzicom. Malec zwykle sygnalizuje ją przeraźliwym i wydającym się nie mieć końca płaczem. Warto za wczasu uzbroić się w cierpliwość i spróbować okazać maluszkowi dużo ciepła, troski i zainteresowania.

Skąd się bierze kolka?

Prawdopodobnie jedną z głównych przyczyn kolki niemowlęcej jest niedojrzałość przewodu pokarmowego dziecka, który niedostatecznie radzi sobie z trawieniem cukru zawartego w mleku matki (laktozy). Kolejną przyczyną może być niedostateczna dojrzałość układu nerwowego, który ma wpływ na pracę jelit malca. Kolka ustępuje tak nagle, jak się pojawiła. Zwykle następuje to pomiędzy 3. a 6. miesiącem życia dziecka.
Jak poznać, że dziecko płacze z powodu dolegliwości brzuszka?

Jeżeli malec przebywa w nieprzegrzanym pomieszczeniu, jest najedzony i ma suchą pieluszkę, a mimo to od kilku dni (często o tej samej porze) zaczyna przeraźliwie płakać i marudzić, prawdopodobnie ma atak kolki. Maluszek zazwyczaj ma wtedy napięty brzuszek, jest bardzo niespokojny i rozdrażniony. Dodatkowo prężąc się, oddaje gazy. Taki stan może trwać nawet około godziny. W czasie ataku kolki możesz mieć problemy z uspokojeniem dziecka. Warto abyś uzbroiła się wtedy w cierpliwość i okazała malcowi dużo ciepła i troski.
Jak zapobiec bólom?

Niestety kolce nie możemy zapobiegać, ponieważ do końca nie są znane przyczyny jej powstawania. Na pewno jednak poprzez odpowiednią technikę karmienia piersią, czy właściwy sposób odżywiania się kobiety karmiącej, można mieć wpływ na zmniejszenie dolegliwości dziecka, związanych z bólami brzuszka.
Jakich potraw powinna unikać karmiąca mama?

Jeżeli twoje dziecko ma tendencje do napadów kolki, zwróć uwagę na to, co jesz. Lepiej unikaj potraw smażonych, pikantnych, warzyw, które powodują wzdęcia, napojów gazowanych oraz dużych ilości słodyczy, a także mleka krowiego i jego przetworów.
Jak pomóc maluszkowi?

Możesz wykonać dziecku rozluźniający i przynoszący ulgę masaż. Delikatnie głaszcz jego brzuszek. Ruchy wykonuj zgodnie z kierunkiem ruchu wskazówek zegara. Unieś dodatkowo maluszkowi nóżki do góry. Taka pozycja znacznie ułatwia pozbycie się nadmiaru gazów. Podawanie herbatki z kopru włoskiego, także może przynieść ulgę. W aptece (bez recepty) dostaniesz także specjalne krople i czopki, uśmierzające kolkowy ból. Wszystkie te środki są w pełni bezpieczne, pod warunkiem, że będziesz stosować je zgodnie z zaleceniem podawania. Działają one tylko i wyłącznie w żołądku i jelitach – nie wchłaniają się z przewodu pokarmowego. Sytuacja, gdy niemowlę ma kolkę jest bardzo stresująca dla rodziców. Pociecha świetnie wyczuwa ten niepokój i tworzy się coś w rodzaju „zamkniętego koła”. Dobrze by było gdyby w takich chwilach był obok ciebie ktoś, kto mógłby zająć się przez jakiś czas dzieckiem.
Czy wizyta u lekarza jest konieczna?

Gdy podejrzewasz kolkę u swojego dziecka, koniecznie zwróć się z tą dolegliwoscią do lekarza. Pediatra przeprowadzi z tobą wywiad i zbada maluszka. Poprzez przeprowadzenie tego badania, lekarz wykluczy inne przyczyny niepokojących cię objawów. Obecnie na rynku jest wiele środków farmakologicznych, które mogą zmniejszać dolegliwości związane z kolką. Podczas wizyty u lekarza poproś o pomoc w dobraniu odpowiedniego leku.

w necie mozna znalesc wszytkoo...

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
Do góry