reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Grudniowe mamusie 2008

Misiowka a wiesz ile jej podawac? Mi kolezanka z polski radzila kupic vigantol i dawac po 1 kropelce- ona tk dawala. A co do wit.k to mozesz odmowic, ale ja sie zdecyduje. Slyszalam ostatni w tv ze w pl zastanawiaja sie czy nie podawac wszystkim noworodka tej wit, bo do tej pory podawali tylko wczesniakom:tak: Jestem ciekawa co twoja szwagierka Ci doradzi:-)

reklama
Kana, miłego tarmoszenia z mężusiem:-D.

Cyprysiowa, no to mężus sie popisał, a jak sie wkurzysz i zaczniesz rodzić:wściekła/y:, ochrzań go porządnie, niech Ci nie robi takich numerów.

Anoli, z moim też lepiej nie zartować, bo zestresowany, powiedział mi, że mam rodzić, jak on będzie w trasie:-). A wczoraj, jak byliśmy u znajomych, to nawet piwka nie chciał wypić, bo bał sie, ze w nocy pojedziemy, bo tak go cały dzień straszyłam, bo brzuch mi twardniał.

Ola2in1, kochana nie stresuj się mężem, z chłopami już tak bywa, czasem są gorsi niż dzieci. Życzę, zeby wszsytko się szybko i pozytywnie ułożyło.;-)

Dziewczyny, co do witaminy k, to wydaje mi sie, ze u nas tez zalecają ją podawać, może to zależy od regionu, nie wiem.
Jak chłopcy byli mali, to podawałam tylko vigantol, bo takie były zalecenia.
A teraz koleżanka, która urodziła w czerwcu podawała i D3 i witaminę K też, podobno zalecają, jak dziecko jest na piersi, a jak na mieszance to nie przepisują.

Misiowka a wiesz ile jej podawac? Mi kolezanka z polski radzila kupic vigantol i dawac po 1 kropelce- ona tk dawala. A co do wit.k to mozesz odmowic, ale ja sie zdecyduje. Slyszalam ostatni w tv ze w pl zastanawiaja sie czy nie podawac wszystkim noworodka tej wit, bo do tej pory podawali tylko wczesniakom:tak: Jestem ciekawa co twoja szwagierka Ci doradzi:-)

Anoli w Polsce zalecana jest witamina K od 8 doby życia do końca 3 miesiąca.... a co z tą witaminą D...ile i od kiedy trzeba ją podawać??:-(

Blizniaki pamietasz ile podwalas tego vigantolu? Tutaj nie ma samej wit d3 tylko preparaty z kilku witamin. A wit k podaja rutynowo chyba dlatego wlasnie ze malo ktora angielka karmi piersia:-(

Anoli w Polsce zalecana jest witamina K od 8 doby życia do końca 3 miesiąca.... a co z tą witaminą D...ile i od kiedy trzeba ją podawać??:-(

Z ta wit k tu jest tak ze podaja po porodzie w zastrzyku lub doustnie a potem to juz nie wiem:baffled: A d3 podaje sie od 3 tygodnia zycia.

Wlasnie blizniaki a co jesli bede karmic piersia i brac feminatal a tam juz jest wit.d:baffled: nie przedawkuje:baffled:

Zapominajka - wit D3 jest tylko na receptę i tutaj nikt ci tego nie przepisze dopóki się nie stanie cud znając życie, hehehe.

anoli - Vigantol jest najlepszy bo jest to roztwór na oleju, a D3 najlepiej się rozpuszcza w tłuszczu, inne są roztworami wodnymi i się tak dobrze nie wchłaniają, co prawda Danusia twierdzi, że dużej różnicy nie ma ale jak masz wybór to weź to co lepsze. Ja dawałam różnie - zawsze po konsultacji z lekarzem, bo to zależy od tego jak zarasta ciemiączko, ale myślę, że jedna kropelka dziennie jest dawką wypośrodkowaną i rozsądną. Co do K to moja Misia miała objawy wcześniactwa, a jednak tej witaminy jej nie podawali... ciekawe od czego to zależy, może miała jakieś badania, które stwierdziły, że nie potrzebuje, nie wiem... Jak już uda mi się pogadać ze szwagierką to ci napisze co mi powiedziała. Aha, ale wiesz, że D3 dopiero po 3 tygodniu życia zaczyna się podawać?

reklama
Do góry