reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Grudniowe mamusie 2008

reklama
A to instrukcja masażu, jaką polecają do tego (ale i pewnie każdego innego) olejku:

Instrukcja masażu:
wskazane jest, aby masaż miejsc intymnych przeprowadzany był trzy do czterech razy w tygodniu i trwał każdorazowo od pięciu do dziesięciu minut. W ramach przygotowań do masażu zaleca się skorzystanie z toalety oraz kąpiel – zwłaszcza przed pierwszymi sesjami masażu – działającą pobudzająco na system krążenia krwi i zmiękczającą tkankę okolicy krocza. Po kąpieli należy zająć wygodną pozycję, rozluźnić się i rozprowadzić na kciuku odpowiednią ilość olejku do masażu miejsc intymnych. Następnie wprowadzić kciuk do pochwy i przesuwać rytmicznie, lekko uciskając ściankę pochwy i wykonując ruch jak wskazówki zegara od godz. 3 do 9 i z powrotem. Z każdym masażem tkanka okolicy krocza i otaczające ją mięśnie będą ulegać rozciągnięciu, czemu będzie towarzyszyć uczucie miękkości i rozluźnienia. Okolicę krocza należy masować do momentu, gdy pojawi się uczucie lekkiego mrowienia. Następnym etapem jest masaż okolicy pomiędzy pochwą a odbytem. Należy masować to miejsce, delikatnie chwytając je pomiędzy kciuk a palec środkowy. Po zakończeniu masażu resztki olejku z okolicy krocza należy zmyć ciepłą wodą. Olejek do masażu miejsc intymnych należy stosować regularnie od 34 tygodnia ciąży. U kobiet ze skłonnością do przedwczesnych skurczów porodowych należy zaprzestać masażu. W razie wątpliwości dotyczących masażu okolicy krocza skonsultuj się z położną lub lekarzem.

musia100 - witaj !! nie krępuj się pisz często i gęsto!! A córcia będzie super pomocą przy maleństwie, będzie ci napewno łatwiej!

anoli - no to pewnie zasługa angielskiej pogody... połóż się najlepiej, mam nadzije, ze szybko minie!

Myszqa - jakie masz marzenia senne, hehehe...

Morbital - udanej wizyty!!

pytia - ja wypiłam po terminie 2 litry na raz i 12 godzin później miałąm na rękach Misię... na każdego pewnie działa inaczej, ale ja byłabym ostrożna.

blizniaki - połóż się kobieto, ryba nie zając!!

A ja mam cykora przed tym masażem szyjki... chciałabym uelastycznić wszystko przed porodem, może mnie by nie nacieli, ani bym nie pękła, ale z drugiej strony te moje skurcze są dość silne, a nie chcem rodzić przed czasem, niech dzidzia decyduje, poza tym Misia przyszła na świat w ciągu 6,5 godziny, a to dość szybko jak na pierwszy raz....

witajcie mamuśki :-)

Napisałam smska do Ani i odpowiedziała, ze jest jeszcze w "dwupaku", ale ma problemy z internetem i nie ma jak pisac. Dzisiaj jedzie do kardiologa, bo cos nie tak z pulsem, no i ma pokazac jakies wyniki na tarczycę, od 3 tygodni strasznie puchnie. Obiecuje, ze niedługo się odezwie.
no właśnie też się ostatnio zastanawiałam co z Anią i ciesze się że u niej na razie wszystko ok :tak:

Dzisiaj mam wizytę, ale pewnie mój gin powie, że ciąża nie może być lekka przez cały czas skoro nazywa się ciążą:) ehhhh Ale tyle dobrze że dzisiaj mam USG więc pooglądam sobie moją wiercipiętkę:)
daj znać po wizycie :tak:

Agacia82 napisała, że u nich wszystko dobrze. Niestety popsuł im się internet i nie wie kiedy będzie już działał, ma nadzieję, że jutro.
Pozdrawia i przesyła buziaki!
Dobrze że z Agacią wszystko ok :tak:

Witam!
Ja też jestem grudniowa - termin na 28 . Zaglądałam do was czasami, ale tylko z boku i wreszcie się odważyłam odezwać.
witaj :-)

a ja ostatnio mam ciężkie noce:-( jakoś nie mogę spać a i Lenka tak się w nocy rozpycha że mnie co chwila budzi... pocieszam się że już niewiele zostało...

a teraz jestem już po pracy :tak: od godziny siedzę w domu :tak: mam nadzieje że nie będę potrzebna :tak:
dziś w nocy przyjeżdża moje kochanie więc na weekend was opuszczę, bardzo się za nim stęskniłam...

a ja ostatnio mam ciężkie noce:-( jakoś nie mogę spać a i Lenka tak się w nocy rozpycha że mnie co chwila budzi... pocieszam się że już niewiele zostało...

a teraz jestem już po pracy :tak: od godziny siedzę w domu :tak: mam nadzieje że nie będę potrzebna :tak:
dziś w nocy przyjeżdża moje kochanie więc na weekend was opuszczę, bardzo się za nim stęskniłam...

No w drodze wyjątku wybaczymy Ci tą weekendową nieobecność:) Tylko nie poszalejcie za bardzo ;);)

reklama
Odnośnie herbatki z malin, to też się zastanawiam, kiedy zacząć pić. Mówią, że odo 36 tygodnia, więc dla mnie od soboty, ale sama nie wiem, bo wolałabym skończyć przynajmniej 37 tygodni, żeby rodzić. A nie wiecie, jak szybko herbatka działa, tzn. po jakim okresie picia pojawia się rozwarcie?
Cyprysiowa - u mnie przepis na parzenie na opakowaniu mówi, że jedną łyżkę stołową zalewa sie szklanką wrzątku i odstawia na 10-15 min. do zaparzenia. Ale nie wiem, czy pije się raz dziennie czy więcej, bo nic nie wspominają o tym :confused:

Ja piję herbatkę od Niedzieli 3 razy dziennie po 2 łyżeczki i jak na razie nic mnie nie ruszyło...:-(

A mi się dzisiaj śniło , że zaczęłam rodzić i pojechałam na porodówkę a tam taka kochana położna była , że aż sama chciałam rodzić:-)
Potem ona obmacała mi brzuch i mówi , że córcia będzie duża i będzie miała 62 cm :tak:
Super nie??

A wogóle to ja na porodówkę pojade dopiero jak będę miała skurcze co 5 minut aby 3/4 porodu przesiedzieć w domciu.
Mam nadzieję , że dam radę więc trzymajcie za mnie kciuki;-)

A ja do mojej córci mówię " Córcia wyszłabyś już bo mamusia sie już za Tobą stęskniła " a ona wtedy mnie kopie i mówi" e mama jesce nie...":-D
No cóż w takim razie czekamy bo czuję , że lalka najpierw chce nabrać masy a potem zaskoczyć Nas swoją wilkościa i ładna wagą.
A , że mama teraz wpie..a wszystko i dużo to córcia ma szansę sie ślicznie rozwinąć.

Jeszcze 16 dni.... Uwierzycie??:tak::-)

Do góry