Przepis podała asia80
Gulaszyk dla dziecka ok. roczku
Przyrządzamy go dopiero wówczas, gdy dziecko potrafi już troche gryźć i przeżuwać.
1 szklanka wrzątku, szczypta tymianku,
plasterek (1cm) polędwicy wołowej, 1/2 małej marchewki startej na grubej tarce, kminku mielonego na czubku łyzeczki,
1 mała, drobno pokrojona cebula, 1 ząbek czosnku przeciśnietego przez praske, na czubku łyżeczki kolendry mielonej, szczypta imbiru,
sól do smaku,
łyżkę bardzo drobno pokrojonej zieleniny (liscie pietruszki, koperku, botwinki, kalarepy lub tylko pietruszki), szczypte bazylii,
kurkuma na czubku łyżeczki, gotować na słabym gazie pod przykryciem godzine.
Jarzynki mozemy dodatkowo rozetrzeć widelcem, mięso siekamy drobniutko, nastepnie zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Gulaszyk powinien być smakowity. Podajemy do poduszonych ziemniaków, lanych kluseczek, drobniutkiego makaronu lub kaszy. Dodatkowo można podać rozdrobnioną jarzynkę z wody, np. różyczkę kalafiora, brokuła, łepek szparaga.
Gulaszyk ten możemy też przygotować z kawałka mięca indyczego lub polędwiczki cielęcej, dodając po parę kawałeczków kabaczka, patisona, kalarepki, kapusty włoskiej. Od czasu do czasu (rzadko) możemy zrobić go na polędwiczce wieprzowej.
Smacznego do Maluchów!
Mam nadzieje że się nie pogniewa za skopiowanie :-)