reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki

Jako nowa czerwcóweczka spaceruję sobie po tym naszym forum i trafiłam na kolejny bliski mi watek a mianowicie kuchcenie :-) Od zawsze kuchnia sprawiała mi dużo radości i to zarówno jesli chodzi o tworzenie weń jak i pochłanianie wszelakich dobroci z niej pochądzących ;-)

Magdalena79 w kwestii nalesników ja stosuję dwa sposoby ich wykonania - z mąką pszenną i z razową żytnią. Ale podstawa w obydwu przypadkach jest taka sama:
-jajo
-mleko i woda min. gazowana (pól na pół)
-szczypta soli
-mąka (pszenna lub pszenna z razową (pół na pół))
-i tajemnica wilgotności naleśników czyli olej (i to niemało)
Wszystkie składniki oczywiście dodaję "na oko" ale finalnie ma być tak że konsystencja naleśników pszennych powinna być lejąca (jak smietana 12%) a razowych bardziej zwięzła (jak ciasto na sernik). Zreszta po pierwszych próbach sama zobaczysz co i jak :-)
Aaaa... i pierwszy zawsze się przypala :eek:
 
reklama
dziewczyny czy macie jakies dobre sprawdzone przepisy na serniki bo ja próbowałam kilku i mi nie wychodzą
 
jedyny sernik jaki zawsze mi wychodzi a przy tym jest mokry jak lubie i wyjatkowo smaczny to sernik nowojorski
Sernik nowojorski (New York Style Cheesecake)

po prostu niebo w gebie


PRZEPIS NA PIZZE
- zrobic zaczyn, czyli drozdze (opak.) rozrobic z ciepla (nie goraca) woda dodajac szczypte cukru, pozostawiac do wyrosniecia w cieplym miejscu,
- wyrosniete drozdze dodac do maki (okolo 2 szkl), szypta soli i wyrobic na ciasto
- na koniec wyrabiania dodac 2 lyzki oleju, ciasto ma odchodzic od reki
- zostawic dop wyrosniecia (krotko)
- rozlozyc na blasze, posmarowac sosem pomidorowym (najlepsze pomidory z kartonika) z ziolami, posypac ser i poukladac co kto lubi
- na 25-30 min do piekarnika
SMACZNEGO
 
Ostatnia edycja:
Makaron z sosem serowo, szynkowo, śmietanowym
(czas: 30 min) - przepis prosto od kucharza z restauracjii.

- makaron pene (lub inny) ilość zależy od tego na ile osób musicie same oszacować
- 25-30 dag. szynki jakiej chcecie
- jedna cebulka
- 2 trókątne serki szynkowe topione
- kremówka
- śmietana 12% słodka
- koperek

1. Wstawiamy do gotowania makaron, ja dodaję troszkę oliwy do wody, żwby się nie kleił.

2. Cebulkę kroimy w kostkę, szynkę w cienkie słupeczki - całośc podsmażamy na złoto. (wysoka patelnia)

3. Do zeszklonej cebulki i szynki dodajemy śmietankę 12% i serki topione - całość szybko mieszamy tak aby serki się rozpuściły a śmietana nie wyparowała.

4. na koniec dodajemy kremówkę i koperek, chwileczkę podotowujemy.

Sosem polewamy makaron - pyszota
(jedna porcja we włoskiej knajpie to koszt ok 19 zł)

Pozdrawiam i życzę smacznego
 
ja z lenistwa przepadam za jedzeniem ktore robi sie szybko , tanio i najlepiej jakby sie samo zrobilo :D jablko ze skora, przecinam na pol,wyciagam gniazdo z pestkami, sypie mocno cukrem- cukrem pudrem,mozna dodac orzechy , lub co sie lubi,i na pare minut do mikrofalowki :D pieczone jablko ,jak dla mnie pycha:)
 
dzięki czarna wiedzma, właśnie spałaszowałam ostatniego naleśnika wg twojego przepisu, wyszły pycha, niewiem czy to dzięki wodzie gazowanej czy dzieki olejowi ale przepis mam już sprawdzony;-):-)
 
reklama
moja propozycja na sałatkę z kurczakiem
- pierś z kurczaka
- cebula
- ogórki kiszone
- papryka czerwona
- puszka kukurydzy
- kapusta pekińska
- majonez
- przyprawa gyros, sól, pieprz
pierś pokroić w drobną kosteczkę, wsypać pół przyprawy gyros, wymieszać i przesmażyć; przełożyć do naczynia na sałatkę, jak przestygnie to układać warstwami pokrojoną w drobniutką kosteczkę cebulę, ogórki kiszone, paprykę czerwoną, kukurydzę i pokrojoną drobno kapustę pekińską. Wymieszać całośc z majonezem, dodać sól (ostrożnie) i pieprz (ja go daje dość dużo bo lubie pikantne) Jak się przegryzie w zimnym to gotowe. smacznego
 
Do góry