reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotujące czerwcówki



PIERNIK STAROPLOSKI Z TEJ STRONY UWAGA JEST PYSZNY!!


  • pół kg miodu
  • 2 szklanki cukru (dałam troszkę mniej)
  • 25 dag masła
  • 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 2-3 torebki przyprawy do piernika (40 g w torebce)

Miód, cukier i masło podgrzać stopniowo, niemal do wrzenia, wymieszać porządnie i ostudzić.
Do chłodnej masy dodać mąkę pszenną, jajka, sodę oczyszczoną rozpuszczoną w połowie szklanki mleka, sól i przyprawę do piernika. Ciasto starannie wyrobić i przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka. Przykryć ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 5 - 6 tygodni. Piec 3 - 4 dni przed świetami.
Pieczenie:
Ciasto podzielić na 2 - 3 części, rozwałkować (najlepsza grubość około pół cm) i piec w dużej blaszce w temperaturze około 160 - 180ºC (zależy od piekarnika) przez około 15 - 20 minut (zależy od grubości placka). Placki ochłodzić.
Ochłodzone placki przełożyć podgrzanymi powidłami śliwkowymi (można je wymieszać z bakaliami), przykryć arkuszem papieru i równomiernie obciążyć, odstawić do 'skruszenia' na 3 - 4 dni.
Piernik polać czekoladą lub lukrem (z lukrem dłużej się przechowuje). Długo zachowuje świeżość, wystarczy go zawinąć w papier lub ściereczkę, by nie wysychał.
Ważna uwaga:
Wyrobione ciasto jest dość luźne. Po leżakowaniu w zimnie tężeje i daje się rozwałkowywać (trzeba jednak podsypywać mąką, czasem sporo).
 
reklama
CIAPKOWIEC BISZKOPTOWY:)

Biszkopt:

6 jajek
szkl. cukru
szkl. mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyzki kakao

PIANKA:
puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
2 galaretki żółte
2 galaretki czerwone

WYKONANIE:

BISZKOPT:
Białka ubij na sztywno, dodaj cukier, żółtka, chwilę miksuj. Wsyp mąkę, proszek, kakao, wymieszaj. Ciasto wylej na blachę wyłóżoną pergaminem piecz ok 20-30 min w temp. 180* Po upieczeniu przekroić:)

PIANKA:
CZerwone galaretki rozpuść w litrze wody a żółte w pół litra. Mleko skondensowane ubij, połącz z tężejącymi żóltymi galaretkami, czerwone muszą całkiem zastygnąć aby pokroić w mała kawałki. Dodać pokrojone czerwone galaretki. Pianką przełożyć obydwa placki. Schłodzić ok 2 godz
 

Załączniki

  • Obraz 133.jpg
    Obraz 133.jpg
    17,2 KB · Wyświetleń: 70
  • Obraz 132.jpg
    Obraz 132.jpg
    24,1 KB · Wyświetleń: 74
Pierniczki na choinkę;)


Składniki ciasta:
Lukier:
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 2 białka
  • sok z 1 cytryny
Z podanych składników zagnieść ciasto, rozwałkować, wycinać ciasteczka. Jeśli chcemy pierniczki wieszać na choince, należy teraz zrobić dziurkę, przez którą zostanie przeciągnięta wstążeczka. Dziurkę można zrobić np. rurką do picia napojów. Małe pierniczki piec 10 minut, większe 15 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystygnięciu ozdobić lukrem.
Aby przygotować lukier należy miksować przez 5 minut białka z cukrem pudrem, na koniec ubijania dodać sok z cytryny. Jeśli chcemy uzyskać lukier różowy należy do niego dodać trochę soku malinowego. Po polukrowaniu ciasteczka pozostawić do wyschnięcia - aż lukier stwardnieje.
Pierniczki można również ozdobić kolorowymi lukrowymi pisakami.

pierniki.jpg
 
SERNIK NOWOJORSKI DLA KATARZYNKI:)

Sernik nowojorski




Składniki:
- 250 g ciasteczek digestive
- 125 g masła
- 1 kg twarogu mielonego na sernik
- 4 jajka
- 270 g cukru pudru
- 200 g śmietany
- skórka obtarta z jednej cytryny
- 80 ml soku z cytryny

Przygotowanie:

Ciasteczka drobno kruszymy mieszamy z rozpuszczonym i nieco ostudzonym masłem.
Dno tortownicy 25 cm wykładamy folią aluminiową, a następnie wykładamy pokruszonymi ciasteczkami.
Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
Twaróg miksujemy z jajkami, cukrem, śmietaną, skórką i sokiem z cytryny. Mieszamy do połączenia się składników, nie dłużej, bo urośnie i opadnie.
Masę przekładamy na schłodzony spód i przykrywamy z wierzchu folią aluminiową tak, aby nie dotykała ona ciasta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170* i pieczemy około 90-110 minut. Gdy wierzch się zetnie jest to znak, że sernik jest gotowy.
Otwieramy drzwiczki i wyłączamy grzanie. Pozwalamy stygnąć mu około godziny w piekarniku. Gdy już będzie wystudzony, przekładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Smacznego!
 
Bułeczki mleczne


3 szkl mąki tortowej
3 dag drożdży
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
1/3 kostki margaryny
szkl mleka
skórka z cytryny
szczypta soli, tłuszcz do wysmarowania formy
mąka do posypania



roztopioną margaryne odstawiamy do wystygnięcia, w ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z łyżeczką mąki i łyżeczką cukru pudru, odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi objętość dodajemy żółtka, cukier, skórkę z cytryny, sól, składniki mieszamy, dodajemy mąkę, wyrabiamy. Dolewamy letni tłuszcz i wyrabiamy, aż będzie lśniące. Odstawiamy do wyrośnięcia. Na stolnicy posypanej mąką wyrabiamy bułeczki, układamy na wysmarowanej blaszcze, smarujemy białkiem i pieczemy 30 min w 160*
 
To ja wam napiszę mój sprawdzony przepis na szarlotkę:-)


SZARLOTKA Z KIŚLEM

2,5 szkl mąki
1 margaryna
1 szkl cukru pudru
5 jaj
cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel (czerwony)
3/5 szkl cukru
1 kg jabłek
odrobina cynamonu

Mąkę,margarynę,cukier puder,4 żółtka i jedno całe jajko,proszek do pieczenia-zagnieść ciasto.Białka ubić na sztywno z cukrem na koniec dodać kisiel.
Jabłka zetrzeć na tartce (Odcisnąć sok)wymieszać z odrobiną cynamonu.
2/3ciasta wyłożyć na blaszkę na nim jabłka na które należy zalać pianą,na wierzch reszta ciasta
 
reklama
Do góry