reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowe dania dla maluszków, czyli kontrowersyjne SŁOICZKI

ja uważam że słoiczki są praktyczne na początku wprowadzania nowych pokarmów - jednoskładnikowe słoiczki są wręcz niezastąpione.
natomiast w miarę wprowadzania nowych składników, mięsa, uważam że lepsze są domowe zupki i dania.
oczywiście nie ma reguły - dzieciaczki czasami jedzą tylko słoiczki a nie chcą domowych dań. moje dziecko jadło do około 10tego miesiąca słoiczki a od kiedy przestawiłam ją na domowe jedzenie to pluje słoikami.
jeśli chodzi o nowe dania z menu smakosza - dla mnie wszystkie smakują tak samo i do tego okropnie. ale to dzieciom maja smakowaća nie nam :rofl:

u nas było podobnie słoiczki było super jak nie zaczeła dostawac swoich zupek. dla mnie tez smakuja one jednakowo. niezalenie od smaku. ale co fakt to fakt..nie my to jemy i nie nam powinno smakowac:dry:

reklama
Moja córeczka bardzo szybko zaczęła jeść zupki ze słoiczków i bardzo je lubi.
Ostatnio zaczęła jeść kanapeczki z serkiem i szynką.Je kaszki . Problem w tym że jak tylko próbuje podać jejcoś co sama ugotuję to robi krzywą mink pluje i nie chce jeść.

Może na początek spróbuj ugotować trochę takiej samej zupki, jak masz w słoiczku i mieszaj zaczynając od dodania odrobinki swojej do słoiczka. Z czasem coraz więcej i więcej.... może dzięki temu córcia się przyzwyczai. Potrawy słoiczkowe mają jednak swój specyficzny smak i jak by nie było jest spora różnica w smaku między nimi a domowym jedzonkiem. U nas było odwrotnie - jak Filip spróbował normalnego jedzenia, to po jakimś czasie wogóle odmówił jedzenia słoików, czego żałowałam, bo w pewnych sytuacjach taki słoik to wielka wygoda. Ale cóż, są gusta i guściki, szczególnie, jeśli chodzi o dzieciaki;-). Życzę powodzenia
pozdrawiam
nikita

może to i jest jakiś pomysł. Spróbować nie zaszkodzi.wymieszam juej zupke z moją i zobaczymy. Chciałabym żeby zaczęła jeść bo już mnie to trochę martwi:-( A może trochę przesadzam?:confused:sama nie wiem.

nie napisałaś czy córka dostaje zupkę typowo ze słoiczka chodzi o to czy go widzi moja znajoma robiła tak gotowała swoja zupkę, przekładała do słoiczka i dziecko myślało że to zupka ze słoiczka dało się oszukać różne są sposoby pozdrawiam :tak:

moja córcia nie da się oszukać bo ja przekładam zupki do miseczki. Już nie wiem co mam z nią zrobić. A może ona z czasem sama się oduczy. Może ja za bardzo z nią walczę?:-(

Kupiłam a nie sprawdziłam składu, w którym jest: szpinak*, ziemniaki*, mleko
pełne*, śmietana*, witamina C.
- dla niemowląt po 4. miesiącu

* oznacza z rolnictwa ekologicznego.

Podałybyście ten produkt swojemu dziecku? Z tym mlekiem i śmietaną?

Justynka ma 7 miesięcy :)

Ja napisałam maila do Hipp'a w związku z tym mlekiem w daniu ze szpinakiem (zresztą nie tylko hipp dodaje mleko do swoich produktów) i interesowało mnie dlaczego niektóre herbaty słodzą cukrem i glukozą i taką dostałam odpowiedź:

Dzień dobry,
Szpinak jest bardzo wartościową propozycją urozmaicenia niemowlęcego
jadłospisu. Posiada wiele walorów żywieniowych (żródło beta
karotenu,witaminy C,skladników mineralnych) ale ma jedną wadę - zawiera kwas
szczawiowy, który łączy się z wapniem. Aby nie łączył się z wapniem z
organizmu, dodane jest do skłądu właśnie mleko i śmietana - dobre źródła
tego pierwiastka. Dodatkowo śmietana obecna w niewielkiej ilości nadaje
produktowi aksamitną konsytencję. Produktu tego oczywiście nie polecamy dla
dzieci z alergią na białko mleka krowiego, jednak jest on bardzo pomocny,
przy zaparciach, często spotykanej dolegliwości u niemowląt w okresie
rozszerzania diety.
Jest wiele różnych cennych owoców, które niestety mają kwaśny smak. Dlatego
lepiej, aby dziecko zjadło niektóre owoce z niewielkim dodatkiem cukru niż
miałoby ich nie zjeść w ogóle.
Herbatki granulowane zawierają cukry ze względów technologicznych.
W przypadku dodatkowych pytań jesteśmy do dyspozycji.
Serdecznie pozdrawiam
Izabela Wójcik
Specjalista Nauk Żywieniowych
Serwis dla Rodziców
HiPP Polska Sp. z o.o.

reklama
Witam wszystkie Mamusie!
jestem mamą 6 mieisęcznej Zosi. Do tej pory karmiłam ją tylko piersią, ale właśnie zaczynamy wprowadzanie pokarmów stałych. Nie mam dostępu do warzyw i owoców z własnej działki ani nie mam nikogo od kogo mogłabym takie sprawdzone produkty kupić, zdecyduje się więc na zakup słoiczków. No i właśnie chciałabym się pradzić, którą firmę wybrać, którą polecacie, która jest lubiana przez dzieci.
Za wszystkie rady dziękuję.
Pozdrawiam

Do góry