reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowe dania dla maluszków, czyli kontrowersyjne SŁOICZKI

Nie wiem jak się wprowadza dzieciom nowe pokarmy, jeśli były na piersi, bo normalnie to by można już powoli mięsko dawac, choć w Twoim przypadku najpierw trzeba zwykłe warzywka, a dopiero potem więcej składnikowe dania z mięskiem.:tak:;-)

My możemy polecić z owoców i deserów firmę Hipp - ma ogromny wybór deserkowy:tak::happy::laugh2:, Natalce najbardziej smakuje danie owoce&zboża - truskawki :-p:tak:(słoiczek 190g) albo jabłko / winogrono ze zbożami też słoik 190g. Zresztą, warto spróbowac wszystkich owoców.

Jeśli chodzi o dania warzywne, to też hipp - szczególnie polecam dynia / ziemniak:tak:. Fajny też jest gerber, ale Nata nie ma jakiegoś ulubionego dania z tej firmy.

Zupki - najwięcej kupujemy z bobovity:-D:laugh2::happy:, bo mają fajny wybór dań z mięskiem, zupek, obiadków, oraz gereber, bo ma fajne dania: warzywa+jakieś mięsko: kurczak, jagnięcinka, królik itp.

A na pierwszy rzut to polecam gerber jabłko w sloiczku 80g, bo jest mały słoik a wiadomo, że jak wprowadzasz, to trzeba mało, a to jabłuszko u nas się sprawdziło.:-)

No i możesz wejśc na strony tych firm, o których pisałąm. Tam jest caly asortyment podany i opisany (skład)

Życzę miłego urozmaicania diety. Oby dzieciątku wszystko smakowało.:laugh2:

reklama
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź. Byłam dziś w sklepie i zakupiłam jabłuszko Gerbera. Ale jeszcze nie dałam, bo kupiłam tez soczek jabłkowy Gerbera i tak sobie pomyślałam,że od tego soczku jutro zacznę. Ciekawe czy małej zasmakuje.

Ja polecam wszystko od Gerbera, też zaczynałam od małych słoiczków z owocami, później deserki z jogurtem i obiadki, zupka jarzynowa- bardzo ją lubiła moja córka, soki natomiast kupowałam Bobofruta.

Oj muszę Wam powiedzieć, że soczek smakował bardzo!!!!! I kupka przyszła po nim jakoś łatwiej..... A powiedzcie mi, lepiej dac jabłuszko ze słoiczka, czy może soczek jabłkowo-marchewkowy, bo i takiego Gerbera kupiłam? Czy może jabłko skrobane?

ja daję mojemu synkowi jabłuszko skrobane, bo wydaje mi się to troszkę nie logiczne kupować jabłko w słoiku skoro teraz jest sezon na jabłka. kupujemy tylko jeden gatunek jabłek u jednej pani na targu warzywno-owocowym aby nie było częstych zmian i wiem że mały nie ma po nich uczulenia. Soczki podstawowe staram się również robić sama np jabłko + marchewka , marchewka+ dynia...czasami mieszam je
z deserków kupujemy tylko hipp np. morela, gruszka i brzoskwinka(moj synek najlepiej je wcina:-)........... a obiadki czyli zupki również gotuje sama

;-)

u nas na początku szło wszystko, tzn każdy słoiczek. teraz Filip ewidentnie nie lubi Gerberków - za mocno zozdrobnione. za to uwielbia dania z BoboVity. z Gerbera to lubi tylko spagetti.
a deserki to Hippa polecam!

Ja mojej Marysi od 2 tydoni podaję zupki. Stosuję słoiczki BoboVita. I efekt jest super. Mała zajada się zupkami z wielkim apetytem. Zaczełam od małego słoiczka po 4 m-cu "Pierwsza zupka jarzynowa", potem była zaupka po 5 m-cu Jarzynowa z indykem, ale nie szła Marysi najlepiej-myslę, że to jeszcze za wcześnie na mięsko. Kolejny słoiczek to była marchewkowa z ryżem-zjedzona z wielkim apetytem. Ulubiona zupka to jarzynowa ze swiezych warzyw.
Jesli mogę coś doradzić to mam 2 rady:
1. wprowadzaj zupki powoli-od najprostszych składnikowo np; pierszej zupki jarzynowej. Stopniowo urozmaicaj menu o nowe rzeczy czyli np potem marchewkowa z ryzem, jarzynow ze swiezych warzy az do tych z mieskiem i obiadkow typu warzywa z indykiem itp.
2. Daj dziecku czas na przywyczajenie sie-poczatkowo jak zje 3-4 lyzeczki to powod do radosci. My tak zaczynalysmy a teraz zjada pol sloiczka za jednym razem. Sloiczek moze byc w lodowce po otwarciu przez 48godzin takze jeden sloiczek moze byc na 3 obiadki. Poczatkow Marysia tak je jedla a teraz jest na 2 albo na jeden i mala przekaske.

My jutro probujemy zupki gotowanej-mam to szczescie, ze tesciowa ma dzialke, wiec mam jak na razie pewne warzywa. ugotuje zupke i zamroze na zapas.

BlueBay zycze powodzenia. I jeszcze raz goraco polecam BoboVite

ja podawałam synkowi głównie gerberki (przede wszytskim zupki), owocki starałam sie podawać świeże. do picia podawałam herbatki, często wodę, bobo fruty a pózniej gęstsze soczki z sokowirówki.

Witam!
Jestem mama Amelki i zupelnie nie orientuje sie jakie odzywki powinno sie podawac dziecku...Jakie sa najlepsze i dlaczego?Co byscie mi poradzily?Ktorych uzywacie i jakie polecacie?Kiedy sie je stosuje?Jestem zupelnie zielona w tym temacie...poki co karmie piersią, ale chce wczesniej dowiedziec sie co i jak;-)
Dzieki za wszelkie informacje!!

* * * DOROTA * * *

reklama
Kiedy bedziesz mogła ć odżywki to powinien zadecydować lekarz ja preferuje obowite moja mała zajada się nimi.

Do góry