reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Czy pomożesz Iwonie nadal być mamą? Zrób, co możesz! Tu nie ma czasu, tu trzeba działać. Zobacz
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

hej, od kiedy mozna dawac smazone rzeczy dzieciaczkowi?(tj. chociazby grzanki). moj ma 19scie m-cy. moglybyscie rzucic jakis przepis na pacztecik, albo cosik do chlebka? moge mu dawac z musztarda? mysle tez o jakis slodkosciach dla niego. jeszcze nie jadl chleba z miodem, kuleczki miodowe, kiedys tam skubnal, ale tylko troche. czy teoretycznie mozna by bylo cos mu jeszcze dawac? dzieki z gory za odp. trzymajcie sie cieplutko!
 
reklama
hej, od kiedy mozna dawac smazone rzeczy dzieciaczkowi?(tj. chociazby grzanki). moj ma 19scie m-cy. moglybyscie rzucic jakis przepis na pacztecik, albo cosik do chlebka? moge mu dawac z musztarda? mysle tez o jakis slodkosciach dla niego. jeszcze nie jadl chleba z miodem, kuleczki miodowe, kiedys tam skubnal, ale tylko troche. czy teoretycznie mozna by bylo cos mu jeszcze dawac? dzieki z gory za odp. trzymajcie sie cieplutko!

Na smazone za wczesnie.Mozesz dziecku po okolo 2,5 roku miesko delikatnie obsmazyc i na papierze odsaczyc i gulasz z tego wrzatkiem zalac po dodaniu przypraw.
Pasztet robie z mieska z zupki jak na nalesniki przyprawiam na patelni i zgotowywuje w sloikach.
Mozesz mu dac kromala z ociupineczka miodu i obserwowac.Przekaska raz na jakis czas nie zaczestko bo on jeszcze malutki.To do kawki.
 
heh, dzieki squo... myslalam, ze dam rade sama, a teraz sie strasznie boje:| chcialam zrobic dyniowa dla syna. tam tez jest smazenie dyni... i teraz totalnie nie wiem co robic.znalazlam jakis przepis na forum ac z pomidorem.. ale cos mi nie pasuje, nie wiem. chyba sie pogubilam. za malo wiem...
 
squo czy gdzieś znajdę w miarę jasne wytyczne co i w jakim wieku dawać maluchowi?
Sporo pytań jest w tej kwestii, a tak zamieściłabym jak najwięcej info na blogu.
Masz jakieś źródła wiedzy w tym temacie?
 
dziewczyny macie moze jakieś fajne przepisy na jagnięcinkę??? udalo mi sie wreszcie kupic i narazie wykombinowałam gulasz z warzywami (marchew, pietruszka, papryka, cebula, kalafior, czosnek)
czy na jagniecej kości mozna zupki nagotować??
 
Rosmerto, Na kości jagnięcej wychodzą bardzo dobre zupy, tylko można na początek dawać mniejszy kawałek i pomieszać np. z indykiem lub cielęciną, ze względu na specyficzny smak, ale jak dzieciom nie przeszkadza, to jak najbardziej. Z mięska robię najczęściej pulpety mieszane z dodatkiem cielęciny lub chudej wieprzowiny, żeby było wiecej. Natomiast jeśli masz dużo kostek z tej częsci od kręgosłupa to polecam pyszne combry. Podam przepis później.
 
Dziewczyny, spiszcie konkretne przepisy - za Waszą zgodą dodałabym na bloga, niech inni też korzystają.

U mojego małego od niedzieli angina ropna. Niewiele chce jeść poza jogurtem naturalnym i kompotem z jabłek :sorry2: Dziś udało mi się namówić go na ziemniaki z wody wg PP - zjadł cały talerz.
Poza tym chciałby jeść tylko jogurt nat. i kefir :zawstydzona/y:
 
reklama
Przepis na combry jagnięce:
70 dag comberków tzn. kawałki kręgosłupa lub kostki, na których jest sporo mięsa,
2 cebule, 1 lisć laurowy,
ziele angielskie - 2 szt,
pieprz biały i kolorowy,

6 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy z oliwek,
4 łyżki octu winnego,
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka tymianku i estragonu razem,
1 szczypta słodkiej papryki
1/2 szkl.rosołu.
Do umytych i odsączonych combrów wlać oliwę, dodać pieprz, liść laurowy, starty czosnek, ziele angielskie, sól, ocet winny, skruszony tymianek i estragon, paprykę słodką Mięso w takiej marynacie dobrze wymieszać i odstawić na min. 2 godziny do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie włożyć do naczynia żaroodpornego posypać pokrojoną w pióra cebulą i piec pod zamknięciem w piekarniku w temp. ok.185 St C przez 45 minut. Polewać w razie porzeby rosołem.
 
Do góry