reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

reklama
Witaj Reniferku :-)
Ivka napisała ci już wszystko, ja tylko napomknę, że odkryłam że jednak płatki owsiane uczulają Igora, więc odstawiłam mu z owsianki płatki owsiane i teraz gotuję mu tylko na kaszy jaglanej, kukurydzianej a zamiast płatków owsianych dodaję jęczmienne albo amarantus w formie poppingu. Policzki są lepsze.
A w oznaczeniach traltujemy - jako słodki a sn - jako słony ;-)

Ivka dopiero teraz dotarłam na Twój blog! Świetna robota! :tak:

Dziękuję za miłe słowa odnośnie bloga :-) Staram się jak mogę :-)
Jutro postaram się tam dorzucić trochę przepisów dla małych dzieci.

reniferku o jaki przepis konkretnie Ci chodzi?

nie wiem czy juz przypadkiem ktos nie pytał - płatki owsiane to jaki smak? bo nie ma ich w tej tabeli, a chce zrobic jutro ta zupke z przepisu, wiec usiłuję sobie to jakos poukładac... :sorry:

pomóżcie mi z tym przepisem:
Zupka dla niemowląt i małych dzieci
1/2 litra wrzącej wody - sn

3 marchewki - sł

1 duży ziemniak - sł

szczypta kminku - o

1 łyżka płatków owsianych - ???

szczypta soli -sn?

Wszystko gotować do miękkości (latem krócej, zimą dłużej), zmiksować.
- wg mnie te koło przemian tu sie nie zamyka?

jedziemy dalej:
Dodać:

kilka kropel soku z cytryny - k

szczyptę kurkumy - g

masła na czubku łyżeczki - g

szczypta imbiru - o

żółtko przepiórcze - ????

powinnam zaczac od sn - czyli woda plus sól - którą mam dodac dopiero po zmiksowaniu... potem kwasny - czyli sok z cytryny i moe te płatki owsiane...?
nie wiem dziewczyny, albo ja tu za duzo myśle albo za mało...
jaka jest kolejnosc gotowania tej zupy i do czego zakwalifokowac płatki owsiane oraz żółtko przepiórcze...

o ten

wrząca woda - g
marchew sł
ziemniak sł
kminek - o
płatki owsiane - o
sól - sn
cytryna - k
kurkuma - g
imbir - o
żółtko - sł

Taka jest poprawna kolejność zgodnie z kołem przemian :-) Dodajesz dokładnie wg tej kolejności.

Obiecuję jutro przejrzeć wszystkie przepisy na blogu i jeśli nie będą zapisane razem z określeniem smaków to natychmiast je poprawię.
Dodam, że kolejności w przepisach zmieniać nie trzeba - zazwyczaj jest poprawna i zgodna z kołem przemian.

ok, dzieki kochana... myslałam ze gorąca woda jest smakiem slonym, a teraz wszystko mi sie zgadza... :tak::-)

ivka - juz wiem ze nie trzeba zmieniac kolejnosci:tak: w wielu przepisach sa fajne oznaczenia, a w tym nie było, wiec chciałam sobie wszystko sprawdzic, by tez bardziej zrozumiec o co chodzi...

spadam spac... dzis mialam dzień zapoznawczy z pp, a w głowie mam mętlik niesamowity :rofl2:

reklama
Nie musisz dodawać żadnego mięsa - w przepisie jest masło i to wystarcza. Ewentualnie dodaj nieco mięsa, które Twój Maluch zna i które mu nie szkodzi, jednak wtedy sprawdź smak mięsa i dodaj w odpowiednim miejscu.
Nie zaleca się dla dzieci kurczaka i wieprzowiny.

Do góry