reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

reklama
Witaj Reniferku :-)
Ivka napisała ci już wszystko, ja tylko napomknę, że odkryłam że jednak płatki owsiane uczulają Igora, więc odstawiłam mu z owsianki płatki owsiane i teraz gotuję mu tylko na kaszy jaglanej, kukurydzianej a zamiast płatków owsianych dodaję jęczmienne albo amarantus w formie poppingu. Policzki są lepsze.
A w oznaczeniach traltujemy - jako słodki a sn - jako słony ;-)

Ivka dopiero teraz dotarłam na Twój blog! Świetna robota! :tak:

Dziękuję za miłe słowa odnośnie bloga :-) Staram się jak mogę :-)
Jutro postaram się tam dorzucić trochę przepisów dla małych dzieci.

reniferku o jaki przepis konkretnie Ci chodzi?

nie wiem czy juz przypadkiem ktos nie pytał - płatki owsiane to jaki smak? bo nie ma ich w tej tabeli, a chce zrobic jutro ta zupke z przepisu, wiec usiłuję sobie to jakos poukładac... :sorry:

pomóżcie mi z tym przepisem:
Zupka dla niemowląt i małych dzieci
1/2 litra wrzącej wody - sn

3 marchewki - sł

1 duży ziemniak - sł

szczypta kminku - o

1 łyżka płatków owsianych - ???

szczypta soli -sn?

Wszystko gotować do miękkości (latem krócej, zimą dłużej), zmiksować.
- wg mnie te koło przemian tu sie nie zamyka?

jedziemy dalej:
Dodać:

kilka kropel soku z cytryny - k

szczyptę kurkumy - g

masła na czubku łyżeczki - g

szczypta imbiru - o

żółtko przepiórcze - ????

powinnam zaczac od sn - czyli woda plus sól - którą mam dodac dopiero po zmiksowaniu... potem kwasny - czyli sok z cytryny i moe te płatki owsiane...?
nie wiem dziewczyny, albo ja tu za duzo myśle albo za mało...
jaka jest kolejnosc gotowania tej zupy i do czego zakwalifokowac płatki owsiane oraz żółtko przepiórcze...

o ten

wrząca woda - g
marchew sł
ziemniak sł
kminek - o
płatki owsiane - o
sól - sn
cytryna - k
kurkuma - g
imbir - o
żółtko - sł

Taka jest poprawna kolejność zgodnie z kołem przemian :-) Dodajesz dokładnie wg tej kolejności.

Obiecuję jutro przejrzeć wszystkie przepisy na blogu i jeśli nie będą zapisane razem z określeniem smaków to natychmiast je poprawię.
Dodam, że kolejności w przepisach zmieniać nie trzeba - zazwyczaj jest poprawna i zgodna z kołem przemian.

ok, dzieki kochana... myslałam ze gorąca woda jest smakiem slonym, a teraz wszystko mi sie zgadza... :tak::-)

ivka - juz wiem ze nie trzeba zmieniac kolejnosci:tak: w wielu przepisach sa fajne oznaczenia, a w tym nie było, wiec chciałam sobie wszystko sprawdzic, by tez bardziej zrozumiec o co chodzi...

spadam spac... dzis mialam dzień zapoznawczy z pp, a w głowie mam mętlik niesamowity :rofl2:

reklama
Nie musisz dodawać żadnego mięsa - w przepisie jest masło i to wystarcza. Ewentualnie dodaj nieco mięsa, które Twój Maluch zna i które mu nie szkodzi, jednak wtedy sprawdź smak mięsa i dodaj w odpowiednim miejscu.
Nie zaleca się dla dzieci kurczaka i wieprzowiny.

Do góry