reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

ivka no ja nie wiem skąd pani Temelie wzięła smak słodki dla kapusty, itp... wiem za to, że moje odczucia smakowe zbiegaja sie z odczuciami Ciesielskiej... dla mnie kapusta jest ostra i tyle i tak gotuje, nie zgłebiam dalej co panie maja na myśli, bo ja wiem, że jest tak i już. Nie mam po prostu czasu na takie rozmyslania głebokie aż.
Jesli tak ciebie to gnebi to moze po prostu napisz do pani Temelie, dlaczego kapusta ma wg niej smak słodki i moze ona rozwieje twoje watpliwości...:tak:
 
reklama
Zaczęłam sobie zapisywać własne odczucia smakowe i porównywać je z tabelkami AC i Temelie - moje są bliższe Temelie. Aczkolwiek różnie odczuwam smaki o różnych porach dnia, po wypiciu różnych napojów, zjedzeniu wcześniej czegoś. Nie mam jednoznaczności odczuwania, może też dlatego tak chcę się trzymać którejś wersji żeby sobie ciągle nie mieszać, bo smakować za każdym razem nie dałabym rady :-D
 
Witajcie po długiej przerwie! Podczytuję Was regularnie, a od bloga Ivki jestem wręcz uzależniona ;) Od wiosny (na PP przeszłyśmy w lutym) trzymamy się dzielnie, chociaż po ponad 3 tygodniach w przedszkolu pojawił się poranny kaszel więc kasza jaglana u nas minimum 2 razy dziennie!
Mam pytanko - jakie robicie przetwory na zimę? Kiedyś wiele rzeczy mroziłam, teraz na pp jak wiadomo mrożonki odpadają a jak sobie pomyślę, że za miesiąc będzie już tak mało do kupienia... Dodam, że moja córcia nie jest na nic uczulona - u nas wystarczyło odstawić mleko i soczki owocowe, pozbyć się białego pieczywa i białej mąki i dziecko ozdrowiało ;)
I jeszcze jedno do Ivki - możesz polecić dobrą maszynę do pieczenia chleba? ja piekę do tej pory w piekarniku, ale w wielu Twoich przepisach jest - wrzucić do maszyny na funkcję taką czy inną - czemu nie ułatwić sobie życia? ;)

pozdrawionka!
 
Paproszek - my z Ivką obie mamy maszynę do chleba i wyrabiamy w niej chleb a wypiek w piekarniku ...bo chlebek lepiej wychodzi

A blog Ivki jest genialny

Ja mam Moulinex OW 2000 a Ivka ma chyba Moulinex OW 5000
:-):-):-):-)
pozdrawiam
 
Witaj Paproszku,
ja mam moulinex OW5000 - genialny jest, polecam i to nie tylko do chleba, ale i do ciasta drożdżowego, na makaron, na pierogi i do konfitur.

U nas z przetworami jest tak, że nie dałam się zwariować i trochę rzeczy mrożę, a potem szykuję wg PP jangizując ile się da. Poza tym w domowych warunkach nie da się mrozić głęboko, więc z tego typu mrożonkami nie jest tak źle.
Na zimę poza konfiturami nic więcej w słoiki nie wkładam. Chociaż zrobiłam coś w rodzaju leczo - na samych warzywach - i zapasteryzowałam w słoikach. Będzie jak znalazł do różnych dań.

Bardzo dziękuję za miłe słowa odnośnie bloga. Ostatnio nieco go zaniedbałam, ale lada moment mam zamiar nadrobić z nawiązką.
Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy na dania wg PP to przysyłajcie do mnie - chętnie opublikuję.
 
Dzięki za podpowiedź! Poza chlebkiem chciałabym właśnie zrobić chociaż raz "dobre" ciasto na pierogi, bo zawsze wychodzi mi nie takie jak trzeba! Dam znać po 1 próbie ;) I konfitury tam można robić??? To dopiero maszyna ;)
Co do przetworów to ja zrobiłam ogórki kiszone (chociaż niestety za nic w świecie córki nie mogę do nich przekonać, zje tylko odrobinę ogórkowej, poza tym zaprawiłam jagody i maliny (do kaszy jaglanej, kukurydzianej). Zastanawiałam się jeszcze nad pomidorami, ale chyba już nie ma tych które chciałam zaprawić :( I jeszcze myślę o papryce, bo teraz taka pyszna jest...
 
reklama
Skoro dziecko ma katar to nie powinno jeść kaszy jaglanej, Pani Ciesielska już od dawna pisze, że ta kasza jest zimna i śluzotwórcza. Lepiej dodawać do owsianki kaszkę kukurydzianą.
 
Do góry