reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

ja tam osobiscie nie czuje sie zniewolona dietą Ciesielskiej:-p;-):cool2: bo ja wiem czy to sa schematy:confused: i mimo niektórych zakazanych produktów dla mojego synka i jego diete nadal uwazam za różnorodna a siebie za kreatywną podczas przygotowywania mu jedzonka:tak::-) przepisy w ksiązce to tylko wskazówki, punkt odniesienia na początku, potem tworzysz sama, łączysz smaki wg upodobań ale pamietając o głównych zasadach PP. Myśle ivka ze sie uprzedziłas po prostu i stąd twoja niechęc do A.C. Ja osobiście też nie lubie tamtego forum i szczerze mówiąc nie udzielam sie tam i rzadko korzystam, na poczatku wiecej korzystałam bo szukałam róznych wskazówek i prawie wszytsko znalazłam co chciałam.
MOze gdybyś musiała przeprowadzic taką rewolucję jak ja, by ratować synka spojrzałabys na to troche inaczej... sama nie wiem:sorry2:, zreszta nie mam zamiaru przekonywac ciebie do A.C bo kazdy wybiera jak mu sie podoba i robi co uważa:tak::-)
 
reklama
rosmerto uprzedzona nie jestem ani do AC ani do czekolwiek innego związanego z dietami - każdy wybiera wg siebie.
Z drugiej strony jest tak, jak wcześniej pisałaś i jak Ty przypomniałaś, że ja nikogo ratować nie musiałam, bo my zdrowi jesteśmy - taka sytuacja na pewno powoduje, że inaczej na AC patrzę.

Pewnie dieta AC wielu ludziom pomaga, ale z drugiej strony martwią mnie coraz częstsze sygnały od ludzi, którzy na niej są, a którzy podupadają na zdrowiu. Dodam, że są to osoby będące w stałym kontakcie telefonicznym i/lub osobistym z AC, która dalej ich prowadzi.
Wg mnie dieta AC jest za bardzo rozgrzewająca, a takie ostre rozgrzewanie nie służy każdemu, a już w szczególności nie musi służyć małym dzieciom.

Zastanawiają mnie również pewnie "dziury" w PP w wersji AC - jedna z nich dotyczy różnicy w smakach, inna sezonowości itd. Forum unikam jak ognia, bo nie widzę sensu pytania tam o swoje wątpliwości, a niestety i Wy nie umiecie ich wyjaśnić :zawstydzona/y:
Nie lubię nie wiedzię, ale nie lubię też ślepo zawierzyć i stwierdzić, że jakoś to będzie. Dla mnie żywienie jest zbyt poważną sprawą, żebym wyłącznie zawierzyła...
 
Roz masz racje mysmy dzieci ratowaly.

Iwka juz nie raz bylo na forum ze nie mamy sie rozgrzewac a rownowazyc.Haslem jest ROWNOWAGA-ludzie moga zle intrepretowac.
Co do roznic smakowych wez babo na jezyk to i owo i wyczuj sama.

Widze ze Iwka ma tak jak ja z lekarzami w pewnym okresie mego zycia , na szczescie po madrym zdaniu mojej kolezanki i pomocy z gory juz sie z tym uporalam.Alem cwieka miala przez nich i niszczylam sie od srodka-a oni przeciez sa tym co ja i o "zgrozo" tak samo swieca cudnie tylko inne doswiadczenia ich uwarunkowaly , inne poglady zaplemily ... tylko iluzja ... w ktora wierzymy...nic wiecej .
 
Co do roznic smakowych wez babo na jezyk to i owo i wyczuj sama.

Kolejny raz Ci piszę (a Ty znów nie doczytujesz sensu :cool2:), że nie chodzi mi o różnice smakowe pomiędzy różnymi produktami, bo te są oczywiste!
Mam na myśli fakt, że Temelie i AC podają różne smaki dla TYCH SAMYCH produktów, np.
- u Temelie kalarepa jest słodka, a u AC jest ostra,
- u Temelie kapusta biała, czerwona i pekińska jest słodka, a u AC jest ostra,
i u Temelie bazylia świeża jest gorzka, a suszona jest ostra, a u AC nie dość, że nie ma podziału na zioło suszone i świeże, to na dodatek bazylia jest kwaśna.

Takie różnice mam na myśli, pisząc o różnicach smakowych. Rozumiesz już?
Byłabyś uprzejma mi to wyjaśnić?
 
Iwka kalerepe swierza jadlam od dziecka zawsze byla osrawa w smaku.Bazylia smakuje mi kwasno suszona swierzej nie probowalam, Kapusta swierza jest ostra w smaku (tak czuje ) gotowana za to bardziej sie slodka robi .Poproboj troche jak nie ufasz ja tak robie . Mysle ze roznica jest w tym ze jak jesz kalarepe to tak jak z rzodkiewka niby to slodkie ale parzy w jezyk po jakims czasie i przy wiekszej ilosci to czuc, to samo z kapucha . Oj sie na mnie uwiesilas-ja rozumiem o co ci chodzi rzecz w tym ze ty szukasz dziury w calym i koniecznie chcesz Ciesielska zdyskredytowac .Sa produkty ktore maja podwojny smak tak jest wlasnie z kalarepa i kapusta takze rzodkiewka-trza tego troche zjesc aby sie przekonac ktory dominuje.Patrz jablka sa i slodkie i kwasne i kwasno-slodkie, i cierpkie-jak je sklasyfikowac?Trza sprobowac a nie szukac jednoznacznej odpowiedzi podszytej irytacja.
 
Po pierwsze nie szukam dziury w całym - nie krytykuję ani AC, ani Temelie, ani nikogo innego - po prostu chcę wiedzieć skąd się co bierze, a nie po prostu wziąć fakt, że ktoś coś napisał, za oczywisty. Z wszelakimi dietami jest często tak, że niby długi czas są zdrowe, a po jakimś czasie wychodzą negatywne skutki. Dlatego drążę i szukam złotego środka ;-)

Po drugie nie uwzięłam się na Ciebie - po prostu ja pytałam o jedno, a Ty mi odpowiadałaś czymś innym, więc bezpośrednio do Ciebie zwróciłam się z prośbą o wyłuszczenie problemu.

Po trzecie - do irytacji mi daleko - ja po prostu chcę wiedzieć, a nade wszystko chciałabym żebyśmy się jasno i konkretnie dzieliły tutaj wiedzą i doświadczeniami, bo pisanie półzdaniami dla osób mających małe pojęcie o PP jest wg mnie nie na miejscu.
 
Uff, dotarłam tu:-)
Ivka- podzielam twoje opinie i watpliwosci w 100 %.

CHoc fakt jest taki, ze przy mojej wrazliwej i alergicznej Oluni Ciesielska okazala sie strzalem w 10 i pomogla w 90 %.

Ale ktos podal dziwna rade- nawet wg Ciesielskiej wieprzowina nie jest smakiem kwasnym tylko slonym a krolik zdaje sie ze jest w metalu?
 
Przepraszam to ja namiesząłam z ta wieprzowiną:sorry: jest ona oczywiscie w smaku słonym...

oj dziewczyny dziewczyny, prosze o spokój;-):-p:sorry::-) bez negatywnych emocji...
Mam na myśli fakt, że Temelie i AC podają różne smaki dla TYCH SAMYCH produktów, np.
- u Temelie kalarepa jest słodka, a u AC jest ostra,
- u Temelie kapusta biała, czerwona i pekińska jest słodka, a u AC jest ostra,
i u Temelie bazylia świeża jest gorzka, a suszona jest ostra, a u AC nie dość, że nie ma podziału na zioło suszone i świeże, to na dodatek bazylia jest kwaśna.

jak ja zjem surową kapuste to jest dla mnie ona pikantna, podobnie kalarepa wiec jesli o mnie chodzi to nie mam watpliwości ze są w smaku ostrym:tak: jak dodam do potrawy suszona bazylie to ewidentnie wyczuwam smak kwaśny, suszonej nie jadam na sucho bez niczego więc tylko tak moge wyczuc jaki ma smak;-), świeża bazylia faktycznie ma smak gorzkawy:tak: i tyle, nie mam watpliwosci co do tych składników:-) a skąd taka rozbieznośc miedzy Temelie a A.C nie wiem:no: moze pani Ciesielska zjada kapuste polską a Panie Temelie inną....:eek::rofl2:
 
reklama
Do góry