reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

Cześć laseczki, i ja się podłączam do wątku ;-)

Gotuję wg pięciu przemian już około 2 lat z małymi przerwami, nie zawsze mam czas, ale hołduję zasadom tej kuchni i polecam takie jedzenie każdemu.
Na dzień dobry zajadamy z chłopakami śniadanie w postaci zupy śniadaniowej wg Ciesielskiej. Mam przegrabione już prawie wszystkie przepisy z jej książki, ostatnio kupiłam jej drugą część "Filozofia życia" - tam jest rozbudowany dział o karmieniu dzieci i gotowe przepisy na zupki wg 5 przemian. Mam też książkę Barbary Temelie "Odżywianie wg pięciu przemian", ale i tak najlepsza jest Ciesielska, bo dostosowała naszą polską kuchnię do tych zasad.

Ivka ja też się postaram coś czasem wrzucić :blink:

Pozdrawiam!

reklama
Cześć,
Strasznie mnie zaintrygowałyście tą kuchnią, zwłaszcza, że troszkę zajmuję się feng shui a widze ze ma to ze soba duzo wspolnego :-)
Lece w poniedzialek do ksiegarni po jakas ksiazke - zobacze co w ogole maja w tej materii :confused:
Maz to juz na pewno stwierdzi ze mi odbilo do konca :szok: ale coz trudno - niech tak sobie mysli ;-)
Na jakims innym wątku byl poruszany temat kuchni pieciu smakow w leczeniu alergii pokarmowej u dzieci - jak wiecie cos na ten temat to prosze napiszcie.

Witaj Budziaczku,
o alergiach i kuchni wg PP można przeczytać właściwie w każdej oferowanej u nas pozycji książkowej.
Postaram się w wolnej chwili zacytować Ciesielską.

Jeśli możesz to wklej linka do tego wątku, w którym czytałam o kuchni PP.

Dziewczyny, a czy któraś z Was próbowała "leczyć" tą kuchnią alergie u swoich maluchów?? Ja czytałam, że to przynosi super efekty, zamówiłam nawet tę książkę Ciesielskiej, wczoraj doszła :) Zaczęłam czytać, a jednocześnie drążę temat w internecie.
Bo sama nie wiem, czy ona serio mówi żeby zrezygnować z mleka całkowicie??? Nawet mieszanek?? I zero owoców i surówek???

Szkoda, że nic konkretnego w tym wątku nie ma :-(
No nic same będziemy dalej szukać :-)

Właśnie odebrałam prywatną pocztę i znalazłam w nim ten link - więc się nim dzielę :tak:
https://www.babyboom.pl/forum/poznan-f197/dieta-pieciu-przemian-dla-dzieci-alergicznych-20619/

Dzięki Rosmerta :happy:
Na dziś na obiadek zrobiłam bitki (co prawda wieprzowe ale moj mlody jada wieprzowinę) mam nadzieję, że zachowałam wszystkie zasady PP - zerknijcie proszę i się wypowiedzcie czy coś robię nie tak :sorry2:

bitki moczyć przez godzinę w zaprawie z
maki ziemniaczanej 2 lyzki
pol lyzeczki imbiru
trzy zabki wycisnietego czosnku
lyzeczka vegety
zpol szklanki zimnej wody

nastepnie obsmazyc bitki
przelozyc do garnka
skropic sokiem z cytryny
zalac gorącą wodą
dodac szczypte cukru
podsmazona cebule
pare pokrojonych oliwek
vegete i sol
dusic przez ok 40 minut
dodac lyzke smietany
dwie lyzki posiekanej natki pietruszki
uzupelnic goraca woda do wysokosci miesa
zaciagnac maka ziemniaczana wymieszana z pieprzem i zimną woda

Dziewczyny, a czy któraś z Was próbowała "leczyć" tą kuchnią alergie u swoich maluchów?? Ja czytałam, że to przynosi super efekty, zamówiłam nawet tę książkę Ciesielskiej, wczoraj doszła :) Zaczęłam czytać, a jednocześnie drążę temat w internecie.
Bo sama nie wiem, czy ona serio mówi żeby zrezygnować z mleka całkowicie??? Nawet mieszanek?? I zero owoców i surówek???

Tak, Ciesielska poważnie karze zrezygnować całkowicie z mleka, owoców i surówek.
Do mnie jedak taki radykalizm nie przemawia i stosuję się do takich zaleceń tak, jak mi intuicja w danym momencie podpowiada.
Owszem, właściwie wszystko gotuję wg PP, ale kiedy sama mam ochotę (czy mój mały) na owoce, warzywa czy też serek, to to zjadamy - w miarę możliwości staram się to przygotować wg PP lub nieco "ocieplić" (w przypadku sera).

Wg mnie do wszystkiego trzeba mieć zdrowe i rozsądne podejście, bo radykalizm, zwłaszcza w diecie nie jest dobry. My co prawda nie borykamy się alergiami, więc może z tej przyczyny patrzę na sprawę inaczej.

Jak tylko znajdę chwilkę to wrzucę tutaj to, co alergiach pisze Ciesielska.

reklama
hejka

ja leczę alergie (AZS) mojego dziecka właśnie ta dietą:tak::tak: nie stosujemy zadnych innych leków(typu zyrtec, sterydy, leki immunosuperesyjne) poza lekami homeopatycznymi i tym jedzeniem właśnie:-) :tak:
tak, u dziecka należy zrezygnować całkowicie z mleka i owoców!!! a u alergicznego to juz w ogóle, ja przeszłam na to zywienie z dnia na dzień i efekty są super!!! jedengo dnia moje dziecko piło tylko nutramigen, a nastepnego zero mleka i tylko jedzonko PP:tak:
ivka juz wklejała linka do mojego wątku https://www.babyboom.pl/forum/poznan-f197/dieta-pieciu-przemian-dla-dzieci-alergicznych-20619/ jest tam troche przepisów:-)

Do góry