reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

To pora na konkrety - przepisy pochodzą z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej:

Rosół wołowo-drobiowy (zupa na 2 dni dla 4 osób)
g - 4 l wrzącej wody, dodać:
g - 1/3 łyżeczki tymianku i/lub szczyptę kurkumy,
sł - 1/3 łyżeczki kminku,
sł - 1/2 kg wołowiny lub cielęciny z kością (np. gicz),
gotować wszystko 1,5 godz., a potem dodać:
sł - 4-5 średnich przekrojonych marchewek,
sł - dużą pietruszkę (przekrojoną wzdłuż),
o - 2 duże całe cebule lub por i kawałek selera,
o - 3 pokrojone ząbki czosnku,
o - 1/2 łyżeczki imbiru
o - pieprz cayenne na czubku noża,
sn - łyżeczkę wegety, soli do smaku,
k - 1/2 kurczaka,
k - szczyptę bazylii, mały pęczek zielonej pietruszki, kilka liści selera i kopru związanych w pęczek.
gotować ok. 1 godz. Wyjąć mięso i jarzyny i:
g - uzupełnić zupę wrzątkiem,
g - dodać szczyptę majeranku,
sł - dodać szczyptę kminku,
o - dopieprzyć do smaku pieprzem białym i czarnym
sn - ewentualnie dosolić.
Można podawać z makaronem, lanymi kluskami, ziemniakami, kaszą kuskus, kaszą kukurydzianą.
Jeśli chcemy, aby rosół był silnie rozgrzewający, gotujemy go tylko na wołowinie, cielęcinie lub baraninie.
Moje uwagi: kminek polecam mielony; z tego przepisu wychodzi naprawdę ogromny gar zupy, więc zastanówcie się czy nie zmniejszyć składników o połowę.

Zupa śniadaniowa
g - do ok.1,5 l wrzącej wody dodać:
g - szczyptę kurkumy,
sł - 2 łyżki kaszy jaglanej,
o - 3 łyżki płatków owsianych,
o - imbiry na końcu łyżeczki,
sn - sól do smaku,
gotować ok. 30min, a potem dodać:
k - łyżeczkę soku z cytryny lub utarte jabłko,
g - wrzącą wodę, jeśli trzeba uzupełnić ilość zupy,
g - 5 orzechów włoskich pokrojonych (dowolnie)
sł - łyżeczka rodzynek (dowolnie)
gotować ok. 10min, a potem dodać:
sł - masło i miód do smaku
gotować 1 min
Zupę można przygotować poprzedniego dnia wieczorem. Oprócz wymienionych kasz można stosować zamiennie kaszę kukurydzianą (sł), płatki pszenne (k) i płatki jęczmienne (o).
Moje uwagi: wg mnie zupa jest boska! cudownie rozgrzewa i jest sycąca; nigdy nie dawałam soku z cytryny, ale duże utarte jabłko; rodzynek daję garść, podobnie jak orzechów, które grubo siekam.
 
Ostatnia edycja:
reklama
Hej Ivka76
Fajnie, że o tym piszesz ja tak gotuję od jakiegoś już czasu, najpierw sporadycznie , a terez każdy posiłek staram się tak gotować.Polecam jeszcze inne książki,są na stronie wydawnictwa czerwony słoń Wydawnictwo Czerwony Słoń bardzo fachowe informacje, mam z reszta takie wrażenie ,że ksiazki ,o których piszesz to pewna transkrypcja pozycji tego wydawnictwa. W Polsce co jakis czas organizowane są kursy robione przez lekarza tybetańskiego dotyczące właśnie tej metody gotowania i medycyny, bo to naczynia połączone.
 
Aha i dzięki za przepisy, jutro na śniadanie zupa. :-)Jadłam już kiedyś na jakimś kursie ale nigdy nie szukałam tego przepisu
 
iwosz makaron też można wg PP, podobnie jak ziemniaki z wody i wszystko inne, ale o tym już dziś nie napiszę, bo zaczynam widzieć podwójnie.

aniu108 ja dopiero zaczęłam przygodę z PP, więc moja droga jest jeszcze długa. Cieszę się, że się u nas odezwałaś, a jeśli zechciałabyś się z nami dzielić swoimi doświadczeniam i przepisami na PP, to będę Ci naprawdę bardzo wdzięczna. Odwiedzaj nas tu jak najczęściej.
 
Przepisy pochodzą z Filozofii zdrowia A. Ciesielskiej:

Krupnik
g - do 2-3l wrzącej wody dodać:
g - szczyptę tymianku i kurkumy,
sł - 1/2 łyżeczki kminku,
o - mięso z indyka z kością (skrzydło, udko itp.),
o - kaszę jęczmienną (5-6 łyżek),
o - liść laurowy, ziele angielskie (4 ziarna),
o - 1/2 łyżeczki imbiru,
gotować ok. 1,5godz., a potem dodać:
o - 2 drobno pokrojone cebule lub 2 pory,
o - 1/4 główki kapusty włoskiej drobno posiekanej i pokrojoną kalarepę (wersja na lato; zimą pominąć ten fragment),
sn - łyżeczkę wegety, soli do smaku,

k - szczyptę bazylii,
k - garść zielonej pietruszki lub innej pokrojonej zieleniny,
g - szczyptę majeranku,
g - wrzącą wodę do uzupełnienia ilości zupy,
sł - 3-4 drobno mokrojone marchwki,
sł - dużą pokrojoną pietruszkę,
sł - 2-3 pokrojone ziemniaki,
gotować ok. 1/2 godz. (do miękkości jarzyn), dosmakować:
o - pieprzem,'
sn - solą,
k - zieloną pietruszką.

Kapuśniak ze słodkiej kapusty
g - do 2-3 l wrzącej wody dodać:
g - szczyptę tymianku i kurkumy,
sł - kość wołową lub inną,
sł - 1/2 łyżeczki kminku,
gotować ok. 1,5godz., a potem dodać:
sł - 2 marchewki pokrojone w plasterki,
sł - pokrojoną w plasterki pietruszkę,
sł - 4-5 średnich pokrojonych w kostkę ziemniaków,
o - 2 pokrojone cebule,
o - rozgnieciony ząbek czosnku,
o - 1/4 średniej główki białej, drobno pokrojonej kapusty,
o - liść laurowy, 3-4 ziarna ziela angielskiego, szczypte pieprzu cayenne,
sn - łyżeczkę wegety,
sn - sól do smaku,
k - szczyptę bazylii,
gotować do miękkości

k - zaprawić mąką pszenną rozmieszaną w zimnej wodzie,
k - dosmakować cytryną (zupa powinna być łagodna),
jeśli potrzeba dodać:
g - majeranku,
sł - kminku,
o - pieprzu,
sn - soli
Moje uwagi: tę zupę ledwo co zrobiłam; póki co mi smakuje, ale prawdziwe smaki wydobedą się jutro; kapustę polecić wrzucić do malaksera - idealnie drobna wtedy jest;
 
Ostatnia edycja:
Rosół jest pyszny!! - bałam się,że przyprawy będzie czuć zbyt mocno, ale ponieważ jest ich tak naprawdę niewiele to jest super :tak:
 
a czy zamiast indyka może być kurczak z kością?? (tu nie ma skrzydeł z indyka, ani szyj:angry: - tylko wielkie kilkukilogramowe mrożone ptaszyska albo piersi krojone w plasterki )
 
reklama
Do góry