reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gotowanie wg Pięciu Przemian

Gdyby któraś z Was potrzebowała aktywny zakwas żytni, to chętnie wyślę słoiczek, z którego można dalej hodować wciąż żywy zakwas.

Kiedy ostatnio wysyłałam priorytet z zakwasem kosztowało to 24zł.
Dodam, że mój zakwas był nastawiony 10 listopada 2008r., czyli ma już ponad 5m-cy i jest na tyle silny, że można prawie nie stosować drożdży.

reklama
squomage my tez staramy sie 'uciekac' z chlebkiem jak najdalej...:)
mam pytanko, do zupek uzywam marchewki, pietruszki, ziemniakow, jakie jeszcze moglabym warzywka wziac? fenkul-nie moge dostac, wiem tez, ze kapustne odpadaja. buraczki sa sluzotworcze... wiec co mi zostaje?:))
ivka76 kusisz, kusisz:D a moglby taki zakwas jeszcze pare miesiecy u mnie polezec?

cd nie liczac czosnku, cebuli, pory - biala czesc, a jak zabijaliscie zapach czosnku u takiego malucha jak moj:D bo jak nieraz chuchnie:D-pol zartem-pol serio-maz sie boi, ze maly dostal jakas bakterie z przewodu pokarmowego od doroslych
ps wiem, ze to banalne pytania, ale sie chyba cofam w pp-owskiej wiedzy;/

Zakwas może i sto lat leżeć, tyle że trzeba go systematycznie dokarmiać, bo inaczej psuje się i jest do wyrzucenia.
Oczywiście wraz z jego karmieniem zwiększa się jego ilość, więc albo trzeba na nim piec albo go po trochu wyrzucać/dzielić się z innymi :-)

Dariasz zerknij na alergiku umieszczalam liste produktow dla alergikow spisz sobie ja badz wydrukuj.Czochaj gotowany nie smierdzi wiec moze za krotko gotujesz a por mozesz caly wkladac nie tylko biala czasc.
Twoje dziecko duzo moze ponad to co napisalas.Kapustne tez po listeczku srodkowym kapusty wloskiej do zupki.Kapustnych nie moga jelitowcy i malenkie dzieci takie do pol roczku.

czosnek-gotuje tyle ile trzeba (w ks. A.C. pisze, ze do miekkiego i tak gotujemy, nieraz i dluzej);/.
"jajecznica powyzej roczku do ziemniakow na podduszonym pomidorku"? pomidor, jajecznica? chyba jeszcze mam pozostalosci z wczesniejszego odzywiania sie, ale jakos sie boje...
"groch zolty luskany lyzeczka (groch dziala przykurczowo wiec niewiele),lyzka
soczewicy,lyzka ciecierzycy" - to proporcje na tydzien, tak?
pasternak,batat,fenkuł-tego raczej u mnie nei dostane:/

czosnek-gotuje tyle ile trzeba (w ks. A.C. pisze, ze do miekkiego i tak gotujemy, nieraz i dluzej);/.
"jajecznica powyzej roczku do ziemniakow na podduszonym pomidorku"? pomidor, jajecznica? chyba jeszcze mam pozostalosci z wczesniejszego odzywiania sie, ale jakos sie boje...
"groch zolty luskany lyzeczka (groch dziala przykurczowo wiec niewiele),lyzka
soczewicy,lyzka ciecierzycy" - to proporcje na tydzien, tak?
pasternak,batat,fenkuł-tego raczej u mnie nei dostane:/

Czochaj gotujesz w zupie lub ziemniakacch?Nie sam?
jajecznica na podduszonym pomidorku jest pyszna.Oczywiscie dla naszych samo zoltko.
Fenkol to inaczej koper wloski -pytaj pod ta nazwa bo u mnie na fenkol panie sklepowe oczyska robily.Fenkol u nas byla w lidlu,tesco,auchanie lub realu z tym ze pod ta druga nazwa.Batata tez Kaspian raz jadl akurat w auchanie byly ale pasternaka nie spotkalam.
Groch ciecierzyca itp to proporcje na zupy z litra wywaru a jak czesto bedziesz robic i w jakim skladzie to juz twoja nauka.

Przeczytałam dwie ostatnie książki o PP - Temelie "Odżywianie dla matki i dziecka wg PP" oraz Cyran "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" i wg mnie w tej pierwszej pozycji jest super jasno wszystko opisane co, jak i kiedy dziecku dawać. Natomiast ta druga to poszerzenie PP o wiedzę makrobiotyczną i tu już ostrożnie trzeba działać, żeby nie zmarnować tego, co się osiągnęło odpowiednim jedzeniem.

Ja z zupełnie innej beczki - wszystkie macie młodszych smyków od mojego, więc może znajdziecie coś dla nich na naszej stronce:
www.szafaszymcia.blox.pl
Zapraszam do zajrzenia, może coś Wam się spodoba :-)

reklama
gotuje w zupach, ziemniakach i chyba w gulaszu tez sie dodaje (jak w przepisach A.C.)... hmm, jajecznica...
maselko, zoltko, pieprz, sól, czy moze dla lepszego trawienia dodac bazylie-kwasne.
och, widze, ze sie naprawde cofnelam w pp:( bede musiala nadrobic zaleglosci, ale to po napisaniu pracy, egzaminach i obronie:| ech. zle mi z tym:D a jak malemu robie zupki, owsianki, gulaszyki, puree (lane kluski tak mu nie podchodza woli pyry:D) z tym moim zestawem warzywowym to chyba i tak nie zabraknie mu niczego? ach, bylam spokojna a tu znowu... jaka ja niedouczona:|| az strach... wiem, musze sama sie uporac, znowu wrocic do archiwum A.C. a nie tylko aktualny temat sprawdzac;D ,....
dziekuje Ivka zajrze:)

Do góry