reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

GoToWaNiE na ekranie

reklama
BLOK CZEKOLADOWY
zdjecie.php.jpg
Przepis tu lub inne tu
W dzieciństwie jadłam bez bakali,ale widzę że są przepisy z dodatkiem bakali.Myśle że nie potrzeba nic wzbogadzać tylko same herbatniki wystarczą.PYCHOTKA:tak:
Sama będe robić w weekend :tak:

Załączniki

• blok_czekoladowy.jpg
    blok_czekoladowy.jpg
    65,9 KB · Wyświetleń: 146
Iwonka super apetycznie ten blok wyglada:sorry:ja w trakcie @@@ pochlone wszytsko i az mi slina cieknie.Od 2 tyg probuje zrobic to ciasto ajerkoniakowe i czekam az @@@i na czas przede wszytskim:baffled:z Kondziem nie mam szans.jz wszystko mam nawet smietana jedna ie popsula,za dlugo czekala:sorry:

Kwiateczek jest boski ten blok.Ja już wypracowalam swoj przepis na niego i

1 opakowanie mleka w proszku(nie granulowanego)
200g margaryny lub masła
1-1,5 szklanki cukru
2 łyzki prawdziwego kakao to ilosc dla smaku mleczej czekolady,jak ktoś lubi mocniejsza czekolade to 3-4 łyzki kakaa
pol szklanki wody
1-2 duze opakowania herbatnikow typu petit bure lub wiecej małych bebe

Do garnka wrzucic margaryne,wode ,cukier.Rozpuscic i wsypac kakao,chwile zagotowac ,mieszac aby nie było grudek z kakaa. Jak troche przestygnie wsypywac powoli mleko w proszku mieszając mikserem,bedzie na koniec cięzko szło. rozkruszyć herbatniki wymieszac z masa ktorą potem przekladamy do podłuznej blachy wylozonej pergaminem lub zwykła folia spozywcza mozna tez posmarowac tluszczem wczesniej ja i uformowac z masy blok.Wstawic do lodowki az bardziej stwardnieje.Smacznego!

Ostatnia edycja:
Iwonka jak czytalam to sobie nie mogłam wyobrazic jak to zrobic a smiac mi sie chce bo czytam i czekam " włozyc do piekarnik i piec (iles tam) minut" a tu nie sppodzianka

A ja nigdy nie kupowalam mleka w proszku to takie jest łaciate na przykład? i ile gramaturowo jego ?

Wiktoria, może być łaciate, u nas jest np. Krasnystaw albo takie w niebieskim opakowaniu..

ja zrobiłam wafle według starego rodzinnego przepisu:
paczka wafli tortowych
1 margaryna
1 szklanka wody
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao - ja mieszam z odrobiną wody zanim dodam do reszty składników, żeby nie było grudek
2-3 paczki herbatników szkolnych albo jakichś innych
i mleko w proszku albo opakowanie (chyba 400 gr) mleka pełnego albo 1,5-2 mleka granulowanego

margarynę wrzucam do garnka z wodą i cukrem - wszystko gotuję, dodaję kakao, jak trochę przestygnie, herbatniki a na końcu mleko i smaruję wafle; czasem jeden z wafli smaruję też dżemem np. z czarnej porzeczki, żeby całość była mniej słodka..

reklama
Mleko w proszku
np takie
8652.jpg
400g.

Anusiasac to w sumie przepis ten sam tyle ze smarowane nim wafle ;-)

Do góry