Na prośbę Iwonki, kilka szybkich i banalnie prostych przepisów z piersi kurczaka:
1. de'volaille- duża podwójna pierś, dzielę na 4, mocno rozbijam, do środka wkładam plasterek sera żółtego,, masło, czasem bazylię posiekaną, lubczyk, bądź inne zioła, zawijam, panieruję mąka, jajko z mlekiem, bułka tarta, smażę na głębokim oleju na małym ogniu
2.risotto z kurczakiem, cebulką, groszkiem zielonym, i mocno przyprawiony curry- pierś z kurczaka, torebka, lub dwie ryżu (jedna wystarczy), kurczaka kroimy w paseczki, bądź kosteczkę, cebulę w talarki (ilość w zależności od ochoty- ja dodaję zazwyczaj jedną dużą, lub dwie małe), wrzucamy kurczaka i cebulę na patelnię, przyprawiamy sól, pieprz, ostra papryka (wedle uznania), czasem kurczaka zanim wrzucę moczę w jajku, na koniec wrzucamy groszek odcedzony...ryż gotujemy w soli i odrobinie curry...odcedzony mieszamy z kurczakiem, cebulą i groszkiem doprawiając do smaku (i ładniejszego koloru) curry
3.pierś z kurczaka zawinięta z fetą i ziołami- pierś rozbijamy jak przy de'volay...fetę rozgniatamy rękoma na jednolitą masę, dodajemy wedle uznania zioła, może być posiekana bazylia, oregano, papryka, oliwki pokrojone, wrzucamy co chcemy, najlepiej świerze zioła, ale ogą być też suszone...następnie zawijamy, możemy spiąć wykałaczkami, żeby się nie rozpadły i wrzucamy do piekarnika, ja zawsze wrzucam na oko, ustawiam piekarnik na 180- 200 st i obseruję kiedy będą ok
4.pierś ze szpinakiem i żółtym serem- szykujemy jak wyżej, ser żółty można zastąpić fetą i wymieszać ze szpinakiem, szpinak może być mrożony rozrobiony na patelni z jajkiem, solą, pieprzem i bułką tartą
5. curry krem- (rewelacyjna i syta zupa, którą każdy gość u mnie się nią zajada)
- dwie piersi z kurczaka
- bulion
- 6 dużych cebul
- puszka mandarynek
- masło
- mąka
- ostre curry
- śmietana 18 %
- pieprz biały (możebyć czarny)
gotujemy piersi w wodzie...następnie kroimy w kosteczkę
gotujemy 1,5 l bulionu
robimy w drugim garnku zasmażkę, z mąki, masła i 2 łyżek stołowych curry, oraz łyżeczki pieprzu,
następnie zalewamy zasmażkę bulionem, wrzucamy wcześniej pokrojonego kurczaka,
cebulę kroimy w talarki i szklimy na patelni- zeszkloną wrzucamy do zupy,
na koniec wrzucamy odcedzone mandarynki, chwilę gotujemy, następnie zaciągamy śmietaną
SMACZNEGO!!!