reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Gorzów wlkp., Międzyrzecz, Świebodzin & okolice!

reklama
Bry dzień

My mieliśmy pobudkę koło 6 ale Jaś zjadł i jeszcze spaliśmy do 9 :tak::-)
Już jesteśmy po śniadaniu, zaraz jakąś kawkę zrobię i biorę się znowu za pierniki :-):tak: bo te co mam to już są rozdane i nam nic nie zostanie :-p
Zaraz jeszcze Wam 1 pierniczka pokażę :-)

piernik mikołaj (1).jpg haha piernik w kształcie buźki Mikołaja :tak:

dzien dobry
ja sie wogule dzis nie wyspalam..dawid zasnal o 21 a o 22-30 juz sie obudzil marudzil kopal:szok:niewiadomo o co mu co mu chodzilo zasnal ze mna i potem znow co jakis czas kopal marudzil..meczyl sie bo sucho wnosie mial..woda morska nie pomaga chyba trzeba zainwestowac w dobry nawilzacz powietrza choc u mnie grzejniki sa wylaczone..wiec dziwne..
ja tam bigosu nie robie mama zrobila dobry wiec luzik.moze na weekend zrobie juz krokiety i zamroze i mniej roboty bedzie w tygodniu..
larvunia widze ze choroby to was nie opuszczaja:-(pewnie juz zmeczona tym jestes:-(

Marzenka Wojtek też dziś w nocy coś szalał :baffled: nie wiem o co jemu chodziło, starszy jest a częściej do niego wstawałam aniżeli do Jasia bo Jaś dopiero o 6 rano się obudził a Wojtek szalał w nocy....

No nic lecę zaraz po kawkę i biorę się za pierniki. Wczoraj mąż zrobił ciasto na pierogi i uszka a Ja lepiłam i bigos już też gotowy dziś tylko do słoików włożę i wsio, a jutro może krokiety zrobię i jakieś ciasteczka np owsiane z kawałkami czekolady :tak::-)

blond, tez czytałam o lipcóweczce. też mi tak przykro. ale nie wiem dlaczego odeszla. nie było napisane.

my dzis jedlismy o 8, i zasnęłyśmy. i wstałyśmy rowno 10.00

a mnie gardło boli, oddychac znow nie moge. dzis musze wykupic drugi antybiotyk, bo dostalam jakby mi nie przeszlo, recepte i musze dzis to zalatwic. jade dzis kolo 16 do gorzowa na zakupy przedswiąteczne, i Dźekowi dżinsy trza kupic bo jak lump już chodzi....

Larvunia potrrzebujesz cos z Gorzo?

Ostatnia edycja:
Future jakby Ci sie chcialo... to blok kolorowy techniczny...a nawet dwa :sorry2: Przy okazji jakbys gdzies byla... sól, chleb krojony, bulke czerstwa (na mielone), mleko 2% i maslo (moze byc oselka)...
ale to jakbys przy okazji. nie musisz specjalnie... i kurde czy Ci sie chce z tym wlazic na gore jak Ty chora...
Nie musisz specjalnie, poradze sobie bez tych rzeczy... to tak jakbys miala dzien dobroci :sorry2:

edit:
odpoczywam... w biegu okna mylam.... Fruciowi kazalam mala zagadywac i zdazylam zanim zaczela mu stekac ;p

Ostatnia edycja:
Larvunia przepis podobny do przepisu z którego Katgen korzysta, w sumie prawie taki sam...:tak:

PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE

SKŁADNIKI:

• mąka - 600 g
  • miód - 300 g
  • cukier puder - 80 g
  • masło - 125 g
  • jajko - 1 szt.
  • przyprawa do piernika - 50 g
  • ciemne kakao - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 2 łyżeczki
  • LUKIER:
  • białko - 1 szt.
  • cukier puder - 1 i ½ szk.
  • DODATKOWO:
  • mąka do podsypania

PRZYGOTOWANIE:
Masło włóż do rondelka i ustaw na małym ogniu, gdy zacznie się topić dodaj miód. Nadal podgrzewaj na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż miód i masło się rozpuszczą. W żadnym wypadku nie możesz dopuścić do zagotowania. Rondelek odstaw do przestygnięcia. Do miski przesiej mąkę z kakao, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodaj cukier puder, roztrzepane jajko i wlej przestudzoną zawartość rondelka. Całość dokładnie miksuj, aż uzyskasz gładkie i jednolite ciasto. Z ciasta zrób dłońmi kulę, włóż do miski obsypanej mąką. Miskę nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę. Schłodzone ciasto wałkuj partiami do grubości 3 mm delikatnie podsypując stolnicę mąką. Pierniczki wycinaj foremkami i układaj w małych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 180*C piekarniku 7-10 minut. Upieczone ciasteczka wystudź na kratce kuchennej. Cukier puder przesiej dwukrotnie przez gęste sitko. Białko utrzyj dodając partiami cukier puder na gęsty i jednolity lukier. Jeśli w trakcie dekorowania lukier zbyt mocno zgęstnieje możesz dodać kilka kropli wody i bardzo dokładnie wymieszać. Jeśli na dłużej przerywasz dekorowanie pierniczków, np. do następnego dnia, pojemnik z lukrem zawiń w folię spożywczą i zostaw w temperaturze pokojowej. Do dekorowania możesz wykorzystać patyczek do szaszłyków, rożek wykonany z papieru do pieczenia, rękaw cukierniczy, strzykawkę lub inny wygodny dla Ciebie sposób. Polukrowane pierniczki układaj na kratce kuchennej do całkowitego zastygnięcia lukru, a trwa to bardzo krótko. Pierniczki przełóż do metalowej puszki lub szczelnie zamykanego pojemnika na żywność.

Ostatnia edycja:
reklama
blond- no wlasnie raz na pol roku trzeba wyjsc... kurde nie pa,ietam kiedy bylam z dzieciakami na spacerze bo nigdy nie mam czasu...:( dobrze ze Amelka w przedszolu wychodzi a Jasiek z tesciowa bo tak to by nawet na powietrzu nie byly

Do góry